Folytassa Angliában!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa Angliában!
(Carry On England)
1976-os brit–ausztrál film
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
Főszerepben
ZeneMax Harris
OperatőrErnest Steward
VágóRichard Marden
Gyártás
GyártóRank Organisation
Ország Egyesült Királyság
Ausztrália
Nyelvangol
Forgatási helyszínHeatherden Hall, Burnham Beeches, Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire
Játékidő89
Költségvetés250 000 GBP
Forgalmazás
BemutatóEgyesült Királyság 1976. okt. 31.
USA 1976. nov. 19.
Franciaország 1976. nov. 1.
Németország 1993. nov. 11.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa az ásatást!
KövetkezőFolyton folyvást folytassa!
További információk
SablonWikidataSegítség

Folytassa Angliában!, eredeti címe Carry On England, 1976-ban bemutatott brit (angol) színes filmvígjáték, a koedukált szervezetek paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 28. darabja. A sorozat rendszeres sztárjai közül itt Kenneth Connor, Jack Douglas, Joan Sims és Peter Butterworth szerepel. A sorozat ekkor már leszálló ágba került, a film egysíkú, öncélú szex-komédia lett, amely csak erős megvágás árán kerülte el a korhatár-korlátozást. A mozikban megbukott.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet a második világháború alatt, az angliai csata idején játszódik. S. Melly századost (Kenneth Connor) „13-13-as szigorúan titkos különleges kísérleti légvédelmi tüzérüteg” parancsnokává nevezik ki, közvetlenül a „W.C.”-ből kapott legfelsőbb utasításra. Állomáshelyére érkezve döbbenten látja a szárítókötélen lógó női fehérneműket. A régi parancsnok, Bull százados (David Lodge) eufórikus örömmel fogadja leváltása hírét, és azonnal el is menekül a táborból. Helyettese, a „golyómorzsolgató Tigris” Bloomer törzsőrmester (Windsor Davies) felvilágosítja Mellyt, hogy a személyzet koedukált, a létszám fele nőnemű. Emiatt a katonák kizárólag egymással foglalkoznak, semmilyen fegyelmet nem lehet tartani. A fiúk is, a lányok is a legváltozatosabb módszereket és kifogásokat találják ki, hogy távol maradjanak a kiképzésről, „sunnyoghassanak”, és a párjukkal szexelhessenek. A Tigris szerint egyetlen megoldás a kivégzőosztag, minden más próbálkozás már kudarcot vallott.

S. Melly százados elszántan vállalkozik a lehetetlenre, hogy ráncba szedje a koedukált üteget. Megkezdődik a harc a parancsnok és a koedukált csapat között, akik semmi áron nem akarnak lemondani az egymással folytatott szexről és enyelgésről, ahelyett, hogy az kiképzésre figyelnének. Közülük a legelszántabb Jennifer Ffoukes-Sharpe közlegény/leány (Joan Sims), aki szintén „golyómorzsolgató”, és magát a „Tigrist” igyekszik elcsábítani. Kemény menetgyakorlatok, kimerítő testedzések következnek, amelyeket a fiúk-lányok kifinomult bosszúja követ: a kemény parancsnok sáros gödrökbe pottyan, egyenruhája darabokra foszlik, szappanját kék festékkel, törülközőjét viszketőporral preparálják, hogy leégessék a szemlére érkező elöljárók, a dandárparancsnok (Peter Jones) és a vicces Carstairs őrnagy (Peter Butterworth) előtt. A tábornok, aki az ölelkező pároktól megtudakolja, hogy ugyan mit csinálnak, azt a választ kapja, hogy a fegyver nélküli önvédelmet gyakorolják arra az esetre, ha nőnek öltözött német ejtőernyősökkel találkoznának. Carstairs őrnagy, a képzett közelharcos rögtön mesterkurzust akar tartani, de a partnernek kiválasztott Jennifer a földhöz nyekkenti, aztán felakasztja a ruhafogasra.

A kétségbeesett S. Melly százados „Hentes” Butcher őrnagyhoz, az orvostiszthez (Julian Holloway) fordul, aki a férfi és női körletek szigorú elkülönítését javasolja. A százados és a törzsőrmester az éjszaka csendjében szögesdrót-akadályrendszert telepít a körletek köré, ezen sem a fiúk, sem a lányok nem tudnak átjutni. A szigorú szegregáció sikeresnek bizonyul. Mindkét körlet lakói alagutat ásnak a másik nemű körlet felé. Az alagutak elkészülnek, a lányok az egyiken, a fiúk a másikon másznak át. A két nem helyet cserél, mindkét csapat üresen találja a másik hálótermét. Miután felfedezik, hogy két alagút van, mindkét csapat új döntést hoz, mindenki ott marad, ahol van, és várják, hogy a másik csapat átérjen. Így várnak, amíg megvirrad.

