Emma Bedzsanján

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Emma Bedzsanjan szócikkből átirányítva)
Emmy
Életrajzi adatok
Születési név Emma Bedzsanján
Becenév Emmy
Született 1984. április 12. (39 éves)[1]
Jereván, Örményország
Származás  Örményország
Szülei Nadezsda Szargszján
Davit Bedzsanján
Pályafutás
Műfajok pop
Aktív évek 1993-
Hangszer énekhang
Tevékenység énekes

Emmy weboldala
SablonWikidataSegítség

Emma Bedzsanján (örményül: Էմմա Բեջանյան) (Jereván, 1984. április 12. –) művésznevén Emmy örmény énekesnő.

Emmy egy olyan családban nőtt fel, ahol mindig is kulcsszerepet játszott a zene. Már nagyon fiatalon reflektorfénybe került, így Örményország tekintett idolként a konzervatóriumot is végzett énekesnőre. Az egész világot bejárta – 10 évesen az Asup Dalversenyen ő lett a legjobb énekes "Funny Rain" (Muris Eső) című dalával, de komoly elismerésekkel tért haza ciprusi, orosz, szíriai, német, ukrán, lett, észt, grúz és cseh fesztiválokról is. Ő az Emmy-B Produkciós Központ anyja, amely az örmény tehetségek felfedezővállalata. Eddig három szólólemez, 20 zenei videó, több mint 60 sláger, és számos népszerű TV show fémjelzi az énekesnő nevét.

Részt vett a 2010-es örmény eurovíziós nemzeti döntőn, ahol a második helyet szerezte meg a "Hey (Let Me Hear You Say)" című számával, amit a híres örmény rapperrel, Mihrannal adott elő. A nemzeti döntőt végül Eva Rivas nyerte meg, aki végül a hetedik helyen végzett a Dalverseny döntőjében Apricot Stone című dalával.

2010. december 11-én bejelentette az ARMTV, hogy ő fogja képviselni Örményországot a 2011-es Eurovíziós Dalfesztiválon Düsseldorfban.[2]2011. március 5-én rendezett nemzeti döntőt a közszolgálati televízió, ahol Emmy négy dalát elénekelve, a televoting és a zsűri egyaránt a "Boom Boom" című dal mellett döntöttek, és ezt hallottuk májusban az első elődöntőben, fellépési sorrendben negyedikként; nem sikerült bejutnia végül a döntőbe.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emma Bejanyan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Örményország 2011: Emmy