Halálos iram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Halálos iram
(Fast & Furious)
2009-es amerikai film

Fast-furious-logo-fast-furious.png
Rendező Justin Lin
Producer Vin Diesel, Neal H. Moritz
Műfaj
Forgatókönyvíró Gary Scott Thompson, Chris Morgan
Főszerepben Vin Diesel
Paul Walker
Michelle Rodriguez
Jordana Brewster
Gal Gadot
Zene Brian Tyler
Operatőr Amir M. Mokri
Vágó Fred Raskin, Christian Wagner
Gyártás
Gyártó
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 107 perc
Költségvetés 85 millió amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó UIP Duna
BemutatóUSA 2009. április 3.
magyarország 2009. április 9.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 363 millió amerikai dollár
Kronológia
ElőzőHalálos iramban: Tokiói hajsza
KövetkezőHalálos iramban: Ötödik sebesség
További információk

Halálos iram (Fast & Furious) egy 2009-es amerikai utcai versenyzős akciófilm, melyet Justin Lin rendezett és Chris Morgan írt. Ez a negyedik része a Halálos iramban sorozatnak.

Cselekménye[szerkesztés]

Öt évvel a Halálos Iramban története után Dominic Toretto (Vin Diesel) és az új csapata, Leticia "Letty" Ortiz (Michelle Rodriguez), Leo Tego (Tego Calderón), Rico Santos (Don Omar), Cara Mirtha (Mirtha Michelle) és Han Seoul-Oh (Sung Kang) üzemanyag tartályokat térítenek el a Dominikai Köztársaságban. Dominic úgy érzi forró a talaj, ezért meglép, maga mögött hagyja Leticiá-t, hogy megóvja a lányt. Néhány héttel később Panama városában Dominic hívást kap a húgától, Mia Toretto-tól (Jordana Brewster), aki elmondja neki, hogy Letty-t megölte Fenix Calderon (Laz Alonzo), miután egy majdnem végzetes balesetet szenvedett. Dominic fejvesztve tér vissza Los Angeles-be, hogy megvizsgálja Letty balesetének körülményeit, és nitro nyomokat talál. Ezután felkeresi az egyetlen autószerelőt, aki nitrot használ, és kikényszeríti belőle David Park (Ron Yuan) nevét, aki az üzemanyagot rendelte.

Eközben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynöke, Brian O’Conner (Paul Walker) próbálja lesittelni a drog báró Arturo Braga-t (John Ortiz). A nyomozás szálai David Parkhoz vezetik. Dominic érkezik elsőként Park lakásába, és kilógatja az ablakon a lábánál fogva mielőtt futni hagyja. Brian, aki közben már úton volt Park lakásához, megmenti, így Park lesz az FBI új informátora. Park elviszi Brian-t egy utcai autóversenyre Los Angeles-be. Brian egy tuningolt Nissan Skyline GT-R R34-est választ magának a rendőrség által lefoglalt autók közül. Dominic egy speciális 1970-es Chevrolet Chevelle-lel érkezik. Gisele Yashar (Gal Gadot), Braga szeretője, felfedi, hogy a verseny győztese lesz az utolsó sofőr a heroin csempész csapatban az amerikai-mexikói határnál. Dominic összeütközik Brain-nel, aki elveszti az uralmát kocsija felett, így Dom nyer. Brian, kihasználva FBI-ügynöki kapcsolatait, letartóztat egy másik sofőrt Dwigt Mueller-t (Greg Cipes), majd átveszi a helyét a csapatban.

Az elkövetkező napokban a csapat találkozik Braga emberével. Földalatti alagutakon keresztül szelik át a határt, hogy elkerüljék az átvizsgálást. Brian tudomást szerez róla, hogy miután a heroint leszállították, a sofőröket megölik. Mindeközben Dominic egy szoros kitérő után, leleplezi Fenix-t, hogy ő ölte meg Letty-t, Dom felrobbantja kocsijában a nitrot, elterelve ezzel Braga emberének figyelmét, Brian pedig elköt egy Hummer-t, amiben 60 millió dollár értékű heroin van. Mindketten visszatérnek Los Angeles-be, és elrejtik az anyagot a rendőrség lefoglalt járművei között, ahonnan Brian most egy Subaru Impreza WRX STI-vel távozik. Később Dominic rájön, hogy Brian volt az utolsó ember, akivel Leticia kapcsolatban állt, ezért Dom rátámad Brian-re mielőtt elmagyarázhatta volna, hogy Letty neki dolgozott, hogy lebuktassa Bragá-t, ezzel tisztázva Dominic nevét. Brian elmondja a főnökeinek, hogy Dominic szabadságáért cserébe, csapdába csalja Bragá-t, és rákényszeríti, hogy ő maga vegye át a pénzt a heroinért. Csakhogy az átadás helyszínén Ramon Campos (Robert Miano), aki Bragá-nak adta ki magát, lelepleződik, és „Campos” az igazi Braga megmenekül, és átszökik Mexikóba.

Brian és Dominic egyedül mennek Mexikóba, hogy elfogják Bragá-t. Egy templomban találják meg, és letartóztatják. Miközben Braga embere megpróbálja kiszabadítani főnökét, Brian és Dominic a földalatti járaton keresztül indul vissza az Egyesült Államokba. Brian autója összetörik, miután Braga embere tüzet nyit rá. Brian megsérül mert Fenix belehajt az alagút végén a kocsijába, és ő beszorul. Mielőtt Fenix végezhetne Brian-nel Dominic közbelép és megöli Fenix-et. Miközben a rendőrség és a helikopterek közelednek a helyszín felé a határ amerikai oldalán, Brian megkéri Dominic-ot, hogy menjen el, de Dom tiltakozik, belefáradt a menekülésbe. Brian kegyelmi kérése ellenére, a bíróság 25 évre ítéli Dominic-ot, közben Brian kilép az FBI-tól. Dominic felszáll a fegyencjáratra, ami elviszi őt a Lompoc-i börtönbe. Amint a busz halad az úton, felbukkannak Brian, Mia, Leo és Santos autói, hogy feltartóztassák a buszt, így jutunk el a Halálos Iram 5 eseményeihez.

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]