Burgundi Johanna francia királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Johanna burgundi grófnő

Burgundia és Artois grófnője
Uralkodási ideje
1315 (Burgundia), 1329 (Artois) 1330
ElődjeRóbert
UtódjaIII. Johanna
Életrajzi adatok
UralkodóházBurgundiai-ház
Született1288[1]
Bracon[1]
Elhunyt

Roye
NyughelyeSt. Denis székesegyház, Párizs
ÉdesapjaIV. Ottó burgundi gróf
ÉdesanyjaMatilda, Artois grófnője
Testvére(i)
HázastársaV. Fülöp francia király
GyermekeiJohanna, Margit, Izabella, Blanka
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Johanna burgundi grófnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Burgundi Johanna (Bracon, 1288 – Roye vagy Párizs, 1330. január 21.) Franciaország királynéja, Burgundia és Artois grófnője.

Származása és házassága[szerkesztés]

V. (Hosszú) Fülöp felesége, IV. Ottó burgundi gróf és Mahaut d’Artois leánya volt. Húga, Blanka, IV. (Szép) Károly felesége lett.

Élete[szerkesztés]

1307 januárjában házasodott össze Fülöp herceggel (1311-től poitiers-i gróf) Corbeil-Essonnes-ban. A nevezetes, 1314-es botrányban, melyben mind húgát, mind sógornőjét, Burgundi Margit francia királynét házasságtörésen érték, őt is elítélték – igaz, Johanna nem csalta meg a férjét, de asszisztált a másik két hercegné kalandjához. Ennek megfelelően enyhébb ítéletet kapott, így nem a zord normandiai Château-Gaillard-ban, hanem az Île-de-France-i Dourdanban börtönözték be.

Még fogságban volt amikor meghalt fivére, Róbert burgundi gróf, így 1315-ben II. Johanna néven a tartomány úrnője lett. Sógora, a botrányban kárvallott X. (Civakodó) Lajos megkegyelmezett neki, és visszatérhetett férje oldalára. Az utószülött I. János rövidke életét követően november 19-én lett Franciaország királynéja. 1317. január 9-én koronázták meg férjével együtt, Reimsben.

Fülöp 1322-es halála után visszavonult. 1329-ben anyjától örökölte Artois-t, azonban 1330 januárjában maga is elhalálozott. Saint-Denis-ben temették el férje mellé. Végakaratával alapította meg az ún. burgundi kollégiumot a párizsi egyetemen.

Gyermekei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 38
  2. 186
  3. Dictionary of Women Worldwide

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]