Subaru Impreza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Subaru Impreza
2007 Subaru Impreza Front Quarter.jpg
Gyártási adatok
Gyártó Subaru
Gyártás helye Ōta, Gunma, Japán
Gyártás éve 1993-
A(z) modell műszaki adatai
Teljesítmény

Előző Subaru Leone
Kapcsolódó modellek
Saab 9-2X
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Subaru Impreza témájú médiaállományokat.
A legújabb Impreza

A Subaru Impreza a japán Subaru autógyár összkerékhajtású modellje. Az első generációt 1993-ban kezdték el gyártani. A Subaru ezzel a modellel váltotta a Legacyt a raliban. 3 gyártói és 3 egyéni bajnoki címet szereztek az Imprezák. Colin McRae, Richard Burns és Petter Solberg is Imprezával nyerte meg a világbajnokságot, de McRae az első bajnokságát egy '91-es, 2 literes turbós, Prodrive Legacyval nyerte. A típus különösen népszerű, főleg a ralirajongók körében.

Első generáció (1993–2001)[szerkesztés]

Subaru Impreza WRX GC8V

Ezt a típust a Subaru 1993-tól kezdte el forgalmazni. A márka fronthajtással és összkerékhajtással is kínálta az Imprezát. Szedán és kombi változatban is kapható volt. 2001-ben a típus a második generáció váltotta.

Második generáció (2001–2003)[szerkesztés]

2002-03 Subaru Impreza Wagon.JPG

Harmadik generáció (2003–2005)[szerkesztés]

Negyedik generáció (2005–2007)[szerkesztés]

Ötödik generáció (2007–)[szerkesztés]

Motorsport[szerkesztés]

A Subaru a rali-világbajnokság futamain először a Legacy típusú autóit vetette be. Majd később az Impreza WRX-szel folytatták, és még napjainkban is e típussal versenyeznek (a subaru 2008 végén kiszállt a wrc sorozatból). Az gyári versenyautókat a brit Prodrive cég építi, készíti fel és szervizeli a versenyek során.

A Subaru név eredete[szerkesztés]

A Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI) első elnökének, Kenji Kitá-nak határozott nézetei voltak az autókkal kapcsolatban."Ha valaki autót akar építeni, egyedülálló autót építsen." "A japán autóknak japán neve legyen". Mr. Kita szenvedélyesen akart személyautót gyártani, és ő lelkesedett leginkább a cég első személyautó prototípusáért, az 1954-es P-1-ért. Mr. Kita javaslatokat kért a cégen belül a P-1 elnevezésére, de egyik sem tetszett neki. Végül, Mr. Kita a szívében csendesen ápolgatott gyönyörű japán nevet adta az autónak - Subaru.

A Subaru a Bika (Taurus) csillagkép egyik csillaghalmazának neve. Csillagai közül hat szabad szemmel is látható, de kb. 250 kékes színű csillaga csak távcsővel. Nyugaton a halmazt Fiastyúknak nevezik, melynek neve Kínában Mao, Japánban pedig Subaru ("vezérel" vagy "összegyűjt"). Japánban még Mutsuraboshi ("hat csillag") néven is ismeretes, mely néven gyakran az igen régi japán dokumentumokban, mint pl. a Kojiki-ben és a Manyosyu-ban, valamint az irodalomban, mint a Makura-no-soshi-ban említik. A Subaru ősidők óta a japánok egyik legkedveltebb csillaghalmaza. Érdekességként, az FHI hat cég összeolvadásaként jött létre, így látható, hogy a Subaru valóban találó név.[forrás?]

Külső hivatkozások[szerkesztés]