Francia Kommunista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francia Kommunista Párt

Adatok
Elnök Fabien Roussel

Alapítva 1920. december

Ideológia Kommunizmus,
euroszkepticizmus
Politikai elhelyezkedés szélsőbaloldal
Parlamenti jelenlét Nemzetgyűlés
12 / 577
Szenátus
14 / 348
Európai Parlamentben (Franciaországi mandátumok)
0 / 79
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Francia Kommunista Párt témájú médiaállományokat.

A Francia Kommunista Párt (franciául: Parti communiste français, PCF) jelentős tagságú kommunista párt Franciaországban.

Választói támogatottsága jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben, de politikai befolyása még mindig számottevő, különösen a helyi szinteken. 2012-ben a pártnak saját állítása szerint 138 ezer tagja volt, akik közül 70 ezren a tagdíjat is fizették.[1] A tagok számát tekintve ezzel a harmadik legnagyobb párt Franciaországban, a republikánusok (LR) és a szocialisták (PS) után.

1920-ban alapította a szocialista Munkások Internacionáléja Francia Tagozata (Section Française de l’Internationale Ouvrière, SFIO) többségi csoportja. Háromszor is kormányon volt:

Több választáson is a legerősebb francia párt volt 1945 és 1960 között, mielőtt a 70-es évekre megelőzte a Szocialista Párt. Azóta még jelentősebben visszaszorult a szocialistákkal szemben.

2009 óta a Baloldali Front oszlopos tagja Jean-Luc Mélenchon Baloldali Pártja mellett.

A párt országos titkára Pierre Laurent.

A PCF az Európai Baloldali Párt (European Left, rövidítve EL) tagpártja. Európai parlamenti képviselője az Európai Egyesült Baloldal-Északi Zöld Baloldal (European United Left–Nordic Green Left) frakcióban foglal helyet.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó irodalom[szerkesztés]

  • Bell, D.S. and Byron Criddle. The French Communist Party in the Fifth Republic. (1994)
  • Bourgeois, Guillaume, "French Communism and the Communist International," in Tim Rees and Andrew Thorpe (eds.), International Communism and the Communist International, 1919-43. Manchester: Manchester University Press, 1998.
  • Hazareesingh, Sudhir. Intellectuals and the French Communist Party: Disillusion and Decline. Oxford University Press, 1991.
  • Hughes, Hannah Cole. "Contemporary Perspectives on the French Communist Party: A Dying Ideology?" Thesis. Kent State University, 2013. online
  • Joly, Danièle. The French Communist Party and the Algerian War. (1991)
  • Kemp, Tom. Stalinism in France: The first twenty years of the French Communist Party. London: New Park, 1984.
  • Raymond, Gino G. The French Communist Party during the Fifth Republic: A Crisis of Leadership and Ideology. Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2005.
  • Sacker, Richard. A Radiant Future. The French Communist Party and Eastern Europe, 1944-1956. Peter Lang, 1999.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a French Communist Party című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.