Columbia County Rider

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Busz a portlandi Taylor utcában 2021-ben

A Columbia County Rider (CC Rider) az Oregon állambeli Columbia megye autóbusz-hálózata, amelyet a Columbia megyei Közlekedési Osztály üzemeltet. A térség hálózatait összefogó NW Connector részeként működő CC Ridernek egy számozott és egy kórházakat érintő kiegészítő viszonylata van, emellett mozgáskorlátozottak szállításával is foglalkozik.

2022. június 1-jéig az autóbusz-vezetőket az MTR Western alvállalkozói biztosították,[1] de a szerződés lejárta óta a megye saját sofőröket alkalmaz.[2]

Finanszírozása[szerkesztés]

A hálózat működését nagyrészt a szövetségi kormány és az Oregoni Közlekedési Minisztérium támogatásaiból finanszírozzák; 2015 óta többször próbáltak önálló céget létrehozni új adók kivetésével, de ezek a próbálkozások sikertelenek voltak. Columbia és Clatsop megyék azóta hálózataik közös cégbe való összevonásáról tárgyalnak.[3][4]

A hálózaton zónarendszer van érvényben, egy jegy 2–6 dollárba kerül. Pénzügyi okokból korábbi vonalaik többségét megszüntették, egy részükön azóta a Clatsop megyei Sunset Empire Transportation District szolgáltat.[5]

Viszonylatok[szerkesztés]

  • 1 – Downtown Portland (St. Helens pályaudvar ◄► Portland, SW Salmon & 5th, csak hétköznapokon)
  • Dial-A-Ride: igényvezérelt szolgáltatás mozgáskorlátozottak számára (hétfőtől szombatig)
  • Portland Medical Rides: Portland kórházait összekötő viszonylat (heti egyszer)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cody Mann: Where does CC Rider go from here? (angol nyelven). The Chronicle, 2016. június 28. [2016. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  2. Anna Del Savio: Columbia County brings CC Rider in-house (angol nyelven). Columbia County Spotlight, 2022. július 6. [2022. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  3. Edward Stratton: Clatsop, Columbia transit networks look at linking (angol nyelven). The Daily Astorian, 2017. december 4. [2018. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  4. Courtney Vaughn: CC Rider looks at service cuts, possible transit merger (angol nyelven). Columbia County Spotlight, 2017. június 9. [2017. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  5. Amanda Frink: CC Rider adds line to Astoria (angol nyelven). The Chronicle, 2015. augusztus 4. [2021. július 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Columbia County Rider című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]