Umma (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Umma
Tell Dzsóha
Ummai ékírásos tábla
Ummai ékírásos tábla

Alapítási. e. 5. évezred
Ország Irak
Elhelyezkedése
Umma (Irak)
Umma
Umma
Pozíció Irak térképén
é. sz. 31° 38′, k. h. 45° 52′Koordináták: é. sz. 31° 38′, k. h. 45° 52′
A Wikimédia Commons tartalmaz Umma témájú médiaállományokat.

Umma (vagy Ĝiša, jelenleg Tell-Dzsóha) ókori sumer városállam Lagastól északra helyezkedett el. Az Iturungal-csatorna mentén feküdt. Lagas riválisa volt. Uralkodói az enszi címet viselték Entemena, Lagas enszijének a felirata szerint. Uralkodója, Lugalzaggeszi Kr. e. 2370 körül – a hosszú kronológia szerint – meghódította Lagast, majd Kist és így övé lett a Sumer feletti dominancia, amíg az Akkád Birodalom alapítója, Sarrukín le nem győzte.

Neve a ĜEŠ.KUŠUki jelkombináció, amelynek olvasata valószínűleg a sumerben is ummaki 𒄑𒆵𒆠, amely megegyezik az akkád névvel.

Története[szerkesztés]

Umma az i. e. 4. évezredben, az Uruk-korban lakott volt már, a többi korbali településhez képest közepes területű – 20 hektárnál kisebb – település volt. A Dzsemdet Naszr-kor idején lakott volta nem bizonyított, de az i. e. 3. évezredben részese volt a távolsági kereskedelemben, az Indus-völgyi kultúra emlékeit megtalálták benne.

Uralkodói[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 


  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap