Hősök szobra (Rákoscsaba)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hősök szobra
Csaba vezér szobra
(első világháborús emlékmű)
Közigazgatási adatok
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest
HelyRákoscsaba
CímXVII., Csaba vezér tér
Építési adatok
SzobrászSidló Ferenc
Felavatás ideje1925. július 12.
Elhelyezkedése
Hősök szobra (Budapest)
Hősök szobra
Hősök szobra
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 16″, k. h. 19° 17′ 15″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 16″, k. h. 19° 17′ 15″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hősök szobra témájú médiaállományokat.

A Hősök szobra (Csaba vezér szobra) egy első világháborús emlékmű Budapest XVII. kerületében, Rákoscsabán.

Története[szerkesztés]

Az akkor még önálló község Rákoscsaba az első világháborúban elesett lakosai előtt kívánta leróni tiszteletét az alkotással. A szobrot a történelmi Rákoscsaba központjában, a mai Csaba vezér téren avatták fel 1925. július 12-én, tervezője és elkészítője Sidló Ferenc volt.

A helyi szájhagyomány szerint a nagy népvándorlások korát átvészelő hunok egy kis csoportja a mai Rákoscsaba területén húzta meg magát, s a helyet vezetőjük, Attila hun király fia, Csaba királyfi után nevezték el Rákoscsabának („Chabaracusa”). Ezen vélt vagy valós kötödést számos utca- és térnév is megjeleníti, s ehhez igazodott Sidló is a szobor alakjának megformálásakor, melyet Csaba vezér után mintázott meg.

Elején márvány táblába vésve ábécésorrendben az első világháborúban elesett rákoscsabaiak nevei, hátulján a szoboravatást megörökítő emléktábla található, Csaba vezér talpa alatt pedig egy rövid kis emlékvers olvasható a következő felirattal: Csaba vezér hirdesd késő unokáknak // kik voltak hősei im Rákoscsabának! // S emlékükön könnyes szemmel elmerengve // tanítsad meg forró hazaszeretetre!

Az önmagában álló szobor köré 1933-ban kovácsoltvas dísz védőkorlátot emeltek, a kettő közé pedig apró díszkertet létesítettek.

Források[szerkesztés]