Boycott, Divestment and Sanctions

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A BDS mozgalom logója

A BDS, vagy teljes nevén Boycott, Divestment and Sanctions egy 2005. július 9-én útjára indított nemzetközi kampány, amelyet palesztin civil szervezetek kezdeményeztek. A mozgalom célja, hogy Izrael államot erőszakmentes eszközökkel rászorítsa a nemzetközi jog betartására és az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán az évtizedek során született ENSZ-határozatok teljesítésére. A mozgalom követelései a következők:

  • A palesztin területek megszállásának és gyarmatosításának beszüntetése, a határzár elbontása.
  • Izrael arab/palesztin állampolgárainak teljes jogegyenlősége.
  • A szülőföldjükről elűzött palesztin menekülteknek a 194 számú ENSZ-határozatban rögzített visszatéréshez való jogának tiszteletben tartása.[1]

A bojkott az egyén eszköze; senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy izraeli árukat vásároljon, vagy izraeli cégek szolgáltatásait vegye igénybe. A tőkekivonás a vállalkozások, cégek és intézmények eszköze; a befektetők dönthetnek úgy, hogy nem kívánnak részesei, pénzelői lenni az izraeli megszállásnak és következményeinek. A szankciók államok és nemzetközi szervezetek eszközei arra, hogy jelezzék; nem értenek egyet azzal, amit Izrael a megszállt palesztin területeken tesz.

A mozgalom előképéül a Dél-afrikai Köztársaság apartheid-rendszerének bukásához vezető nemzetközi kezdeményezés szolgált.

2018 februárjában Bjørnar Moxnes, a norvég országgyűlés tagja hivatalosan jelölte a BDS-mozgalmat a Nobel-békedíjra.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Palestinian Civil Society Call for BDS – BDSmovement.net, 2005. július 9.
  2. BDS Nominated for Nobel Peace Prize 2018. február 2. Bjørnar Moxnes.