Baloldali Párt (Franciaország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Baloldali Párt

Nouveau logotype PG.svg
Adatok
Elnök Éric Coquerel
Danielle Simonnet

Alapítva 2008
Tagok száma 12.000 (2012)
Ideológia
Politikai elhelyezkedés baloldal
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Baloldali Párt témájú médiaállományokat.

A Baloldali Párt (Parti de Gauche, PG) demokratikus szocialista politikai párt Franciaországban.

Tüntetés külföldi diákok kiutasítása ellen Toulouse-ban, 2013. november 5-én.

2008-ban alapította a korábbi szocialista párti szenátor Jean-Luc Mélenchon, Marc Dolez és mások, akik elhagyták a szocialistákat, együtt a MARS mozgalommal (Mouvement pour une Alternative Républicaine et Sociale, vagyis Mozgalom egy Köztársasági és Szociális Alternatíváért).

A disszidensek öt nappal korábban hagyták el a Szocialista Pártot, tiltakozásul az ellen, hogy a párt reimsi kongresszusán az általuk támogatott javaslatok csak a szavazatok 19 százalékát kapták.

A Szocialista Párt balszárnyából később is voltak csatlakozók, jöttek olyanok is, akik korábban nem voltak párt tagjai, illetve Martine Billard nyomában a Zöldektől is jöttek át a Baloldali Pártba.

A párt 2013 novemberében csatlakozott az Izrael elleni nemzetközi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) kampányhoz.[1]

2014-ben a társalapítók és társelnökök, Mélenchon és Billard távoztak a posztjukról.[2] Since its 2015 congress, the party is led by its coordinators and spokespersons Eric Coquerel and Danielle Simonnet.[3]

Megválasztott baloldali pártiak[szerkesztés]

Országosan a párthoz kezdetben mintegy 90 megválasztott helyi önkormányzati képviselő csatlakozott, köztük ketten a párizsi tanácsban. Ez a szám azóta csökkent.

A párt még sohasem indult választáson önállóan, támogatottságát ezért nehéz felmérni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Le Parti de Gauche s'engage dans les campagnes boycott, désinvestissement, sanctions, à l'égard d'Israël. Le Parti de Gauche. [2013. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.)
  2. French far-left leader steps down, but not leaving politics”, Radio France Internationale, 2014. augusztus 22. 
  3. Le Secrétariat exécutif national. Le Parti de Gauche. [2016. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Left Party (France) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]