Feltétel nélküli alapjövedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A feltétel nélküli alapjövedelem (basic income guarantee, citizen’s income vagy unconditional basic income) egy gazdaságpolitikai eszköz, a társadalombiztosítás olyan javasolt rendszere,[1] melyben a politikai közösség összes tagja (minden állampolgár) egyéni alapon és feltétel nélkül rendszeresen fizetett jövedelemre jogosult.

Az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák. Az amerikai Basic Income Network[2] precíz definíciójában ki is emeli a helyszíni környezettanulmány teljes hiányát: „A feltétel nélküli alapjövedelem annak a feltételhez nem kötött, a kormányzat által biztosított garanciája, hogy valamennyi polgár rendelkezik elegendő jövedelemmel alapvető szükségleteik kielégítése érdekében.”[3]

A feltétel nélküli alapjövedelem nem tévesztendő össze az államilag garantált minimális jövedelemmel (guaranteed minimum income), ami koncepcionálisan hasonló, ám igénybe vételéhez az állam további feltételeket szabhat, ami például a kormányzat által szervezett közmunkában való részvétel vagy rászorultság lehet. A feltétel nélküli alapjövedelemnél az egyetlen követelmény a jogosultsághoz, hogy az egyén az ország állampolgára legyen.

A mindennapi használatban az alapjövedelmet gyakran pontatlanul egy kalap alá veszik a rászorultsági alapú garantált minimális jövedelem más alternatíváival, például a negatív jövedelemadóval. A létminimumot nem biztosító alapjövedelmet részleges alapjövedelemnek nevezik.

A „nagykorúság elérésével nyújtott tőkejuttatás”[4] eszméje már Thomas Paine 1795-ös Agrarian Justice című fontos röpiratában megjelent, ott az eszközalapú egalitarizmussal (asset-based egalitarianism) párosítva.

A feltétel nélküli alapjövedelem öt fontos jellemzője:[5]

 1. Az alapjövedelmet pénzben és nem természeti javakban vagy élelmiszerekben kapják;
 2. Mindenki egyénileg jogosult rá, tehát nem családok vagy háztartások részesülnek benne;
 3. A közösség tagjai rendszeresen (pl. havonta) kapják, tehát nem pl. felnőtté válásukkor egy összegben;
 4. Az alapjövedelem összege az alapvető szükségletek: az étkezés és a lakhatás költségeire elegendő
 5. A politikai közösség minden tagja feltétel nélkül jogosult rá, tehát pl. rászorultságtól vagy munkavállalási hajlandóságtól függetlenül. Ez megkülönbözteti pl. a munkanélküli segélytől vagy a családi pótléktól.

Megvalósítása[szerkesztés]

Kanada[szerkesztés]

A Manitoba tartománybeli Dauphin városában Kanada kísérleti alapjövedelmi programot vezetett be („Mincome”) 1974 és 1979 között.[6] Ontario tartományban 2016 során vezetik be a feltétel nélküli alapjövedelmet, melyet a lakosság egy előre meghatározott része kapna. Pontos összegről és a juttatásban részesülők pontosabb meghatározásáról jelenleg még nem lehet tudni.[7]

Világméretű mozgalom[szerkesztés]

Számos országban kampányolnak politikusok, tudósok, filozófusok a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért. Közülük számosan valójában negatív jövedelemadóra gondolnak, ami az alapjövedelemtől eltérően rászorultságfüggő. Bár a két koncepció ügyintézésében és hatásában is markánsan különbözik, mégis sokan összekeverik ezeket.

