Europa Philharmonie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Europa Philharmonie

Az Europa Philharmonie európai filharmonikus zenekar. Tagjai az Európai Unió országaiból jönnek illetve az egész világból olyanok, akik Európában leltek otthonukra. A zenekar központja Baden-Württembergben található. A nemzetközi zenekar támogatója az Europa Philharmonie. A zenekar alapítója és egyben karmestere Reinhard Seehafer. A zenekar művészeti tanácsadója a Europa Philharmonie tagjaiból álló külön tanács. A tanács tagjai egyben társadalmi munkaként képviselik saját országaikat és nemzeti tapasztalataikkal segítik a zenekar működését.

Történeleme[szerkesztés]

Az ötlet először 1996-ban született meg Görlitzben, amikor az egységes Európát szétválasztó fal leomlott. Az ötlet a gölitzi színház intendánsától Wolf-Dieter Ludwig professzortól és Reinhard Seehafer vezető karnagytól származott. Először a Fiatal európai filharmonikusoknak nevezték magukat majd 1998-tól Európai filharmonikusok névre keresztelkedtek át. Ferry Tomaszyk intendánsnak köszönhetően Németország zenei követeiként utazták be az egész világot. A zenekar az alapító koncertjét 1996-ban adta a görlitzi Peter templomban. A koncertet – Gustav Mahler Feltámadás szimfóniáját – a 3sat tv-csatorna élőben közvetítette, ennek köszönhetően látható és hallható volt több európai országban. A karmester Reinhard Seehafer volt és a koncert a Kreisau/Krzyowa alapítvány támogatásával került megrendezésre.

1998-tól 2007-ig a szászországi Hundisburg kastélyban volt a zenekar székhelye, amely egyike Észak-Németország legjelentősebb barokk kastélyainak. 2008-tól a székhelyüket Baden-Württemberg tartományba tették át.

Az Europa Philharmonie – mely a toleráns egyesített Európa szimbóluma – jelentőséget az is bizonyítja, hogy a német és lengyel köztársasági elnök és a német parlament elnöke is védnökei olyan ismert személyek mellett, mint pl. Prof. Kurt Masur, az időközben elhunyt Lea Rabin, az egykori német külügyminiszter Hans-Dietrich Genscher és Prof. dr. Dieter Stolte.

Koncertek világszerte[szerkesztés]

  • A Németország és a Kína közötti diplomácia kapcsolatok felvételének 30 éves jubileuma alkalmából az Europa Philharomie 2002-ben Sanghajban, Pekingben és öt további kínai nagyvárosban vendégeskedett.
  • Jemen fővárosában, Szanaaban, a világ első klasszikus szimfonikus zenekaraként koncertezett, a megnyitó koncertet a Szanaa - Cultural Capital of Arab World-ben adták a védnök német parlamenti elnök Wolfgang Thierse és a jemeni kultúra és turizmus miniszter Khalis Al-Rewaishan jelenlétében. A meghívottakon túl 5 000 hallgató vett részt ezen e rendkívüli koncerten Szanaa történelmi városrészében. A tv-csatornák élőben közvetítették a koncertet az arab világban. A koncert további állomásai voltak Abu-Dzabi, Ajman és Omán, ahol a zenekar a tradicionális újévi koncertet adta.
  • Welcome in Europe ünnepi koncert Ciprus fővárosában Nicosiában, az Európai Unióba való belépése alkalmából melyet élőben közvetített a televízió.
  • A német szövetségi köztársaság képviseletében 2005-ben a zenekar koncertkörutat tett a második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából Kefaloniától Athénig, majd Krétáig. Olyan helyeken jártak, ahol vérengzések voltak és melyek jelképesen képviselik a többi görögországi település áldozatait is.
  • 2005-ben Antalyában (Törökország) karácsonyi gála, ahol az együttes a különböző népek kultúráinak egymáshoz való közelítésében kifejtett tevékenységéért kitüntetésben részesült.

Aktuális kezdeményezések[szerkesztés]

  • Tanulók és kiképzendők részére Kiképzési kaland és zene Prof.dr. Claus Hipp védnöksége alatt
  • német, svájci és francia tanulók részére Európának fiatalokra van szüksége
  • A zenei kultúra nemzedékről nemzedékre való átörökítés

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap