Erdei ujjaskosbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Erdei ujjaskosbor
Dactylorhiza fuchsii 01.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Osztály: Egyszikűek
Rend: Spárgavirágúak
Család: Kosborfélék
Nemzetség: Dactylorhiza
Tudományos név
Dactylorhiza fuchsii
(Druce) Soó
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei ujjaskosbor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei ujjaskosbor témájú médiaállományokat és Erdei ujjaskosbor témájú kategóriát.

Az erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii) a kosborfélék családjába tartozó, Eurázsiában honos, erdőkben, hegyi réteken élő, Magyarországon védett növényfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az erdei ujjaskosbor 38–50 cm magas, lágyszárú, évelő növény. Ikergumói a talajban találhatók. Szárán 6-9 sűrűn foltos levelet fejleszt. Az alsó levelek alakja tojásdad vagy tojásdad-lándzsás, csúcsuk legömbölyített, a végük felé a legszélesebbek, hosszuk 7–20 cm, szélességük 1,5-3,9 cm. A felsőbb levelek lándzsásak, 1,2-2,4 cm szélesek; a legfelsőbb 1-3 pedig kicsi, murvalevélszerű. A virágzat murvalevelei zöld színűek, hosszuk 0,7-2,2 cm, szélességük 0,2-0,4 cm.

Májustól júniusig virágzik. Virágzata tömött, hengeres vagy kúpos, 6–12 cm hosszú fürt, amelyet 30-35 bíborlila, rózsaszín vagy akár fehér virág alkot. A külső lepellevelek (szirmok) közül a külsők elállók, hosszuk 7–11 mm, szélességük 3-4,2 mm. A középső külső lepellevél, valamint a belső lepellevelek sisakká borulnak össze. A mézajak hossza 7–9 mm, szélessége 9–13 mm, mélyen háromkaréjú, a középső lebeny ék alakú és többnyire hosszabb az oldalsóknál; sötétrózsaszín vagy lila, vonalakból és foltokból álló mintázat díszíti. A sarkantyú hossza 6,1-7,8 mm, vastagsága 1,5-2,2 mm.

Termése 10–13 mm hosszú, 4–5 mm vastag toktermés, benne átlagosan 4200 (410-10300) apró maggal.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A foltos ujjaskosbor, a széleslevelű ujjaskosbor és a hússzínű ujjaskosbor hasonlít hozzá.

Alfajai[szerkesztés]

  • Dactylorhiza fuchsii subsp. carpatica (Batoušek & Kreutz) Kreutz – Szlovákia
  • Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii (Írországtól Szibériáig előfordul)
  • Dactylorhiza fuchsii subsp. hebridensis (Wilmott) Soó – Brit-szigetek
  • Dactylorhiza fuchsii subsp. okellyi (Druce) Soó – Brit-szigetek
  • Dactylorhiza fuchsii subsp. psychrophila (Schltr.) Holub – Közép- és Észak-Európától Nyugat-Szibériáig
  • Dactylorhiza fuchsii subsp. sooiana (Borsos) Borsos – Szlovákia, Magyarország; nálunk ez a fehér virágú, bíborlila mintázatú változat a leggyakoribb.

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiai faj. Európának atlanti, középső, északi és keleti feléről ismert; Ázsiában Szibériában és Mongóliában honos. 2500 méteres magasságig is hatol. Magyarországon inkább a magasabb hegyvidékek növénye (állományainak 53%-a itt található), míg az alacsonyabb hegyvidékre 31%, a dombvidékre 13% jut. Leggyakoribb az Északi-középhegységben; ezenkívül a Zalai-dombságon, a Bakonyban, az Őrségben, a Szigetközben, Kőszeg és Sopron környékén vannak szórványos előfordulásai. A Mecsekből kipusztult.

Életmódja[szerkesztés]

Bükkösökben, gyertyános- és cseres-tölgyesekben, hegyi és lápréteken, gesztenyésekben él, de előfordul üde talajú, árnyékos-félárnyékos pionír termőhelyeken (gyümölcsösök, árokszélek, útbevágások) is. A talaj kémhatását illetően nem különösebben válogatós, élőhelyein a talaj pH-ját 5,8-7,5 közöttinek (átlagosan 6,55) mérték.

A csírázás után 6-15 évvel virágoznak először (régebbi megfigyelések szerint 8 év is eltelhet a csírázás után az első zöld hajtás fejlesztéséig). Élettartama 35-35 év. A virágzást a hajtás nagysága (leveleinek összterülete) befolyásolja: a tízleveles nagy hajtások biztosan virágoznak, a hatlevesek esetében egyforma az esélye a virághozásnak és a vegetatív állapotnak, míg a négylevelesek nem rendelkeznek elég tápanyaggal a virágok fejlesztéséhez.

Hajtásai márciusban bukkannak elő és júliusra érik el maximális méretüket. Május közepétől június végégig virágzik, középnapja június 11. Megporzásáról rovarok, többek között méhek, cincérek (pl. foltos virágcincér, székfű-álcincér) gondoskodnak. A megtermékenyülés hatékonysága 35-82%-os. Szükség esetén önmegporzás is előfordulhat. A termések július-augusztusra érnek be. Nemzetségének számos tagjával, illetve a Gymnadenia, Nigritella és Pseudorchis nemzetségekkel is hibridizálódhat; Magyarországon eddig csak a hússzínű ujjaskosborral alkotott hibridjét figyelték meg.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az erdei ujjaskosbor nagy területen elterjedt, populáció viszonylag stabilak. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján "nem fenyegetett" státusszal szerepel. Magyarországon eddig összesen 67, 1990 óta 39 állományát mérték fel, visszaszorulása 42%-os. Teljes egyedszámát néhány ezres nagyságrendűre becslik. 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]