Ugrás a tartalomhoz

Hang nélkül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hang nélkül
(A Quiet Place)
2018-as amerikai film

RendezőJohn Krasinski
ProducerMichael Bay
Andrew Form
Bradley Fuller
Vezető producerJohn Krasinski
Műfaj
  • horrorfilm
  • thrillerfilm
  • sci-fi film
  • apokaliptikus film
  • posztapokaliptikus film
Forgatókönyvíró
FőszerepbenEmily Blunt
John Krasinski
Millicent Simmonds
Noah Jupe
ZeneMarco Beltrami
OperatőrCharlotte Bruus Christensen
VágóChristopher Tellefsen
Gyártás
GyártóPlatinum Dunes
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszínNew York New York
Játékidő90 perc
Költségvetés17–21 millió USD[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2018. április 6.
Magyarország 2018. május 3.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/24724/2018)
Bevétel431,7 millió USD[2]
Kronológia
KövetkezőHang nélkül 2. (2020)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Hang nélkül témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Hang nélkül (eredeti cím: A Quiet Place) 2018-ban bemutatott amerikai horrorfilm, melynek rendezője, egyik forgatókönyvírója és főszereplője John Krasinski. Egyéb fontosabb szerepekben Emily Blunt, Millicent Simmonds és Noah Jupe látható.

Egy családnak a legnagyobb csendben kell rejtőzködnie a bolygónkat megszálló idegen lények elől, amelyek ugyan nem látnak, de kifinomult hallásuk miatt a legkisebb zörej esetén is lecsapnak prédájukra.

2018. március 9-én mutatták be a South by Southwest fesztiválon. Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. április 6-án a Paramount Pictures, Magyarországon május 3-án szinkronizálva az UIP-Dunafilm forgalmazásában került a mozikba. Bevételi és kritikai szempontból is sikeres lett: 431 millió dollárt termelt össze világszerte és elismeréseket kapott a kritikusoktól. Dicsérték az eredetiséget, a hangulatot, valamint a színészi játékot és a rendezői munkát.

Folytatása, Hang nélkül 2. 2020-ban jelent meg. 2024-ben újabb folytatást terveznek, A Quiet Place: Day One címmel.

Cselekmény

[szerkesztés]

2020-ban, három hónap alatt a Föld lakosságának nagy részét elpusztították olyan idegen lények, amelyek érzékeny hallással és látszólag áthatolhatatlan páncélzattal rendelkeznek. Az Abbott család – a házaspár Evelyn és Lee, siketnéma lányuk, Regan, valamint két fiuk, Marcus és Beau egy New York melletti elszigetelt farmon élnek. A családtagok a lehető legnagyobb csöndben élik mindennapi életüket és amerikai jelnyelvvel kommunikálnak egymással. A négyéves Beau egy elemes játékot szeretne vinni magával az útra, de apja ezt határozottan megtiltja neki, annak hangereje miatt. Regan titokban odaadja neki a játékot, Beau pedig a többiek tudtán kívül a hozzátartozó elemeket is magával viszi. Amikor a család hazafelé sétál az erdőben, Beau aktiválja az űrsiklót és szinte azonnal végeznek vele az idegen lények.

Egy évvel később Regant még mindig gyötri a bűntudat öccse halála miatt, Evelyn több hónapos terhes. Lee kétségbeesetten próbál rádiókapcsolatot teremteni a külvilággal. Később az apa elmegy Marcussal egy közeli folyóhoz horgászni, közben Regan ellátogat Beau sírjához. Evelyn vajúdni kezd és a pincében belelép egy kiálló szögbe. A fájdalom miatt véletlenül összetör egy képkeretet, amelyet az egyik közeli lény észlel. Evelyn felkapcsolja a kinti kapcsolót, ami a külső ház fényét pirosra változtatja, ezzel figyelmeztetve a többieket a veszélyre. Marcus és Lee tűzijátékokkal kicsalogatják a lényt, így Evelyn életet adhat gyermekének.

