Laibach (zenekar)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Laibach egy szlovén avantgárd zenei és művészeti csoport. 1980-ban alakultak egy kis szlovén ipari városban, Trbovljében. A Laibach rendkívül kiterjedt zenei munkássága gyakorlatilag behatárolhatatlan, rengeteg zenei stílusban alkotnak (industrial, Electronic Body Music, neoclassical, martial industrial, industrial metal, experimental, synthpop, techno, hard rock). A zenekar neve Szlovénia fővárosa, Ljubljana német elnevezéséből származik. A Laibach tagja a NSK (Neue Slovenische Kunst) nevű művészeti csoportnak.

2011-es sajtófotó

Zenei stílus[szerkesztés]

A Laibach első lemezein (Laibach, Neu Konservatiw, Krst Pod Triglavom) a korai ipari (industrial) zenék hatása hallatszódik, amit különböző komolyzenei hangmintákkal kevertek. Később a zene valamelyest letisztult (Opus Dei, NATO lemezek) és militáns ritmusú, Wagneri ihletésű zenét kezdtek el játszani, amellyel megalkották a későbbi martial industrial műfajt is. Ezen zenén készítettek industrial metal (Jesus Christ Superstars), sőt EBM-Industrial (WAT) stílusú lemezt is. A Laibach zenéjének egyik legjellemzőbb eleme az énekes mély, opera-szerű hangja, amely minden lemezen felcsendül.

Vitatott megítélés[szerkesztés]

A zenekart gyakran vádolják fasizmussal, nácizmussal a csoport militáns, egyenruha-szerű megjelenése miatt. A zenekar természetesen nem kapcsolható semmilyen politikai mozgalomhoz, közismert mondásuk: „Annyira vagyunk fasiszták, amennyire festőművész volt Hitler.”[1]

Nácik vagytok? – kérdezte a legenda szerint az újságíró a Laibach tagjaitól. Csak amennyire Hitler szobafestő-mázoló volt – válaszolták a legenda szerint a Laibach tagjai az újságírónak.

Feldolgozások[szerkesztés]

2014-es budapesti koncerten

A Laibach leghíresebb, hírhedtebb felvételei a közismert pop és rockzenei számokból készített feldolgozásai. Ezek nem csupán feldolgozások, a dalok a rideg, militáns zenébe kerülve átértelmeződnek, így a popkultúra kritikáiként is felfoghatjuk őket. Legismertebb feldolgozásaik az osztrák pop-rock zenekar, az Opus Live is Life című slágere alapján készült, amelyet egy monumentális, wagneriánus indulóvá komponáltak, vagy a Let it be című lemezük, amely az azonos című Beatles lemez remixe.

Hatásuk a Rammsteinra[szerkesztés]

A Laibach már a megjelenést tekintve és zeneileg is (főleg a Jesus Christ Superstars album) nagy hatással volt a német Rammstein zenekarra. Érdekesség, hogy a Rammstein által használt kereszt is a Laibachtól származik, ami eredetileg egy szlovén nemzeti szimbólum. Egy interjú során megkérdezték a zenekart, hogy nem zavarja őket, hogy a Rammstein "ellopta" az imázsukat, zenéjüket: "Egyáltalán nem, örülünk, hogy zenénknek inspiráló hatása van… a Laibach Rammstein felnőtteknek, a Rammstein Laibach gyerekeknek."

A zenekar tagjai[szerkesztés]

Milan Fras
  • Milan Fras - vokálok
  • Ivan Novak - fény- és vetítéstechnika
  • Mina Špiler - vokálok, szintetizátor
  • Janez Gabrič - dob
  • Luka Jamnik - szintetizátor
  • Primož Hladnik - szintetizátor
  • Eva Breznikar - vokálok, dob
  • Nataša Regovec - vokálok, dob
  • Damjan Bizilj - szintetizátor

Diszkográfia[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

Az együttes sajtófotója 1983--ból.

Albumok[szerkesztés]

Bakelitlemezen[szerkesztés]

CD lemezen[szerkesztés]

Mellékprojektek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Laibach
A Wikimédia Commons tartalmaz Laibach (zenekar) témájú médiaállományokat.