Engedetlen Franciaország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Engedetlen Franciaország

Logo France Insoumise.svg
Adatok
Elnök Adrien Quatennens

Alapítva 2016. február 10.
Tagok száma 434.961 (2017. április 21.)

Ideológia
Politikai elhelyezkedés Baloldal
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Engedetlen Franciaország témájú médiaállományokat.

Az Engedetlen Franciaország (franciául La France insoumise, logóban a görög betű jele, φ jelképezi) francia politikai mozgalom, amelyet 2016. február 10-én bocsátott útjára Jean-Luc Mélenchon európai parlamenti képviselő, a Baloldali Párt ((Parti de Gauche, PG) korábbi társelnöke.

A mozgalom célja, hogy hozzásegítse Mélenchont a 2017-es köztársasági elnökválasztás megnyeréséhez és hogy minél több képviselőt juttasson a nemzetgyűlésbe a 2017-es törvényhozási választásokon. További célja a L'Avenir en commun (magyarul "Egy közös jövő") program megvalósítása, alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása, amelynek az lenne a feladata, hogy elkészítse a mozgalom által megalapítani szándékozott Hatodik Köztársaság alkotmányát.

A kampányt Manuel Bompard vezényli, a PG országos titkára. Szóvivője a korábbi párizsi tanácsos Alexis Corbière, szintén a PG országos titkára. A kampány koordinátorai Charlotte Girard, aki a Párizsi Nanterre Egyetemen ad elő közjogot, és Jacques Généreux, aki közgazdaságtant oktat a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében (Sciences Po).[1]

A mozgalomnak, állítása szerint, több, mint 420 ezer tagja van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Unsubmissive France című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.