Halálos iramban 6.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halálos iramban 6.
(Fast & Furious 6)
2013-as amerikai–japán–spanyol film

Rendező Justin Lin
Producer Vin Diesel
Clayton Townsend
Neal H. Moritz
Vezető producer Justin Lin
Műfaj
Forgatókönyvíró Chris Morgan
Főszerepben Vin Diesel
Dwayne Johnson
Paul Walker
Zene Lucas Vidal
Operatőr Stephen F. Windon
Vágó Christian Wagner
Kelly Matsumoto
Díszlettervező Jan Roelfs
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA Egyesült Államok
Spanyolország Spanyolország
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 130 perc
Költségvetés 160 millió $ (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Universal Pictures
HUN UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2013. május 24.
HUN 2013. május 23.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel 788.7 millió $[2]
Kronológia
ElőzőHalálos iramban: Ötödik sebesség
KövetkezőHalálos iramban 7.
Kapcsolódó film Halálos iramban filmsorozat
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Halálos iramban 6. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Halálos iramban 6. (más néven Fast Six vagy Furious Six) (eredeti cím: Fast & Furious 6) 2013-ban bemutatott amerikai-spanyol akciófilm, melyet Chris Morgan forgatókönyvéből Justin Lin rendezett. A Halálos iramban-filmsorozat hatodik része. A főszerepet Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne "The Rock" Joshnson, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Sung Kang, Chris "LudaCris" Bridges, Luke Evans, Gina Carano, és John Ortiz alakítja. Egy cameoszerep erejéig Jason Statham is feltűnik mint Deckard Shaw.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. május 24-én mutatták be a mozikban, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, május 23-án az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Miután sikeresen végződött a riói rablás, Dominic Toretto (Vin Diesel) és csapata többi tagja világszerte szétváltak, mivel hivatásos bűnözők: Dominic együtt él Elenával (Elsa Pataky), Brian O'Conner (Paul Walker) - Mia (Jordana Brewster) és a fiúk, Jack együtt élnek, Gisele(Gal Gadot) és Han (Sung Kang) Hongkongba költöztek, Roman (Tyrese Gibson) és Tej (Chris "LudaCris" Bridges) pedig szokásosan élik életüket.

Luke Hobbs (Dwayne "The Rock" Joshnson) szövetségi ügynök és társa, Riley Hicks (Gina Carano) egy támadást analizálnak, melyet egy orosz katonai konvoj ellen követtek el, a brit különleges erőknél egykor szolgált katona, Owen Shaw (Luke Evans) és csapata. Hobbs felkeresi Dominicot és arra kéri, segítsen neki elkapni Shaw-t, majd mutat neki egy frissen készült fotót Letty Ortizról (Michelle Rodriguez), Dom egykori szerelméről, akit Dom halottnak hitt. Dominic úgy dönt, segít Hobbs-nak, összegyűjti a csapatát, ha cserébe teljes kegyelmet kap mindenki a múltbéli bűnökért, amely lehetővé teszi számukra, hogy hazamenjenek az Amerikai Egyesült Államokba. Mia és Elena, Jack-re vigyáznak.

A csapat Londonba utazik, ahol Shaw egyik embere elvezeti őket Shaw rejtekhelyére, de kiderül, hogy az egész csapda, aminek a célja, hogy elvonja a csapat és a rendőrség figyelmét, miközben Shaw emberei megtámadják az Interpolt. Shaw speciális, Formula–1-es kocsival menekül, felrobbantva maga mögött rejtekhelyét, megbénítva ezzel a rendőröket, de Dominic, Brain, Tej, Han, Gisele, Hobbs és Riley üldözőbe veszik. Letty Shaw segítségére siet, és gondolkodás nélkül meglövi Dominicot mielőtt elmenekül. A főhadiszálláson Hobbs elmondja Dominic bandájának, hogy Shaw alkotóelemeket lop, hogy létrehozza az Éji Árnyékot, ami képes megbénítani egy egész városrész energiahálózatát, és ezt el fogja adni a legmagasabb ajánlatot tevőnek. Mialatt Dom-ék után nyomoznak, a csapat rájön Letty és Dominic kapcsolatára, ám kiderül, a lány amnéziás.

