Tordai Bence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tordai Bence 2015-ben

Tordai Bence (Budapest, 1981) közgazdász-szociológus, a Párbeszéd Magyarországért párt szóvivője és kommunikációs igazgatója, valamint 2018-tól a párt országgyűlési képviselője.

Pályafutása[szerkesztés]

Középiskoláját a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végezte el. A Corvinuson közgazdász-szociológusként végzett, hét évig volt a Társadalomelméleti Kollégium tagja, jelenleg szociológia PhD-hallgató. Dolgozott civil szervezetek munkatársaként, társadalomstatisztikusként a KSH-ban, gazdaságpolitikai tanácsadóként az LMP frakciója mellett és a zöld nyári egyetem szervezőjeként.

2007 óta a Budapesti Kommunikációs Főiskola adjunktusaként oktat szociológiai, gazdasági, módszertani és politikai tárgyakat. A tömegkultúra politikájáról szóló kutatásával OTDK-t nyert.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

2007 végétől a Lehet Más a Politika társadalmi kezdeményezés szervezője, majd a párt alapító tagja, országgyűlési képviselő- és polgármesterjelöltje, 2009-től országos választmányának tagja, 2010-11-ben szóvivője.

2013 januárjában társaival együtt kilépett az LMP-ből, és az újonnan létrehozott Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjaként a közpolitikai ügyekért lesz felelős.

2013 október 31-én Barabás Richárddal együtt molinót feszítettek ki a Lánchídra "Viktor, én is magyar vagyok, de nem fideszes!" felirattal, amelyért garázdaság miatt eljárást indítottak ellenük. A bíróság később megszüntette az eljárást.[1]

2013 novemberében az Együtt 2014 és az MSZP-vel kötött megállapodás értelmében a szövetség képviselőjelöltje lett Budapest 13. választókerületében (XVI. és XIV. kerület egy része).[2] A választás előtt két hónappal azonban a Párbeszéd Magyarországért bejelentette, hogy nem Tordait, hanem Karácsony Gergelyt indítják a választókerületben.[3]

Magánélete[szerkesztés]

Vizsgázott hegy- és sziklamászó, amatőr hosszútávfutó, megrögzött városi biciklista. Barátnőjével párkapcsolatban élnek, két lányuk született.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]