Magyarországon[szerkesztés]

A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését Magyarországon az FNA csoport támogatja, melynek első aktív összejövetelét 2011. május 31-én, Budaörsön tartották.[8] Az alapjövedelem gondolatát a Magyar Kalózpárt is támogatja.[9]

Szili Katalin független parlamenti képviselő 2013. szeptember 3-án határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról címmel. Erről a Parlament Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága szeptember 23-án tárgyalt, a javaslatot végül nem vették tárgysorozatba.[10]

2014. január 11-én, a Kossuth Klubban rendkívül nagy érdeklődés közepette mutatták be a LÉT munkacsoport 98 oldalas tanulmányát, amely a feltétel nélküli alapjövedelem aktuális, magyar viszonyokhoz szabott, rövid időn belül bevezethető és realista programja. Szándéka szerint, ez a történelemben először számolná fel Magyarországon a nincstelenséget és a mélyszegénységet. A tanulmányt neves közgazdászok és szociológusok készítették, a szakmai konferencián kiállt mellette Ferge Zsuzsa és Surányi György (ex-jegybankelnök is). A tanulmány az alapjövedelem kérdését fontos média-témává tette, és vélhetően kampánytéma lesz a 2014-es országgyűlési választáson is. Az MSZP elnöksége támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését.[11]

Németországban[szerkesztés]

Berlini tüntetés a feltétel nélküli alapjövedelem mellett (2010)

A feltétel nélküli alapjövedelem egyik legismertebb németországi élharcosa Götz Werner, a DM Drogeriemarkt áruházlánc elnök-vezérigazgatója, Németország egyik leggazdagabb embere. Werner Karlsruhe híres műszaki egyetemén közgazdaságtant is oktat.

A Hartz-reformok néven ismert, munkaerő-politikai koncepció szélesítette a feltétel nélküli alapjövedelem támogatói bázisát Németországban.[12]

2008-ban Susanne Wiest(wd) petícióját 50 000-nél többen írták alá, így a fiatal német aktivista nyilvános meghallgatáson vehetett részt a Bundestagban,[13] ami segített a közvélemény tematizálásában a koncepció kapcsán.

A Német Kalózpárt hivatalosan az alapjövedelem mögött áll[14] már 2011 óta. A CDU-n belül Dieter Althaus a feltétel nélküli alapjövedelem egy modelljére tett javaslatot.[15] A Die Linke baloldali párton belül a Katja Kipping vezette csoportosulás támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem ügyét.[16] A német szociáldemokrata párton belül a Rhein-Erft-group 2010 óta támogatja az alapjövedelem gondolatát.[17] A zöldeken belül is számos követője van az eszmének.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. History of Basic Income, Basic Income Earth Network (BIEN), Hozzáférés ideje: 18 June 2009
 2. U.S. Basic Income Guarantee Network
 3. "The Basic Income Guarantee is an unconditional, government-insured guarantee that all citizens will have enough income to meet their basic needs."
 4. "capital grants provided at the age of majority"
 5. Magyar Narancs: Gébert Judit – Tőzsér János: Ami jár, az jár (Érvek a feltétel nélküli alapjövedelem mellett)
 6. 1970s' Manitoba poverty experiment called a success”, CBC News, 2010. március 25. 
 7. Ingyenpénz mindenkinek: még egy helyen kipróbálják. origo.hu. (Hozzáférés: 2016. március 20.)
 8. FNA-Hungary
 9. Kalózpárt
 10. H/12050 A feltétel nélküli alapjövedelem magyarországi bevezetési lehetőségének vizsgálatáról, parlament.hu. Hozzáférés: 2013. november 21.
 11. http://255075.hu/#ajanlat-a-magyar-tarsadalomnak
 12. 'Hartz reforms': how a benefits shakeup changed Germany, The Guardian
 13. https://vimeo.com/16667888
 14. http://binews.org/2011/12/germany-pirate-party-endorses-basic-income-in-its-national-campaign/
 15. Main German Government Party considers Basic Income as alternative to social welfare
 16. http://www.zcommunications.org/a-basic-income-as-an-allowance-for-democracy-by-katja-kipping
 17. http://www.rhein-erft-spd.de/html/14275/welcome/Thema-GRUNDEINKOMMEN.html

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]