Baloldali Párt (Franciaország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baloldali Párt

Adatok
ElnökÉric Coquerel
Danielle Simonnet

Alapítva2008
Tagok száma12.000 (2012)
Ideológia
Politikai elhelyezkedésbaloldal
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Baloldali Párt témájú médiaállományokat.

A Baloldali Párt (Parti de Gauche, PG) demokratikus szocialista politikai párt Franciaországban.

Tüntetés külföldi diákok kiutasítása ellen Toulouse-ban, 2013. november 5-én.

2008-ban alapította a korábbi szocialista párti szenátor Jean-Luc Mélenchon, Marc Dolez és mások, akik elhagyták a szocialistákat, együtt a MARS mozgalommal (Mouvement pour une Alternative Républicaine et Sociale, vagyis Mozgalom egy Köztársasági és Szociális Alternatíváért).

A disszidensek öt nappal korábban hagyták el a Szocialista Pártot, tiltakozásul az ellen, hogy a párt reimsi kongresszusán az általuk támogatott javaslatok csak a szavazatok 19 százalékát kapták.

A Szocialista Párt balszárnyából később is voltak csatlakozók, jöttek olyanok is, akik korábban nem voltak párt tagjai, illetve Martine Billard nyomában a Zöldektől is jöttek át a Baloldali Pártba.

A párt 2013 novemberében csatlakozott az Izrael elleni nemzetközi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) kampányhoz.[1]

2014-ben a társalapítók és társelnökök, Mélenchon és Billard távoztak a posztjukról.[2] Since its 2015 congress, the party is led by its coordinators and spokespersons Eric Coquerel and Danielle Simonnet.[3]

Megválasztott baloldali pártiak[szerkesztés]

Országosan a párthoz kezdetben mintegy 90 megválasztott helyi önkormányzati képviselő csatlakozott, köztük ketten a párizsi tanácsban. Ez a szám azóta csökkent.

A párt még sohasem indult választáson önállóan, támogatottságát ezért nehéz felmérni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Le Parti de Gauche s'engage dans les campagnes boycott, désinvestissement, sanctions, à l'égard d'Israël. Le Parti de Gauche. [2013. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 20.)
  2. French far-left leader steps down, but not leaving politics”, Radio France Internationale, 2014. augusztus 22.. [2014. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 19.) 
  3. Le Secrétariat exécutif national. Le Parti de Gauche. [2016. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 18.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Left Party (France) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]