Folytassa a hajózást!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa a hajózást!
(Carry On Cruising)
1962-es brit film
Alternatív cím: Folytassa, kapitány!
Rendező
  • Gerald Thomas
  • Ralph Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfaj
ForgatókönyvíróNorman Hudis
Főszerepben
Zene
  • Edmund Crispin
  • Douglas Gamley
  • Eric Rogers
OperatőrAlan Hume
VágóJohn Shirley
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire
Southampton Docks, Southampton, Hampshire
Játékidő89
Költségvetés141 000 GBP
Forgalmazás
ForgalmazóAnglo-Amalgamated
BemutatóEgyesült Királyság 1962. ápr. 13.
Franciaország 1964. szep. 13.
NSZK 1986. jún. 24.
Magyarország n.a.
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa tekintet nélkül!
KövetkezőFolytassa, taxisofőr!
További információk
SablonWikidataSegítség

A Folytassa a hajózást! (eredeti cím: Carry On Cruising), 1962-ben bemutatott brit (angol) filmvígjáték, a romantikus hajós álomutakról szóló mozifilmek paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat 6. darabja. Főszereplői a sorozat rendszeres sztárjai közül Sidney James, Kenneth Williams és Kenneth Connor. Meghatározó mellékszerepekben látható Liz Fraser és Dilys Laye, két férjvadász hölgy, utóbbi Joan Sims helyére ugrott be. Az ismert komikus, Lance Percival egyetlen Folytassa-beli megjelenése. A filmet néha Folytassa, kapitány! (Carry On Captain) címen is említik. Ez a sorozat első, színesben készített filmje. A forgatókönyv alapjául szolgáló sztorit Eric Barker színész-komikus írta.

Cselekmény[szerkesztés]

Crowther hajóskapitány (Sidney James), tíz év óta az SS Happy Wanderer luxus tengerjáró üdülőhajó parancsnoka számára életfontosságú, hogy következő tengeri körutazás alapján jó minősítést kapjon, magasabb beosztásba kerülhessen, és egy nagy óceánjáró hajó kapitányává léptessék elő. Közvetlenül indulás előtt szembesül azzal, hogy évtizedes, kipróbált emberei közül ötöt lecseréltek kezdő, tapasztalatlan zöldfülűekre, akiknek ráadásul különböző lökött rögeszméik és lelki problémáik vannak. Az előkelősködő Marjoribanks elsőtiszt (Kenneth Williams); a frusztrált dr. Binn hajóorvos (Kenneth Connor, korábban az Egyesült Lekvár Művek üzemorvosa); valamint a tengeribetegségre, allergénekre és gyomorrontásra fogékony Haines konyhafőnök (Lance Percival) lehangoló bemutatkozása után a kapitányt további sokkhatások éri: Angus, a régi csapos elitta az eszét, és Turner, az új bármixer nem ismeri a kapitány életmentő koktéljának, a „skót lórúgásnak” titkos receptjét. Végső csapásként új szobapincért is kap, aki eddig csak temzei vízibuszokon utazott. Crowther igyekszik meggyőzni az új embereket, hogy szedjék össze magukat, dolgozzanak jól, akkor a Happy Wanderer következő kapitánya is szívesen alkalmazza őket, és biztos állásuk lesz. Beszállítás után a hajó kifut Angliából, hogy több (meg nem nevezett) spanyol, olasz és észak-afrikai kikötő érintése után térjen haza. A kapitány aggodalmát fokozza, hogy a beérkező utasok között is számos buggyant, excentrikus egyéniség akad.

Két szingli női utas, Gladys (Liz Fraser) és Flo (Dilys Laye) férjvadászat céljából jöttek a hajóútra. Egy utas (Ronnie Stevens) sohasem száll partra, egész idejét a bárban piálva tölti. Crowther kapitány a kabinjában kétségbeesetten próbálja kikeverni a „skót lórúgást”, melynek receptjét csak régi csaposa, Angus ismerte. A kísérleti koktéloktól összes szobanövénye elfüstöl. Haines főszakács tengeribetegséggel fordul a hajóorvoshoz, de retteg az injekciótól, és csak nagy ordítozás árán sikerült megszúrni. Gladys és Flo mindketten Jenkinsbe, a fitnesz animátorba szeretnek bele, és jól összevesznek rajta egymással. Az új emberek először minden módon szeretnének a kapitány kedvében járni, de katasztrófa katasztrófát követ, a kapitányt kiütik és leöntik mindenféle étellel. (Rövid kámeo-jelenésekben feltűnnek más ismert fiatal vígjátéki színészek, Mario Fabrizi, mint kukta és az ausztrál Ed Devereaux, mint fiatal tiszt, továbbá a szintén ausztrál komika, Esma Cannon, mint minden lében kanál, fontoskodó nyanyus).

Dr. Binn, a frusztrált hajóorvos beleszeret Flóba, aki azonban tartózkodóan viselkedik vele. Kollégái tanácsára Binn szerelmes szerenádot ad neki (Roberto Cardinali Bella Maria című dalát), de Flo alszik, és nem hallja. Barátnője, Gladys viszont rájön, hogy Flo kedveli dr. Binnt, és Marjoribanks elsőtiszttel összeszövetkezik, hogy egymáshoz lökje őket. A terv bejön, Binn szerelmet vall a meghökkent Flónak, aki végül viszonozza érzelmeit.

Crowther beszédet tart az öt újoncnak, biztatja őket, hogy látható javulást lát pusztán azért, mert rendesen végzik munkájukat, és nem csak azon igyekeznek, hogy a kapitányra jó benyomást gyakoroljanak. Az újak megtudják, hogy Crowthernek most lesz a tízéves kapitányi jubileuma a Happy Wanderer-en, és az utasokkal összebeszélve meglepetés-partit szerveznek neki. Az ünnepi alkalomra Haines látványos „mindenízű” tortát komponál a konyhában fellelhető összes nyersanyagból. Az est fénypontja, amikor Turner csapos megkínálja a kapitányt kedvenc koktéljával, az igazi „skót lórúgással” (az eredeti angol szövegben: „Aberdeen Angus”), amelynek receptjét távirati úton nyomozta ki a visszavonult Angustól.

A parti és az utazás sikerrel zárul, Crowther-nek átadják a táviratilag érkezett kedvező döntést, hogy megkapja az óceánjáró utasszállító parancsnokságát. Nagy meglepetésre visszautasítja, mert ragaszkodik immár jól összeszokott régi-új személyzetéhez, és szívesebben „folytatja együtt a hajózást” a Happy Wanderer kapitányaként, ahol személyes barátság és bizalom köti beosztottaihoz. Végül Crowther (mint kapitány) törvényesen összeadja Flót és Dr. Binnt. Egyedül Haines főszakács ordítja túl a hajókürtöt, amikor tengeribetegsége ellen újabb injekciót kap a magabiztossá vált hajóorvostól…

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Magyar hangja
(2. szinkron)[3]
Wellington Crowther kapitány Sidney James Szabó Ottó Rajhona Ádám
Leonard Marjoribanks elsőtiszt Kenneth Williams Tordy Géza Harsányi Gábor
Dr. Arthur Binn hajóorvos Kenneth Connor Zenthe Ferenc Csankó Zoltán
Gladys „Glad” Trimble Liz Fraser Dallos Szilvia Závodszky Noémi
Florence „Flo” Castle Dilys Laye Balázs Ági
Bridget Madderley Esma Cannon Bessenyei Emma
Wilfred Haines hajószakács Lance Percival Schnell Ádám
Sam Turner csapos Jimmy Thompson Kálloy Molnár Péter
Részeg utas Ronnie Stevens Imre István
Jenkins, a fitnesz tréner Vincent Ball Kárpáti Levente
Tom Tree steward Cyril Chamberlain Gruber Hugó
Továbbiak Willoughby Goddard,
Ed Devereaux,
Brian Rawlinson,
Mario Fabrizi
Gelley Kornél,
Horváth Pál,
Kautzky József,
Pártos Erzsi
Kapácsy Miklós,
Megyeri János

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Folytassa a hajózást! (1962) 1. szinkron, 1967, Pannónia Filmstúdió, megrendelő: Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. Folytassa a hajózást! (1962) 2. szinkron, MAHIR Szinkron Kft., megrendelő: Magyar Televízió Rt., M1 az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információ[szerkesztés]