Giorgio Tadeo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Giorgio Tadeo
Életrajzi adatok
Született1929. október 2.[1]
Verona
Elhunyt2008. január 31. (78 évesen)
Milánó
Pályafutás
Műfajokopera
Hangszerének
Hangbasszus
Tevékenységoperaénekes
SablonWikidataSegítség
Giorgio Tadeo
Nem található szabad kép.(?)
Portréja a Discogs.com-on

Giorgio Tadeo (Verona, 1929. október 2.Milánó, 2008. január 31.) olasz operaénekes, basszista.

Élete[szerkesztés]

Énekesi pályája[szerkesztés]

1952 októberében Ettore Campogalliani(wd) tanítványaként végzett a parmai konzervatóriumban. 1953. szeptember 16-án RAI televízióban, Gounod Faust-jában debütált, Mefisztó szerepében. 1954 decemberében a palermói Politeama Színházhoz szerződött. 1955-ben Milánóba költözött, itt 1982-ig a Teatro alla Scalában, és 1958-tól a Casino Reale-ben működő Piccola Scalában(wd) is énekelt 1969-ig. 1982 után különféle olasz operaszínházakban énekelt 1996 végéig, ekkor visszavonult a színpadi szerepléstől.[2]

Pályája során olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Carlo Maria Giulini, Tullio Serafin, Sergiu Celibidache, Doráti Antal, Oliviero De Fabritiis, Peter Maag, Herbert von Karajan, Claudio Abbado és Pierre Boulez, és olyan rendezőkkel, mint Sandro Bolchi, Giorgio Strehler és Franco Zeffirelli.[2] Énekelte huszadik századi olasz zeneszerzők (Nino Rota, Goffredo Petrassi, Luciano Chailly, Ildebrando Pizzetti, Virgilio Mortari) műveit, de repetoárjának legkiválóbb mély-basszus énekes teljesítményeit klasszikus zeneszerzők operáiban mutatta. Kiemelkedő koncert- és operaszerepei:

Külföldi színpadokon és fesztiválokon is énekelt, így a bécsi Staatsoperben, Hamburgban, Münchenben, a párizsi Operaházakban, a londoni Covent Garden Operaházban és a Royal Albert Hallban, a New York-i Carnegie Hallban, a chicagói Lyric Operában. Tíz éven át szerepelt az Aix-en-provence-i Operafesztiválon, fellépett továbbá Edinburgh-ben, Dallasban, Tel-Avivban, Athénben és a Baalbeki Fesztiválon is.[2]

Magánélete[szerkesztés]

1957-ben Mariella Adani(wd) (*1934) szopránénekesnőt vette feleségül, két gyermekük született.[6] Tadeo 2008. január 31-én hunyt el Milánóban, 78 éves korában. Hátrahagyott felvételeinek kiadásában özvegye aktívan közreműködött.

Filmes megjelenései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b c d Sin-Pam/Pn/Adnkronos: Musica: E’ Morto Giorgio Tadeo, Grande Basso del Teatro alla Scala. Aveva 78 anni, era il Marito della Soprano Mariella Adani (olasz nyelven). Archivio Agenzia Adnkronos, 2008. február 2.
  3. Magnificat in D Major BWV 243: Et Exultavit. YouTube.com. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  4. Donizetti - Don Pasquale - Roma 1965. YouTube.com. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  5. Puccini: Manon Lescaut / Act 3 - Presto! In fila! (Kiri Te Kanawa, José Carreras, Giorgio Tadeo. Bologna, 1988).. YouTube.com. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  6. a b c d Giorgio Tadeo Biography. IMDb.com

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Giorgio Tadeo című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.