I-205 BRT

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vonat a MAX zöld vonalán az Interstate 205 alatt

Az I-205 BRT az Amerikai Egyesült Államok Oregon államában, az Interstate 205 mentén részben megépült buszfolyosó volt. Ugyan autóbuszok soha nem közlekedtek rajta, a nyomvonalat 2001-től részben, majd 2009-től egészben a TriMet MAX vasútvillamosai használják.

Az autópályától fizikailag elválasztott buszkorridor tervezése az I-205 utolsó elemeként az 1970-es évek közepén kezdődött.[1] A projekt részeként a fel- és lehajtók, valamint az autópálya alatti aluljárók épültek meg; a hidakat és felüljárókat már a MAX építésekor létesítették.

A buszsáv a Portlandi nemzetközi repülőtértől délre az Interstate 84 csomópontjáig, majd onnan egy aluljárón keresztül az I-205 északi irányú sávjai alatt haladt. Innen az autópálya keleti töltésén keresztül a Market Streettől az autópálya déli irányú sávjai alatt nyugatra, a Division Street északi végéig húzódó alagútban folytatódott. Innen a gyorsforgalmi út nyugati oldalán a Foster Roadig haladt. Később a teljes nyomvonalat a vasútvillamos számára alakították át.

Története[szerkesztés]

Az 1970-es évek közepén Multnomah megye tisztviselői a közlekedési minisztériumnak az Interstate 205-tel kapcsolatos fejlesztéseket (például kerékpárút, átalakított csomópontok) javasoltak.[2] Az út a tervezett Banfield buszkorridor részeként az Interstate 84 mentén a Lloyd negyedig haladt volna.

Az 1970-es években a vasútvillamos kiépítése mellett döntöttek; a kék vonal 1986-ban nyílt meg. Ugyan a buszfolyosó terveit elvetették, de a nyomvonalat fenntartották egy későbbi vasútfejlesztéshez.[3]

A nyomvonal egyes részeit a MAX kék, piros és zöld vonalai is használják.

Megállóhelyek[szerkesztés]

A tervezett megállóhelyek[4] közül végül több a MAX részeként épült meg:

Megállóhely Vonal(ak)
Tervezett Megépült
Sandy-Columbia Parkrose/Sumner pályaudvar Piros
Gateway Gateway/Northeast 99th Avenue pályaudvar Kék, piros, zöld
Mall 205 SE Main Street Zöld
Division SE Division Street
Powell SE Powell Blvd
Holgate SE Holgate Blvd
Lents Lents Town Center/SE Foster Rd

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Joe Brugger: Green light for TriMet’s MAX Green Line (angol nyelven). The Oregonian, 2009. július 1. (Hozzáférés: 2023. május 18.)
  2. Jim Redden: After 35 years of waiting, TriMet’s Green Line hits all the parties (angol nyelven). Portland Tribune, 2009. szeptember 10. [2011. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 18.)
  3. Dan Hortsch: Tri-Met board votes to back Banfield light-rail project. (angolul) The Oregonian, (1978. szeptember 27.) F1. o.
  4. Tri-Met board okays I-205 busway concept. (angolul) The Oregonian, (1976. február 3.) A8. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az I-205 busway című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.