Dominic bandája Shaw egyik embere után nyomoz, aki elvezeti őket Shaw kapcsolatához, Arturo Braga-hoz, akit Brian tartóztatott le. Brian visszatér az USA-ba, mint fegyenc, hogy Braga közelébe férkőzzön, aki elárulja, hogy Letty túlélte a robbanást, amiben azt hitték meghalt. Shaw ki akarta őt iktatni, de miután megtudta, hogy amnéziás, bevette a csapatába. Egy FBI-os kapcsolata segít Brian-nek, így kiszabadul a börtönből. Londonban Dominic kihívja Letty-t egy utcai versenyre, majd utána visszaadja a nyakláncot, amit tőle kapott.

Tej követi Shaw következő akcióját Spanyolországba, a NATO bázisára. Shaw bandája egy katonai konvojra csap le, ami azt a chipet szállítja, ami az Éji Árnyék befejezéséhez szükséges. Dominic és csapata megakadályozzák, hogy Shaw felrobbantsa a konvojt. Shaw egy tankot vezetve Dominic autóját akarja kilőni, és elkezdi felrobbantani az autópályán közlekedő autókat. Brainnek és Romannek sikerül visszarántani a tankot, ettől Letty leesik róla, Dominic élete kockáztatásával menti meg a lányt attól, hogy a halálba zuhanjon. Shawt és az emberét elfogják, de elmondja, hogy elrabolta Miát. Ezért kénytelenek elengedni Shawt, és Riley (aki Shaw cinkosa) vele megy. Letty úgy dönt, Dommal marad.

Shaw bandája felszáll egy mozgásban lévő teherszállító repülőre, közben Dominic emberei üldözik. Dominic, Letty, Brian és Hobbs is felszállnak, Brian kiszabadítja Miát és egy a fedélzeten lévő kocsival menekülnek el. A repülő megpróbál felszállni, de visszatartja a túlsúly, amit Han, Gisele, Roman, Tej, Brian és Mia hozzá rögzített járművei okoznak. Gisele önfeláldozása megmenti Hant Shaw egyik emberétől. Letty végez Riley-val, és biztonságban megmenekülnek Hobbs-szal, de Dominic tovább üldözi Shawt és a chipet. Shaw kiesik a gépből, ahogy az a földbe csapódik, Dom beszáll az egyik kocsiba, ami a gépen maradt és kijut az éppen felrobbanó repülő orrán keresztül, hogy újra a csapatával legyen, átadja Hobbs-nak a chipet, ezzel biztosítva számukra az amnesztiát.

Hobbs és Elena (aki Hobbs-szal dolgozik) megérkezik, hogy megerősítse; a csapat szabad. Elena elfogadja, hogy Dom Letty-t választotta helyette. Ahogy Dominic és a csapat leülnek közösen enni, Dom megkérdezi Letty-t ismerős-e neki a helyzet. Letty nemmel válaszol, de úgy érzi, otthon van. Ezután Tokióban Hant egy autós üldözésben kiüti egy szembejövő autó, Han meghal a felrobbanó autójában. A másik autó sofőrje kiszáll, és miközben elsétál, üzenetet hagy Dominicnak:

Még nem ismersz, de majd fogsz
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Vin Diesel Dominic Toretto Galambos Péter
Paul Walker Brian O'Conner Rajkai Zoltán
Dwayne Johnson Luke Hobbs Schneider Zoltán
Michelle Rodriguez Letty Ortiz Solecki Janka
Gal Gadot Gisele Yashar Horváth Lili
Jordana Brewster Mia Toretto Szávai Viktória
Tyrese Gibson Roman Pearce Kálid Artúr
Chris "Ludacris" Bridges Tej Parker Nagypál Gábor
Sung Kang Han Seoul-Oh Csőre Gábor
Luke Evans Owen Shaw Stohl András
Gina Carano Riley Hicks Haumann Petra
Elsa Pataky Elena Neves Németh Borbála
John Ortiz Arturo Braga Borbiczki Ferenc
Thure Lindhardt Firuz Gáspár András
Shea Whigham Ben Stasiak ügynök Sarádi Zsolt
Joe Taslim Jah Szkárosi Márk
Clara Paget Vegh Varga Klári
Rita Ora A londoni verseny rajtolója Orgován Emese
Jason Statham (cameo) Deckard Shaw Epres Attila

Média kiadás[szerkesztés]

A Halálos iramban 6. című film 2013. szeptember 16-án jelent meg az Egyesült Államokban; szeptember 25-én Magyarországon DVD-n és BluRay-en, a Select kiadó révén.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Halálos iramban 6.. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2015. április 8.)
  2. Furious 6. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2015. április 8.)
  3. Halálos iramban 6. – magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2015. április 8.)

További információk[szerkesztés]