Europid nagyrassz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Europid szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az europid vagy kaukázusi nagyrassz jellemző vonásai a domború arc, keskeny orr. A szőrzet többnyire egyenes. Általában a magasabb termet a jellemző rá, de előfordulnak alacsonyabb csoportok is. Feltételezett hazája a Kaukázus.

Őslakos nagyrasszok a világban, Brit Természettudományi Múzeum

Indiától Európáig megtalálhatóak az ide tartozó alrasszok.

Gyakran fehér rassznak hívják, ami téves, mivel vannak sötétebb színkomplexiójú alrasszai: pl. mediterrán rassz, indid rassz, orientalid rassz.

Alrasszai[szerkesztés]

Alpi rassz[szerkesztés]

Rövid koponyájú, kerek arcú, a pigmentáció a közepes vagy sötét, a testalkat zömök. Sok helyütt előfordul Közép-Európában.

Gorid rassz[szerkesztés]

Hívják kelet-alpinak is. Az balti és az alpi átmenete. Elnevezése a lengyel nyelvből származik a hegy szóra utalva. Sok gorid van Szlovákia, Magyarország, Ukrajna és Dél-Lengyelország területén.

Mediterrán rassz[szerkesztés]

Gracil-mediterrán rassz[szerkesztés]

A Földközi-tenger északi partvidékén és a környező területeken honos. Közepes, alacsony termetű, gracilis (törékeny, vékonycsontú) felépítésű, az európai átlagnál sötétebb pigmentációjú.

Pontuszi rassz[szerkesztés]

Gyakori Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, az Égei-tenger környékén – Görögország, Törökország. Magas és nagyon gracilis, finom vonásokkal, magas koponyával, hosszú homlokkal, kissé hosszú szemnyílással rendelkezik. Létezik világosabb változata is, az észak-pontuszi, jellemzően kelet-európai elterjedésű.

Atlanto-mediterrán rassz[szerkesztés]

Egyenes orrú és igen hosszú koponyájú mediterrán. Az atlanti és a gracil-mediterrán között van. Magasabb, mint a gracil-mediterrán. Elterjedt az Ibériai-félsziget északi részén, Nyugat-Európában és Olaszországban.

Atlanti rassz[szerkesztés]

Formailag a nordikushoz hasonló, de színkomplexiója sötétebb, míg a szem világosabb színű. Nyugat-európai típus. (Névváltozat: észak-atlanti rassz.)

Indid rassz[szerkesztés]

Irano-afgán rassz[szerkesztés]

Viszonylag magas, hosszú vagy közepes koponyájú, hosszú arcú és hajlott orrú típus. Iránban, Afganisztánban és a környező területeken fordul elő.

Orientalid rassz[szerkesztés]

Szaharai rassz[szerkesztés]

Dinarizált mediterrán rassz[szerkesztés]

Kelet-mediterrán rassz[szerkesztés]

Dinári rassz[szerkesztés]

Nevét a Dinári-hegységről kapta. Gyakori Délkelet- és Közép-Európa sok vidékén. Rövid koponyahossz, lapos tarkó, hosszú arc, hosszú és konvex orr, sötét pigmentáció, magas termet jellemző rá.

Norikumi rassz[szerkesztés]

Átmenet dinári és a nordikus (a pigmentációja miatt) között. közép-európai rassz.

Cro-magnoid rassz[szerkesztés]

Borreby rassz[szerkesztés]

Észak-és Közép-Európa területén gyakori típus. Rövid koponyájú, többnyire világos cro-magnoid.

Dalo-fáli rassz[szerkesztés]

Egyéb nevein: fáli, dalo-nordikus. Világos pigmentációjú, magas, mezomorf típus, mely Észak-Németországban és Skandináviában fordul elő.

Nyugat-balti rassz[szerkesztés]

Hazája Kelet-Európa, különösen a Balti-térség. Rövid koponyájú, robusztus típus.

Brnói rassz[szerkesztés]

Írország nyugati részén jelentős, de nevét a cseh Brno városáról kapta, mivel leleteit ott találták meg. Hasonló a dalo-fálihoz. A haj gyakran vörös.

Nordikus rassz[szerkesztés]

Skando-nordikus rassz[szerkesztés]

Hosszú arcú, hosszú koponyájú, magas, karcsú, világos pigmentációjú (jellegzetesen szőke). Jellemzően Skandináviában található meg.

Kelta-nordikus rassz[szerkesztés]

A keltákhoz kapcsolódó típus. Alacsony koponyaboltozat, kiugró orr, közepes koponyahossz jellemző rá. Előfordul a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Délnyugat-Németországban és Svájcban.

Kelet-nordikus rassz[szerkesztés]

Balti rassz[szerkesztés]

A finnek, észtek, lettek és litvánok gyakori típusa, de megtalálható Északnyugat-Oroszországban, a volt Poroszországban és Skandináviában is. A színkomplexió világos. A koponya rövid. Az orr jellemzően pisze. Alapvetően közepes termetű.

Armenid rassz[szerkesztés]

Sötét színkomplexiójú, nagyfejű típus. A dinárihoz hasonló, a főkülönbség a nagyobb arc és a nagyobb orr. Megtalálható a Közel-Keleten, különösen az örményeknél.

Kelet-balti rassz[szerkesztés]

Nagy fejű, rövid és kerek arcú, pisze orrú típus.[1] A hajszín hamuszőke, a szemszín szürkéskék. Mutat némi mongoloid hatást. A lappidhoz hasonló, csak világosabb. Főként Észak-Európában található meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Apricity (angol nyelven). theapricity.com

Források[szerkesztés]