Folytassa, rendőr!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folytassa, rendőr!
(Carry On Constable)
1960-as brit film
Alternatív cím: Folytassa, fakabát!
RendezőGerald Thomas
ProducerPeter Rogers
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróNorman Hudis
Főszerepben
ZeneEdmund Crispin
OperatőrEdward Scaife
VágóJohn Shirley
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszínPinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire,
Hanwell Library & St Mary’s Church, Hanwell, Middlesex,
Vasútállomás, utcák, Rose & Crown pub: Ealing, London.
Játékidő86
Költségvetés82 500 GBP
Forgalmazás
ForgalmazóAnglo-Amalgamated
BemutatóEgyesült Királyság 1960. feb. 25.
Franciaország 1960. ápr. 1.
USA 1961. aug. 23.
NSZK 1962. aug. 17.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőFolytassa, tanár úr!
KövetkezőFolytassa tekintet nélkül!
További információk
SablonWikidataSegítség

Folytassa, rendőr! vagy Folytassa, fakabát!, eredeti címe Carry On Constable, 1960-ban bemutatott brit (angol) fekete-fehér filmvígjáték, az angliai rendőrökről szóló filmek paródiája, a Gerald Thomas által rendezett Folytassa… filmsorozat negyedik darabja. Főszereplői a sorozat későbbi rendszeres sztárjai közül Sidney James, Kenneth Williams, Kenneth Connor, Charles Hawtrey, Hattie Jacques, Joan Sims és Leslie Phillips. Ez Sid James első, Leslie Phillips utolsó megjelenése a sorozatban. Szerepel Eric Barker, Shirley Eaton és Joan Hickson (a későbbi Miss Marple). A film szokatlan újdonsága a kvázi-meztelen jelenet a zuhanyozóban, ahol a négy férfi főszereplő pucér üleppel rohan végig a színen, nagy kavarodást okozva.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy kis elővárosi rendőrőrsön emberhiány keletkezik az influenzajárvány miatt. Mills rendőrkapitány (Eric Barker) és Wilkins őrmester (Sidney James) a rendőriskolából várnak frissen végzett újoncokat a kiesettek pótlására.

A három újonc az utcán éppen egy tetthelyet Jaguar Mark 2 autón elhagyni készülő ékszertolvajoktól érdeklődi meg, merre van a rendőrség. Később az elfogott tolvajok azt vallják, rendőrök segítették őket a menekülésben, akkor szégyenkezve hallgatnak az incidensről. A három újonc: Stanley Benson (Kenneth Williams) rátarti értelmiségi, önjelölt amatőr pszichológus; Tom Potter (Leslie Phillips), korábban városszerte ismert playboy, jó társasági kapcsolatokkal; és a mélységesen babonás Charles Constable (Kenneth Connor, magyar szinkronban Charlie Fakabát) közrendőr. A csapathoz vezénylik még Tim Gorse polgárőrt (Charles Hawtrey) és a csinos Gloria Passworthy rendőrnőt (Joan Sims), akibe Charlie (Fakabát) rögtön fülig bele is szeret. Passworthy már érkezésekor behoz egy részegen verekedő, jobb napokat látott úri hölgyet, Mrs. May-t (Joan Hickson), akit egy cellába zárnak. Helyhiány miatt az újoncok is a cellákban laknak, Mrs. May rögtön régi ismerősként üdvözli Tommy Pottert. Másnap Mrs. May büntetést kap, egy napig szendvics-emberként alkohol-ellenes felhívásokat kell hordoznia az utcán.

