Ugrás a tartalomhoz

Europa Philharmonie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Europa Philharmonie
Információk
Alapítva1996
Műfajkomolyzene
KarmesterReinhard Seehafer
Az Europa Philharmonie weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Europa Philharmonie egy 1996-os alapítású európai filharmonikus zenekar, tagjai az Európai Unió tagországainak zenészei. A zenekar központja 2009 óta a németországi Baden-Württembergben található Dobel városa.[1] Az alapítványi finanszírozású együttes alapítója, első karmestere és művészeti vezetője 2013-ig Reinhard Seehafer volt.

Története[szerkesztés]

Az európai szimfonikus zenekar ötlete már a vasfüggöny lehullásakor felmerült.[2] A tényleges alapítását Wolf-Dieter Ludwig, a Görlitzi Operaház akkori igazgatója illetve Reinhard Seehafer operaházi karmester és művészeti vezető kezdeményezte 1998-ban.[3] A zenekar első művészeti vezetője Ferry Tomaszyk lett. Első nagy bemutatkozó koncertjén Mahler 2. szimfóniája hangzott el Seehafer vezényletével a görlitzi Szent Péter templomban. Az esemény nagy sajtónyilvánosságot kapott.

Koncertek világszerte[szerkesztés]

 • A Németország és a Kína közötti diplomácia kapcsolatok felvételének 30 éves jubileuma alkalmából az Europa Philharomie 2002-ben Sanghajban, Pekingben és öt további kínai nagyvárosban vendégeskedett.
 • Jemen fővárosában, Szanaában, a világ első klasszikus szimfonikus zenekaraként koncertezett, a megnyitó koncertet a Szanaa - Cultural Capital of Arab World-ben adták. A rendezvény védnöke Wolfgang Thierse, a Bundestag elnöke és Khalis Al-Rewaishan jemeni kulturális miniszter volt. A koncertet a helyszínen 5000 fő hallhatta, a televíziós közvetítés pedig a legtöbb arab országba eljutott. Ezt követte még három konvert Abu-Dzabi, Ajman és Omán városában.
 • Welcome in Europe ünnepi koncert Ciprus fővárosában Nicosiában, az Európai Unióba való belépése alkalmából.
 • 2005-ben a zenekar koncertkörutat tett a második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából Kefaloniától Athénig, majd Krétáig. Koncertútján görögországi világháborús helyszíneket érintett.
 • Az együttes 2005-ben karácsonyi gálát tartott a törökországi Antalyában, ahol a kultúraközi tevékenységéért elismerést kapott.
 • 2005-ben részt vettek a ballenstedti List Ferenc Zenei Fesztiválon.[4]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Reichert, Andreas: Europa Philharmonie. www.europa-philharmonie.de, 2007. szeptember 1. [2016. február 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 11.)
 2. Catania - Vivi Catania.net - Eventi. www.vivicatania.net. [2011. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 11.)
 3. Biografie - Reinhard Seehafer. www.reinhard-seehafer.com. [2016. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 11.)
 4. Franz Liszt Music Festival in 2005 Ballenstedt. www.theaterverein-ballenstedt.de. (Hozzáférés: 2016. június 11.)
 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap