Fűzlevelű ökörszem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fűzlevelű ökörszem
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Nemzetség: Buphthalmum
Faj: B. salicifolium
Tudományos név
Buphthalmum salicifolium
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fűzlevelű ökörszem témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fűzlevelű ökörszem témájú médiaállományokat és Fűzlevelű ökörszem témájú kategóriát.

A fűzlevelű ökörszem vagy egyszerűen ökörszem[2] (Buphthalmum salicifolium) az őszirózsafélék családjába tartozó, Magyarországon védett növény.

Jellemzése[szerkesztés]

Akár 70 cm magasra is megnövő, karcsú termetű évelő növény, melynek szára, levelei és fészekpikkelyei is pelyhes-borzasak. Egyszerű vagy elágazó szárán a levelek szórt állásban helyezkednek el. Levelei tagolatlanok, szélük ép vagy fogacskás. A tőlevelek nyelesek, alakjuk elliptikus, a szárlevelek ülők, alakjuk lándzsás, végük kihegyesedő. Június végétől augusztusig virágzik, másodvirágzása októberig is eltarthat. Fészkei magánosak, élénksárga színűek, általában 3–4, legfeljebb 5 cm átmérőjűek, csöves és nyelves virágokból állnak. Fészekpikkelyei lándzsásak vagy hosszúkás-lándzsásak, kihegyezett végűek. Kaszattermései 3–4 mm-esek, csupasz koronát viselnek.

A hozzá hasonló növények közül az elvadult dísznapraforgó-fajok (Helianthus spp.) nagyobb termetűek, virágzatuk is nagyobb, a borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta) szintén magasabb, virágzata pedig kúpszerű. Az aggófüvek (Senecio spp.) fészkei kisebbek és mindig többesével állnak, azaz sosem magánosak. A peremizsek (Inula spp.) hasonlítanak hozzá leginkább, különösen a fűzlevelű peremizs (Inula salicina), de ezek termésének bóbitáját sok puha szőr alkotja. Összetéveszthető még a hegyi árnikával (Arnica montana), de ennek levelei átellenesen állnak, illetve zergevirág-fajokkal (Doronicum spp.).

Élőhelye, előfordulása[szerkesztés]

Mészkedvelő növény, mely száraz (néha üdébb) lomberdőkben, erdeifenyvesekben, ezen erdők szélein, irtásréteken, kaszálóréteken és pusztafüves lejtőkön tenyészik. Magyarországon jelenleg a Balfi- és a Zalai-dombság területén (például Rédics környékén) ismertek előfordulásai. Korábban a Göcsejből, illetve a Bakonyaljáról (a devecseri Széki-erdőből) is jelezték jelenlétét, de ezeket az adatokat az 1980-as évek eleje óta nem erősítették meg.

Alfajai[szerkesztés]

  • Buphthalmum salicifolium subsp. flexile (Bertol.) Garbari[3]
  • Buphthalmum salicifolium var. flexile (Bertol.) Fiori[3]
  • Buphthalmum salicifolium subsp. salicifolium[3]
  • Buphthalmum salicifolium var. salicifolium[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]