Kint a terepen az újoncok megpróbálnak megküzdeni a kihívásokkal, de ügyetlenség és pechsorozat miatt balhé balhét követ. Benson, aki szerint a bűnöző hajlam az emberek arcára van írva, ezen az alapon majdnem letartóztat egy civil ruhás detektívet, ugyanakkor simán lépre megy a rendőri felügyelet alatt álló szélhámos, Herbert Hall (Terence Longdon) befektetési trükkjeinek. Constable (Fakabát) egy ablakból „segítség, gyilkos” kiáltást hall, rátöri az ajtót egy lengén öltözött hölgyre, aki csak a rádió műsorát hallgatta. Tom Potter egy betörésgyanús helyzetet vizsgál, erősítést hív, behatol a lakásba, de csak a pucér Sallyt (Shirley Eaton) lepi meg a fürdőkádban, akinek lelki tanácsadást nyújt, hogyan hozza rendbe megromlott házasságát. A segítségére érkező Wilkins őrmester Tomot mérgesen visszazavarja az őrsre. Bensont, aztán Gorse-ot kijelölik kutyás őrjáratra, de a Lady-t nem tudják irányítani, mindig megszökik. Az áruház igazgatója a lopások ellen kér segítséget, Benson és Gorse női ruhába öltözve figyelik a vásárlókat, el is fogják a város polgármesternőjét, akinek saját számlája van az áruházban, és nem kell fizetnie. A nőnek öltözött rendőrök igazolványa viszont a női öltözőben hagyott egyenruhában maradt, a kínos helyzetben őket nézik tolvajnak, alig tudnak elmenekülni. Tom Potter egyetlen apró sikert könyvelhet el: a lelki fröccs hatására Sally kibékül férjével és boldogan élnek. Végül mind a négy újoncot együtt küldik őrjáratra, ahol egy utcában felismerik a rablók Jaguarját. A négy kétbalkezes újonc pusztán spekulációval megtalálja a rablók búvóhelyét. Nagy tömegverekedésben elfogják a rossz fiúkat és visszaszerzik a lopott pénzt.

A rendőrőrsön mindenki dicséretet kap, Mills rendőrkapitányt előléptetik oktató tisztté, az őrs új parancsnoka Wilkins őrmester lesz. Charlie Constable (Fakabát) – a jó szemű Moon őrmesternő (Hattie Jacques) noszogatására – félreteszi babonáit és begyűjti magának Passworthy rendőrnőt. Wilkins őrmester is nagyon barátságosan kezdi ölelgetni Moon őrmesternőt.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Frank Wilkins őrmester Sidney James Szersén Gyula
Mills rendőrkapitány Eric Barker Orosz István
Charlie Constable / Charlie Fakabát Kenneth Connor Fekete Zoltán
Timothy Gorse polgárőr Charles Hawtrey Karácsonyi Zoltán
Stanley Benson közrendőr Kenneth Williams Láng Balázs
Tom Potter közrendőr Leslie Phillips
Gloria Passworthy rendőrnő Joan Sims
Laura Moon őrmesternő Hattie Jacques Némedi Mari
Thurston rendőr Cyril Chamberlain Várday Zoltán
Mrs. May félvilági úrihölgy Joan Hickson Halász Aranka
Herbert Hall szélhámos Terence Longdon Juhász György
Harrison rendőrnő Jill Adams
Süket öreg hölgy Esma Cannon Kassai Ilona
Matt, rabló Michael Balfour Kapácsy Miklós
Polgármester-asszony Joan Young Bókai Mária
Sally Barry Shirley Eaton
Eric Barry Ian Curry
Liddell nyomozó őrmester Victor Maddern
Miss Horton Lucy Griffiths

Érdekesség[szerkesztés]

Wilkins őrmester szerepét eredetileg Ted Ray kapta volna, aki az előző Folytassa, tanár úr! filmben sikeresen alakította a főszerepet. De Raynek ekkor exkluzív szerződése volt az ABC Cinemas filmforgalmazó vállalattal. Az érdekütközés miatt Peter Rogers producer kényszerűen lemondott Ray-ről és Sidney Jamesnek adta a főszerepet. Ezzel elindult James Folytassa-filmes karrierje, amelynek során a sorozat 19 filmjének főszerepét vitte.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Folytassa, tanár úr! (1959) 1. szinkron, 2012, Synchronsystems Kft., megrendelő: RTL Kábeltelevízió Kft., Film+ az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információ[szerkesztés]