Folytassa, Kleo!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa, Kleo!
(Carry On Cleo)
1964-es brit film
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
ForgatókönyvíróTalbot Rothwell
Főszerepben
ZeneEric Rogers
OperatőrAlan Hume
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios,
Chobham Common, Surrey
Bullstrode Park Gerrards Cross
Játékidő92
Költségvetés166 000 GBP
Forgalmazás
ForgalmazóAnglo-Amalgamated
BemutatóEgyesült Királyság 1964. dec. 10.
Magyarország 1965. júl. 29.
USA 1965. okt. 22.
NDK 1966. aug. 19.
NSZK 1985. dec. 3.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa a kémkedést!
KövetkezőFolytassa, cowboy!
További információk
SablonWikidataSegítség

Folytassa, Kleo!, eredeti angol címén Carry On Cleo, 1964-ben bemutatott brit (angol) színes filmvígjáték, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 10. darabja. Főszereplői a sorozat rendszeres sztárjai, Sidney James, Joan Sims, Kenneth Williams, Jim Dale és Charles Hawtrey. Ez volt Jon Pertwee első sorozatbeli megjelenése. A címszereplő Kleopátra királynőt Amanda Barrie alakította, neki ez volt a második, egyben utolsó sorozatbeli szerepe. A film Joseph L. Mankiewicz amerikai rendező egy évvel korábban, 1963-ban bemutatott monumentális történelmi filmdrámájának, az Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével készült Kleopátrának harsány paródiája.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az i.e. 50-es években, Julius Caesar britanniai hadjáratainak idején kezdődik. Egy kimondhatatlan nevű briton faluban él Hengist Pod, a négyszögletes kerék készítője (Kenneth Connor), házsártos feleségével, Sennával. Szomszédjuk Horsa (Jim Dale), akinek menyasszonyát, Gloriát egy Bristol nevű faluból hurcolták el a rómaiak. A falut megtámadják a Marcus Antonius (Sidney James) vezette rómaiak, a harcias Horsa elküldi Hengistet segítségért Boudica királynőhöz, Carlisle-ba. A rómaiak rabláncra verik Horsát és elfogják Hengistet is. Horsa menyasszonyát, a bristoli Gloriát Caesar (Kenneth Williams) saját foglyaként viszi Rómába, ajándékba feleségének, Calpurniának.

Rómába érkezve Marcus Antonius eladja foglyait Marcus & Spencius cégnek. Árverésre kerülnek, a délceg Horsa gyorsan elkel, de Hengistre senki sem licitál, az oroszlánok elé vetendők közé sorolják. Sikeresen megszöknek, a Forum Romanumon, a Vesta-szűzek templomában rejtőznek el, és nagyon jól érzik magukat. Caesar apósa, a szex-éhes és kukkoló Seneca (Charles Hawtrey) látomásában Caesar meggyilkolását vizionálja. Caesar, akit a szenátusban is lehurrogtak, pozitívabb jóslatért a Vesta-templomba viteti magát. Testőrei, Bilius és emberei itt akarják meggyilkolni. Horsa beavatkozik, levágja a támadókat, megmenti Caesart és elmenekül. A késve érkező Marcus Antonius csak Hengistet találja a halottak mellett. Caesar azt hiszi, Hengist mentette meg az életét, és kinevezi saját személyi testőrévé, a pretoriánus gárda parancsnokává.

Egyiptomban válság tör ki VII. Kleopátra királynő és öccse, Ptolemaiosz között. Caesar odaküldi Marcus Antoniust a szigorú üzenettel, hogy Kleopátrát mondassa le öccse javára. Az éppen fürdőző szép Kleopátra (Amanda Barrie) azonban könnyedén elcsavarja Marcus Antonius fejét, aki ejti (és levágja) Ptolemaioszt, hogy elnyerje a királynő kegyét. Kleopátra azonban értésére adja, hogy ő csak rangban egyenértékű uralkodóval létesíthet szerelmi viszonyt. Marcus Antonius tegye el láb alól Caesart, legyen ő Róma imperátora, jutalma Kleopátra lesz, egyesítve a két birodalmat. Kleopátra serkentő italt ad neki, és rögtön kóstolóban is részesíti a kilátásba helyezett érzéki örömökből.

A megkergült Marcus Antonius siet vissza Rómába, hogy Caesart Egyiptomba csalja azzal a mesével, hogy Kleopátra az Imperator ágya után vágyakozik. Caesar lépre megy, Egyiptomba indul Marcus Antóniusszal, és testőrével, Hengisttel. Féltékeny feleségét biztosítja, hogy csupán üzleti útra megy. Gloriát is viszi, úgymond Kleopátrának repiajándékba. A bizalmatlan Calpurnia velük küldi apját, a mindig jóslatokat mondó Senecát, hogy tartsa szemét megbízhatatlan férjén. Az evezőpadra láncolt gályarabok egyike Horsa, akit közben újra elfogtak. Marcus Antonius megbízza Agrippát, Caesar nagybátyját, az út során ölje meg Caesart. Azzal érvel, ő maga nem teheti meg, ő Caesar „jóbarátja”, ellenben Agrippa, mint Caesar rokona, szigorúan Róma érdekében igen.

Egyiptom partjaihoz közeledve Agrippa és tisztjei meg akarják ölni Caesart, de az evezőpadról kitört gályarabok, Horsa vezetésével megölik őket, aztán partra úsznak. Caesar megint azt hiszi, Hengist vágta le merénylőit, újabb kitüntetést ad neki. Viszont ők maguk kénytelenek tovább evezni Alexandriáig. Mielőtt Kleopátra fogadná őket, Seneca behoz egy szőrmók egyiptomi látnokot (Jon Pertwee), aki látomást mutat nekik: Caesar a Kleopátrával lezajlott szeretkezés után agyonszúrva fekszik földön. Caesar megrémül. Mivel Kleopátra még sosem látta őt személyesen, úgy dönt, Hengist fogja őt helyettesíteni. Ruhát cserélnek, Kleopátra Hengistnek adja a férfiasságot serkentő bájitalt, és hálószobájába hívja, ahol a gyilkolásra készülő Marcus Antonius vár az ágy alatt elbújva. Közben azonban Horsa és a többi partra úszott gályarab, akik a palotában bújtak el, előjönnek. Börleszkbe illő zűrzavar alakul ki, a merénylet meghiúsul, Hengist párbajban levágja Kleopátra óriás testőrét, Kalabászt, majd valamennyien a kikötőből elkötött gályán elmenekülnek Egyiptomból, magukkal ragadva a megmentett Caesart, a kukkolásban meglepett Senecát, sőt Horsa még a menyasszonyát, Gloriát is megtalálja és magával viszi. A film epilógusa feltárja a főszereplők későbbi sorsát: Horsa feleségül veszi Gloriát; Hengist a Kleopátrától elcsent bájital révén megbékíti feleségét és számos gyermeket nemzenek együtt; Caesart a szenátusban Brutus és társai meggyilkolják (Shakespeare-idézetek kíséretében); Marcus Antonius pedig lángoló szerelemben él Kleopátrával.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 1965)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron, 1986)[3]
Narrátor E.V.H. Emmett Márkus László Láng József
Marcus Antonius Sidney „Sid” James Gera Zoltán Csákányi László
Julius Caesar Kenneth Williams Fülöp Zsigmond Benedek Miklós
Hengist Pod kerékkészítő Kenneth Connor Somogyvári Rudolf Harkányi Endre
Seneca, Caesar apósa Charles Hawtrey Gyenge Árpád Maros Gábor
Calpurnia, Caesar felesége Joan Sims Csala Zsuzsa Csűrös Karola
Horsa, Hengist szomszédja Jim Dale Fonyó József Józsa Imre
Kleopátra királynő Amanda Barrie Domján Edit Kovács Zsuzsa
Római törzsőrmester Victor Maddern Balázsi Gyula
Gloria, Horsa menyasszonya Julie Stevens Kiss Erika
Senna Pod, Hengist felesége Sheila Hancock Kiss Mari
Jövendőmondó látnok Jon Pertwee
Agrippa, Caesar nagybátyja Francis De Wolff Huszár László
Arkhimédész egyiptomi kancellár Michael Ward
Brutus Brian Oulton Pataki Imre
Kalabász, Kleopátra testőre Tom Clegg (néma szerep) (néma szerep)
Virginia Tanya Binning
Bilius, Caesar testőre David Davenport Mécs Károly
Gályafelügyelő Peter Gilmore
Aprótermetű légiós hírnök Ian Wilson Koroknay Géza
Bérelt hajtó Brian Rawlinson Ujlaki Dénes
Marcus, rabszolgakereskedő Gertan Klauber Bata János
Spencius, rabszolgakereskedő Warren Mitchell Reviczky Gábor
Vén briton Michael Nightingale
Seth, Horsa bajtársa Peter Jesson
Willa Claudia Peggy Ann Clifford Győri Ilona
Seneca szolgálóleánya Thelma Taylor (néma szerep) (néma szerep)
Antonius barna rabszolganője Sally Douglas (néma szerep) (néma szerep)
További szereplők, hangok Békés Rita,
Györffy György,
Rajz János