Regan visszamegy a farmra. Ő és Marcus menedéket keresnek egy gabona siló tetején, ahol tüzet gyújtanak, hogy figyelmeztessék apjukat hollétükről. Azonban, kifogy a gyújtófolyadék és a tűz leesik, amelyre Lee azt hiszi, hogy nincsenek ott. A tetőajtó kinyílik, és Marcus a silóba esik. Elmerül a kukoricába, majdnem már, hogy megfullad, de Regan utánaugrik és megmenti. A leszakadt tetőajtóba kapaszkodva elkerülik a további veszélyeket, azaz segít nekik a lénytámadásnál is. Regan feljavított hallókészülék-implantátuma a lény közelségére reagálni kezd, egy áthatóan hangos nagyfrekvenciás hangot sugározva felé, amely elhajtja a lényt. A gyerekek kiszabadulnak a silóból és újra találkoznak az apjukkal.

A bestia hamar visszatér, Lee azonban megtámadja őt egy tűzoltócsákánnyal, míg Marcus és Regan egy kisteherautóba zárkózik. Lee súlyosan megsebesül, amelynek hatására Marcus felkiált, és a lényt a teherautóhoz csalja. Lee mielőtt feláldozná magát, jelmutogatással elmagyarázza gyerekeinek, hogy nagyon szereti őket, ezután kiabálni kezd és a lény végez vele. A gyerekek kiengedik a kéziféket, és a kocsi elkezd legurulni a hegyről, és elmenekülnek, hogy újra találkozzanak Evelynnel és a kisbabával a házukban.

Regan, akinek korábban nem volt engedélyezve a ház alagsorába való lemenés, meglátja apja jegyzetét a teremtményekről és a kísérletezésről több különböző implantátummal. Amikor a lény visszatér az alagsorba, Regan a beültetett implantátumot egy közeli mikrofonhoz helyezi – hangosabbá téve a frekvenciát, hogy elhárítsa a lényt. Fájdalmasan érinti a lényt, aminek hatására szétnyitja húsos páncélját a fején, és Evelyn ekkor puskával szétlövi, ezzel megölve őt. A család egy CCTV monitort néz, és két lényt mutat, akik a ház alagsora felé haladnak. A teremtmények gyengeségével kapcsolatos új ismereteik tudatában a család tagjai élnek a helyzettel és felkészülnek a harcra.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

[szerkesztés]
Színész Szerep Magyar hang[3]
Emily Blunt Evelyn Abbott Németh Borbála
John Krasinski Lee Abbott Horváth-Töreki Gergely
Millicent Simmonds Regan Abbott nem szólal meg
Noah Jupe Marcus Abbott Mayer Marcell
Cade Woodward Beau Abbott nem szólal meg

Kritikai visszhang

[szerkesztés]

A film pozitív kritikákat kapott. A Metacritic oldalán a film értékelése 82% a 100-ból, 55 vélemény alapján.[4] A Rotten Tomatoeson a Hang nélkül 95%-os minősítést kapott, 270 értékelést összegezve.[5]

Folytatás

[szerkesztés]

2018 áprilisában Jim Gianopulos, a Paramount elnöke és vezérigazgatója bejelentette, hogy dolgoznak a folytatáson.[6] Woods és Beck forgatókönyvírók korábban már elárulták: elkezdtek ötletelni a lehetséges második filmről.[7]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Hang nélkül. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  2. A Quiet Place. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  3. ISzDb – HANG NÉLKÜL (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  4. Hang nélkül. Metacritic. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  5. aquietplace. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2018. július 17.)
  6. D'Alessandro, Anthony: ‘A Quiet Place 2’ Is “In The Works”, Paramount Boss Says – CinemaCon. Deadline Hollywood . Penske Business Media, 2018. április 25. (Hozzáférés: 2018. április 25.)
  7. Holmes, Adam: Could A Quiet Place 2 Happen? Here’s What The Writers Say. CinemaBlend, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 25.)

További információk

[szerkesztés]