Foltos ujjaskosbor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Foltos ujjaskosbor
Foltos ujjaskosbor az 1830-as Flora Batavá-ban
Foltos ujjaskosbor az 1830-as Flora Batavá-ban
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Osztály: Egyszikűek
Rend: Spárgavirágúak
Család: Kosborfélék
Nemzetség: Dactylorhiza
Tudományos név
Dactylorhiza maculata
(L.) Soó
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Foltos ujjaskosbor témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Foltos ujjaskosbor témájú médiaállományokat és Foltos ujjaskosbor témájú kategóriát.

A foltos ujjaskosbor (Dactylorhiza maculata) a kosborfélék családjába tartozó, Európában és a környékén elterjedt védett növényfaj.

Elnevezése[szerkesztés]

Magyar neve megfelel tudományos elnevezésének. A daktülorhiza ujjas gyökerűt jelent görögül, a latin maculata jelentése pedig foltos. Eredetileg Linné nevezte el Orchis maculatá-nak 1753-ban; ma elfogadott nevét Soó Rezső adta 1962-ben.

Megjelenése[szerkesztés]

Dactylorhiza maculata LC0298.jpg

A foltos ujjaskosbor 15–45 cm magas, lágyszárú, évelő növény. A föld alatt két lapos, a végükön kézujjakra emlékeztető módon szétváló gumója található. Az egyik gumó az aktuális szár és levelek táplálását szolgálja, míg a másik a következő évi föld feletti rész növesztéséhez gyűjti a tápanyagokat. A levelek tompa vagy kihegyezett végűek, ép szélűek, megnyúlt lándzsásak; hosszuk 4–12 cm, szélességük 1–3 cm. Felső oldalán sötétbarna-feketés vagy vörösbarna, szabálytalan-ellipszis formájú foltok tarkítják, erről kapta a nevét a növény. Ritkán előfordul folt nélküli példány is.

Május júniusban virágzik. A virágzat szára egyenesen felálló, hengeres, sima, nem ágazik el. A virágzat 5–15 cm hosszú, tömött, hengeres buga. A kétivarú virágok változatos színűek lehetnek, a fehértől a rózsaszínen át a liláig terjedhet színezetük. A mézajak feltűnő, kiszélesedő, háromkaréjú: a középső karéj kisebb vagy legalábbis olyan méretű, mint a két szélső. Rajta sötétebb vonalakból álló rajzolat látható. A virágnak van sarkantyúja, ami lefelé áll. A beporzást méhek, poszméhek végzik.

Termése toktermés.

Hasonló faj az erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii). A Kőszegi-hegységben megfigyelték a széleslevelű ujjaskosborral (Dactylorhiza majalis) alkotott hibridjét (Dactylorhiza x braunii).

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Széles elterjedésű faj. Elsősorban Európában él Izlandtól és Portugáliától egészen Nyugat-Szibériáig, de megtalálható Észak-Afrikában is. Magyarországon az Északi-középhegységben, a Zempléni-hegységben és a Nyugat-Dunántúlon a Kőszegi-hegységben fordul elő.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Lápréteken, kaszálókon, üde lomb-és fenyőerdőkben fordul elő 2200 méteres magasságig. Általában fénykedvelő, de az erdők aljnövényzetében, patakpartokon is megtalálható. A talaj mésztartalmára nem érzékeny.

Alfajai[szerkesztés]

 1. Dactylorhiza maculata subsp. maculata (L.) Soó - szinte teljes elterjedési területén
 2. Dactylorhiza maculata subsp. battandieri (Raynaud) H.Baumann & Künkele (1988) - Algéria
 3. Dactylorhiza maculata subsp. caramulensis Verm. (1970) - Franciaország, Spanyolország, Portugália
 4. Dactylorhiza maculata subsp. elodes (Griseb.) Soó (1962) - Európa nagy része Portugáliától és Izlandtól Oroszország európai részéig
 5. Dactylorhiza maculata subsp. ericetorum (E.F.Linton) P.F.Hunt & Summerh. (1965) - Brit-szigetek, Svédország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Spanyolország
 6. Dactylorhiza maculata subsp. islandica (Á.Löve & D.Löve) Soó (1962) - Izland
 7. Dactylorhiza maculata subsp. podesta (Landwehr) Kreutz in C.A.J.Kreutz & H.Dekker (2000) - Hollandia
 8. Dactylorhiza maculata subsp. savogiensis (D.Tyteca & Gathoye) Kreutz (2004) - Franciaország, Spanyolország, Olaszország
 9. Dactylorhiza maculata subsp. schurii (Klinge) Soó (1967) - Románia, Ukrajna
 10. Dactylorhiza maculata subsp. transsilvanica (Schur) Soó (1962) - Magyarország, Bulgária, Románia, Szerbia, Ukrajna, Csehország

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dactylorhiza maculata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.