Kura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kura
Az Aragvi és a Mtkvari / Kura találkozása Mckhetánál
Az Aragvi és a Mtkvari / Kura találkozása Mckhetánál
Közigazgatás
Országok Törökország,
 Grúzia,
 Azerbajdzsán
Földrajzi adatok
Hossz1364 km
Forrásszint2720 m
Vízhozam? m³/s
Vízgyűjtő terület188000 km²
ForrásKizil-Giadik, Törökország
é. sz. 40° 50′ 01″, k. h. 42° 49′ 12″
TorkolatKaszpi-tenger (Azerbajdzsán)
é. sz. 39° 17′ 11″, k. h. 49° 25′ 40″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kura témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A törökül Kura, grúzul მტკვარი [Mtkvari], azeriül Kür nevű folyó a Kaukázusban. Kelet-Törökországban ered (a korábbi grúz Tao régióban), és Grúzián át Azerbajdzsánba tart, ahol a Kaszpi-tengerbe ömlik. Legjelentősebb mellékfolyója a jobbról érkező Araksz, mely Sabirabadnál üríti a Kurába vizét.

Neve[szerkesztés]

A Kura Tbiliszinél

Neve a Kurus vagy Kuras szóból ered, mely Nagy Kürosz óperzsa király nevének perzsa kiejtése. A folyó ókori (latin) neve, a Cyrus ugyancsak Kürosz nevével egyezik meg. A grúzok Mtkvari-nak (მტკვარი), vagyis „lassúnak” hívják. A Kura elnevezést az oroszok honosították meg és tőlük vették az európai térképészek. Vannak olyan definíciók, amely szerint a Kura folyása Európa és Ázsia határa.[1]

Hasonló nevű folyók[szerkesztés]

A Kura nem keverendő össze a hasonló nevű, az orosz Kurszk város közelében elhaladó Kur folyóval, illetve a Habarovszkhoz közel kanyargó, ugyancsak Kur nevű folyóval.

Hajózhatósága[szerkesztés]

A folyó korábban Tbilisziig hajózható volt, vizét azonban lelassították és sekélyebbé tették a rajta épült vízerőművek. A vizet a folyó mentén található iparvárosok (Tbiliszi, Rusztavi) szennyezik.

Azerbajdzsánban[szerkesztés]

A Kura és az Araksz Azerbajdzsán fő folyói. Bár a Kura vízgyűjtő területe (86 000 km²) kisebb, mint az Arakszé, (101 937 km²), összefolyásuk után is Kura a folyó neve, mert találkozásuknál a Kura vízszintje kétszer magasabb az Arakszénál.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Countries that exist wholly or partially within geographical Europe. [2009. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 12.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Kura – Columbia Encyclopedia (angolul)