Forgatás[szerkesztés]

A Folytassa, Kleó-t 1964. július 13. és augusztus 28. között forgatták, a Pinewood Studios-ban, a buckinghamshire-i Iver Heath-ben és a Surrey megyei Chobham Commonban.[4][5]

A filmben használt jelmezek és díszletek eredetileg az 1963-as amerikai Kleopátra-filmhez készültek, amíg azt a produkciót át nem helyezték Rómába, ahol új díszleteket építettek maguknak.[6]

Történelmi utalások, beszélő nevek[szerkesztés]

Hengist és Horsa, a legendák szerint két fivér, két hadvezér az 5. századból, Britannia angol, szász és jüt elözönlése idején. Hagyományőrző királylisták Hengistet tartják Kent első jüt királyának.[7]

A „Marcus és Spencius” fivérek rabszolga-aukciós cég neve a Marks & Spencer-re rímel.

A film készítői a történelmi Arkhimédész, Seneca, és Agrippa nevét is szabadon használják költött szereplők megjelölésére.

Kleopátra testőrének neve az eredeti angol stáblistán Sosages azaz sausages (kolbász), a magyar szinkronban Kalabász.

Idézetek[szerkesztés]

 • „A négyszögletes kerék jobb a kerekdednél, mert nem gurul vissza a lejtőn. Sokkal biztonságosabb. Nincs más választása, csak előre gurulhat.”
 • „Szegény anyósomat a minap felfalta egy brontosaurus.” „Ó de rettenetes!” „Bizony. Szegény pára egy óra múlva felfordult.”
 • „Ez a szögletes nyílás saját újításom, már el is neveztem ablaknak.” „De jó. Akkor annak ott rajta (=a négyszögletes keréknek) azt a nevet adhatnánk, hogy ablak-abroncs?” „Vagy esetleg ablak-keret? De mindegy is.”
 • „Én nem Marcus vagyok, hanem Specius. Marcus a bátyám, nemrég társultunk, itt a névjegyünk, Marcus & Spencius.”

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szereposztás az IMDb.com szerint
 2. Folytassa, Kleo! (1964) 1. szinkron, 1965. Pannónia Filmstúdió, megrendelő: MOKÉP, MTV az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 3. Folytassa, Kleo! (1964) 2. szinkron, 1986. Pannónia Filmstúdió, megrendelő: Filmmúzeum, TV2 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 4. StudioTour - Carry on Cleo (1964). TheStudioTour.com
 5. Folytassa, Kleo! (1964). Filming & Production. IMDb.com
 6. BFI Screenonline: Carry On Cleo (1964)
 7. Aaron Thompson. The British History of Geoffrey of Monmouth: In Twelve Books (angol nyelven). London: James Bohn (1842) 

További információ[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]