A kiképzés következő lépése, hogy az üteg a gyakorló faágyú helyett igazi, éles légelhárító löveget kap, ami mindjárt érkezéskor bele is szakad a fiúk-lányok által kiásott alagutakba. Nagy nehezen kihúzzák és felállítják. A dandárparancsnoki szemlén a katonák összevissza bénáznak, újra és újra leégetik parancsnokukat. Ekkor éles légiriadót fújnak, valódi német légitámadás közeledik. A dandárparancsnok és Carstairs őrnagy rémülten elmenekül, a rendetlen koedukált csapat azonban összeszedi magát, követik a százados és a törzsőrmester utasításait. Mindenki teszi a dolgát, az ágyúval sorra szedik le a német bombázókat, bár közben a százados két ujját eltöri a lövegzár. Utána általános csókolózás következik. Másnap a csapat dicséretben részesül, S. Melly kapitány bepólyált, merev ujjaival nem tud tisztelegni, helyette a győzelem jelét, a feltartott „V”-t mutatja. A záró híradófilm-kockák tanúsága szerint „W.C.” láthatóan jól eltanulta a kétujjas „V”-jelzést S. Melly századostól.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1][2] Magyar hangja
(1. szinkron)[3]
Magyar hangja
(2. szinkron)[4]
S. Melly kapitány Kenneth Connor Juhász Jácint Szombathy Gyula
„Tigris” Bloomer törzsőrmester Windsor Davies Szabó Ottó Papp János
Tilly Willing „Hajlandó” őrmesternő Judy Geeson Földessy Margit Kiss Erika
Len Able „Képes” őrmester Patrick Mower Felföldi László Kárpáti Levente
Ready „Kész” tüzér Jack Douglas Felföldi László Forgács Gábor
Jennifer Ffoukes-Sharpe közlegény Joan Sims Juhász Jácint Simon Eszter
Shorthouse „Kisházi” tüzér Melvyn Hayes Csuha Lajos
Alice Easy „Könnyű” közlegény Diane Langton Mics Ildikó
Cook tizedes Patricia Franklin Koffler Gizi
Bull százados, leváltott parancsnok David Lodge
Butcher „Hentes” őrnagy, orvostiszt Julian Holloway
Dandárparancsnok Peter Jones
Carstairs őrnagy Peter Butterworth Juhász Jácint Besenczi Árpád

Forgatás[szerkesztés]

A Folytassa-sorozat törzsgárdájából csak Kenneth Connor kapott vezető szerepet. Joan Sims és Peter Butterworth csak mellékszerepben jelenik meg.

A sorozatban másodszor megjelenő Windsor Davies, aki először az előző, Folytassa az ásatást!-ban játszott, itt is főszerepet kapott, a kiválóan testhezálló, poroszos, ordibáló „Tigris” törzsőrmestert. A BBC It Ain’t Half Hot Mum című televíziós szappanoperájában, amit 1974–1981 között sugároztak nagy sikerrel, Davies egy pontosan ugyanilyen harsány altisztet alakított, csak a neve volt más: „Pofa-be” „Shut-up” Williams törzsőrmestert ütegparancsnokot. A testhezálló szerep hozzánőtt Davies-hez, a sorozat összes (56) epizódján át végigvitte. A Folytassa-filmben Davies mellett (a veterán Jack Danielstől eltekintve) csupa újonc játszik, Melvyn Hayes, Judy Geeson, Patrick Mower és a többiek.

Az elkészült filmet a brit filmcenzúra-bizottság (British Board of Film Classification) „16 éven felülieknek” osztályba sorolta, a sok meztelen női kebelmutogatás és „Fokker / fucker” szójáték többszöri alkalmazása miatt. A nézőszám növelése érdekében a készítők alaposan megvágták a filmet, így megkapták a „korhatár nélküli” besorolást. Mivel azonban a film szexkomédiának készült, éppen a vonzerejétől fosztották meg. A vágások után színtelen és unalmas lett. Moziforgalmazása hatalmasat bukott, több moziban néhány napi vetítés után nézői érdektelenség miatt levették a műsorról.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Carry On England. Cast & Crew. mubi.com
  3. Folytassa Angliában! (Carry On England, 1976) 1. szinkron (hangalámondás), Magyar Szinkron és Video Vállalat, megrendelő: MOKÉP az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Folytassa Angliában! (Carry On England, 1976) 2. szinkron, Liget Stúdió, megrendelő: Duna TV az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. RobertRoss 12. old.

További információk[szerkesztés]