Ékallatum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ekallátum szócikkből átirányítva)
Ékallatum
Alapítási. e. 18. század előtt
Megszűnési. e. 18. század
Okaismeretlen
Lakóiasszírok
Ország Asszíria
Beszélt nyelvekakkád
Elhelyezkedése
Ekallátum(?) (Irak)
Ekallátum(?)
Ekallátum(?)
Pozíció Irak térképén
é. sz. 35° 00′, k. h. 43° 40′Koordináták: é. sz. 35° 00′, k. h. 43° 40′

Ékallatum (e2-g/kal-la-tumki) észak-mezopotámiai város. Pontos helye nem ismert, de a Tigris folyó bal partján volt, valahol Assur közelében, azaz a szűkebb értelemben vett Asszíriában, talán a mai El-Fathah közelében.

Története[szerkesztés]

A babiloni száműzetéséből visszatérő fiatal amurrú sejk, I. Samsi-Adad, a későbbi asszír király családja hatalmának visszaállításának első lépéseként Ekallátumot foglalta el Ibni-Adadlímu, azaz évnévadó tisztviselő Assurban – évében. Három évig itt volt a székhelye, majd elfoglalta Assurt is, aminek királya lett. Székhelyét azonban nem ott, hanem Subat-Enlilben rendezte be, újonnan épülő birodalma keleti részének központjaként pedig idősebb fiát, a későbbi I. Ismé-Dagant helyezte Ekallátumba uralkodónak.

Samsi-Adad halála után Ismé-Dagan visszaszorult Assurba, Ekallátumot pedig az elámiak foglalták el, majd a babiloni Hammurapi befolyása alá került, akinek Ismé-Dagan a vazallusa lett. Ismé-Dagan halála után fia székhelye volt. Az i. e. 18. század után Ekallátum eltűnik a forrásokból.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ekallatum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 
  • Komoróczy Géza: Asszírok: az identitás változásai (ÓKOR, 2006. V. évfolyam 1. szám)
  • Kalla Gábor: Mezopotámiai uralkodók. (hely nélkül): Kossuth;Helikon. 1993. ISBN 963 09 3676 3  
  • Horst Klengel. Nomádok az ókori Elő-Ázsiában. Gondolat Budapest 1985. ISBN 963 281 618 8 

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap