Baloldali Párt (Franciaország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baloldali Párt

Nouveau logotype PG.svg
Adatok
Elnök Éric Coquerel
Danielle Simonnet

Alapítva 2008
Tagok száma 12.000 (2012)
Ideológia
Politikai elhelyezkedés baloldal
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Baloldali Párt témájú médiaállományokat.

A Baloldali Párt (Parti de Gauche, PG) demokratikus szocialista politikai párt Franciaországban.

Tüntetés külföldi diákok kiutasítása ellen Toulouse-ban, 2013. november 5-én.

2008-ban alapította a korábbi szocialista párti szenátor Jean-Luc Mélenchon, Marc Dolez és mások, akik elhagyták a szocialistákat, együtt a MARS mozgalommal (Mouvement pour une Alternative Républicaine et Sociale, vagyis Mozgalom egy Köztársasági és Szociális Alternatíváért).

A disszidensek öt nappal korábban hagyták el a Szocialista Pártot, tiltakozásul az ellen, hogy a párt reimsi kongresszusán az általuk támogatott javaslatok csak a szavazatok 19 százalékát kapták.

A Szocialista Párt balszárnyából később is voltak csatlakozók, jöttek olyanok is, akik korábban nem voltak párt tagjai, illetve Martine Billard nyomában a Zöldektől is jöttek át a Baloldali Pártba.

A párt 2013 novemberében csatlakozott az Izrael elleni nemzetközi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) kampányhoz.[1]

2014-ben a társalapítók és társelnökök, Mélenchon és Billard távoztak a posztjukról.[2] Since its 2015 congress, the party is led by its coordinators and spokespersons Eric Coquerel and Danielle Simonnet.[3]

Megválasztott baloldali pártiak[szerkesztés]

Országosan a párthoz kezdetben mintegy 90 megválasztott helyi önkormányzati képviselő csatlakozott, köztük ketten a párizsi tanácsban. Ez a szám azóta csökkent.

A párt még sohasem indult választáson önállóan, támogatottságát ezért nehéz felmérni.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Left Party (France) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]