En Marche!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Köztársaság Lendületben

Logo-LREM-noir.svg
Adatok
Elnök Christophe Castaner

Alapítva 2016. április 6.

Ideológia szociálliberalizmus
harmadik utasság
európapártiság
Parlamenti jelenlét

Alsóházban:

309 / 577
Felsőházban:
26 / 348
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Köztársaság Lendületben témájú médiaállományokat.

Az Előre![1] (franciául En Marche! [án márs],[2] röviden EM) centrista, szociálliberális[3] politikai párt Franciaországban. 2016. április 6-án Amiens-ben alapította Emmanuel Macron, korábbi francia gazdasági, ipari és digitálisügyi miniszter, aki a párt jelöltjeként megnyerte a 2017-es franciaországi elnökválasztást.[4][5][6] A párt rövidített neve megegyezik Macron nevének monogramjával.[7] A párt a 2017-es nemzetgyűlési választásokon A Köztársaság Lendületben (La République En Marche!, rövidítve REM) néven indított jelölteket és többséget szerzett a Nemzetgyűlésben.

Platformja[szerkesztés]

Macron a szocialista párti kormány gazdasági minisztere volt 2014 és 2016 között.[8] Az Előre! átlépné a hagyományos politikai felosztás határvonalait.[9] Macron bal- és jobboldali jegyekkel egyaránt rendelkező progresszív pártként írta le.[10]

A pártot Laurent Bigorgne, az Institut Montaigne kutatóintézet elnöke címén jegyezték be. Alapítását segítette Benjamin-Blaise Griveaux, Christian Dargnat, Emmanuel Miquel, Stanislas Guerini, valamint olyan cégek munkatársai, mint az Unibail-Rodamco, a BNP Paribas és a Safran.

A pártot a spanyol Polgárok – A Polgárság Pártja tömörüléshez, Macront pedig a spanyol párt elnökéhez, Albert Riverához hasonlították..[11][12]

Az Előre! erősen Európai Unió-párti.[13]

A megújuló energiák térhódítását és a fosszilis energiaforrások kivezetését támogatják.[14]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az En Marche! című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.