Tigris (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tigris
A Tigris folyó Moszulnál
A Tigris folyó Moszulnál
Közigazgatás
Országok  Törökország,  Szíria,  Irak
Földrajzi adatok
Hossz1862 km
Forrásszint1150 m
Vízhozam666 m³/s
Vízgyűjtő terület375 000 km²
Forrás Lake Hazar
Torkolat Shatt al-Arab
é. sz. 38° 30′ 12″, k. h. 39° 30′ 21″Koordináták: é. sz. 38° 30′ 12″, k. h. 39° 30′ 21″
Elhelyezkedése
Tigris és az Eufrátesz vízgyűjtő területe
Tigris és az Eufrátesz vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Tigris témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tigris (arabul دجلة Didzsla, törökül Dicle Nehri, sumerül Idigina, akkádul Idiglat) az egyik legnagyobb közel-keleti folyó, az ókori Mezopotámia két folyamának egyike (a másik az Eufrátesz). A folyó történelme az ókorig nyúlik vissza, nagy szerepe volt a sumer és akkád civilizáció kialakulásában, és a Bibliában is megtalálható. Forrása Törökországban, a Toros-hegységben, Elâzığ várostól 25 km-rel délebbre található. Két patak találkozásánál ered: ezek a Satt-el-Didsleh és a Satt-el-Botan. A Mezopotámiai-alföldön folyik végig. Az Eufrátesz folyóba torkollik Irakban, Baszra közelében. Rövid szakaszon érinti Szíriát is.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve feltehetően a sumer Idigina elnevezésből ered, a gina szó sumerül folyóvizet jelent, bár áttételesen az akkád Idiglat változaton keresztül, ami a Tiglath és Tigrész nevek előzménye is. A görögök, az óperzsa Tigra szó alapján Τίγρης-nek hívták a folyót. Maga az óperzsa Tigra jelentése is megegyezik a sumer Idiginával. A folyó elnevezése környező nyelveken: akkád:Idiqlat, arab: دجلة, Didzsla, arámi: ܕܝܓܠܐܬ , Diglath, görög: Τίγρης, Tigrész héber חידקל , Ḥîddeqel, hurrita: Aranzah, kurd: Dîcle, örmény Տիգրիս, Tigris, perzsa:دجله Dedzsle, sumer: Idigna/Idigina, B124ellst.png, szír: ܕܹܩܠܵܬ ,Deqlaṯ, török: Dicle.

Mellékfolyói[szerkesztés]

  • Bal oldal: Batman, Khabur, Zab, Adhaim , Dijálá
  • Jobb oldal: Wadi Tharthar

Fontosabb folyómenti városok[szerkesztés]

Duzzasztás[szerkesztés]

A folyót Törökországban és Irakban erősen duzzasztják. Vizét a sivatagos és félsivatagos területeken öntözésre is használják. A duzzasztás az árvizek elkerülése miatt is fontos, ugyanis április környékén a török hegyekben megindul a hóolvadás. A Tigrisre épített legnagyobb gát, az Irakban található Moszul Dam.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tigris című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]