Get Back (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beatles
Get Back
kislemez
Megjelent 1969. április 11. (UK)
Formátum kislemez
Felvételek Abbey Road Studios, 3. stúdió
1969. január 27.
Stílus blues-rock
Nyelv angol
Hossz 3:14
Kiadó Parlophone (UK)
Capitol Records (US)
Szerző John Lennon, Paul McCartney
Producer George Martin
Helyezések
  • #1 UK),
    #1 US
The Beatles-kronológia
Hey Jude (1968)Get Back (1969)The Ballad of John and Yoko
(1969)

A Get Back John Lennon és Paul McCartney szerzeménye. Először egy kislemezen, később pedig öt nagylemezen jelent meg. Ez volt az egyetlen olyan Beatles-dal, amely első helyezést ért el az Egyesült Királyságban, az Amerikai Egyesült Államokban, Írországban, Franciaországban, Nyugat-Németországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Mexikóban. Az Egyesült Királyságban monó kiadásban, az USA-ban pedig sztereóban jelent meg.

Történet[szerkesztés]

A Get Back eredeti címe a politikai tartalmú Don't Dig No Pakistanis volt, de ezt elvetették. Harrison és McCartney vitatkoztak a dal tartalmán, ezért a Harrison egy rövid időre kilépett az együttesből, a szólamát Lennon játszotta le. Billy Preston január 22-én csatlakozott az együtteshez, Fender Rhodes elektromos zongorán játszott.
A dalt többször rögzítették: 1969. január 21-én, 23-án, 24-én, 27-én, 28-án, 29-én és 30-án, köztük a politikai tartalmú változatot is. Amikor ez a felvétel nyilvánosságra került, sokan támadták Paul McCartneyt, de ő kilentette, hogy a Beatles soha nem volt rasszista. A felvételek közül a január 27-ei lett a végleges verzió, és 1969. április 11-én került a boltokba a GB-S19 címkéjű kislemez A oldalán.
A dalban elhangzott a „Go home!” (Menj haza!), ezt McCartney mondja a dal közben. Lennon szerint ezzel Yoko Onóra célzott, sőt a sűrűn ismételgetett Get back to where you once belonged (Menj vissza, ahová tartozol) sorok ismétlésekor is mindig Yokóra nézett.
JoJo kitalált személy, nem pedig Joseph Melville See Jr., Linda McCartney első férje. Az édes Loretta Martin nőnek képzelte magát, de valójában férfi volt. (Paul egyszer elmondta, hogy szereti a kétértelműséget.)

Változatok[szerkesztés]

Anthology 3[szerkesztés]

Az 1996. október 28-án megjelent Antology 3 c. nagylemez az 1969. január 30-i tetőkoncerten (London, Savile Row 3., Apple-székház) elhangzott dalokat tartalmazza. A Get Back a dupla album 2. lemezének a 12. dala.

Let It Be[szerkesztés]

1970. május 8-án az Egyesült Királyságban, 10 nappal később pedig az USA-ban megjelent a Let It Be c. album, B oldalán a Get Back c. dallal. Ez a dal csak hasonlít az eredetire. Ebben a változatban hallható a tetőkoncert közönségének zaja, a hangolás zaja és a kislemezen lévő zene. Az ok: Phil Spector producer összevágta a zajt és a zenét.

The Beatles 1967-1970[szerkesztés]

1973. április 19-én jelent meg a The Beatles 1967-1970 c. válogatásalbum. A Get Back kislemezen megjelent dala az album C oldalán hallható.

Let It Be...Naked[szerkesztés]

A 2003-ban kiadott dupla album, az 1. lemez 1. száma, a Get Back rövidebb változata.

LOVE[szerkesztés]

Az Egyesült Királyságban 2006. november 10-én adták ki a Love c. nagylemezt. A Get Back ezen is rövidített időtartamú.

Közreműködők[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Feldolgozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Get Back című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Get Back (Beatles) című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]