Agade

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Agade
ismeretlen
Alapítási. e. 24-23. század
Alapító amoriták (La-ibum?)
Megszűnési. e. 23-22. század
Lakói akkádok
Beszélt nyelvek akkád, sumer
Elhelyezkedése

Agade – sumer neve KUR.URIKI (ékírással 𒆳𒌵𒆠, akkádul: A.GA.DĒ, később AGA.DĒKI), ma gyakran Akkád néven említik – volt az Akkád Birodalom fővárosa. A név a tűz koronája kifejezésre vezethető vissza, ami Istárra utal.[1] Valószínűleg Sarrukín, Sumer meghódítója, vagy apja, Laibum alapította, de mindenesetre jelentősen kiépítette és innen irányította birodalmát.

Története[szerkesztés]

Pontos helyszíne ismeretlen, noha még i. e. 6. századi szövegek is említik a város romos épületeit. Talán az Eufrátesz a folyamatos mederváltoztatása miatt elmosta azokat. De az is lehetséges, hogy mivel nem volt régi város, nem képződött tell a helyén, és ezért romjai mélyen vannak, az azóta megemelkedett talajvízszint alatt, ami miatt más helyeken is szinte lehetetlen már a feltárás. Egy másik feltételezés viszont helyét a Babilontól és Kistől valamivel északabbra levő Isán Mizjádban sejti, ahol van egy nagy feltáratlan tell. Más utalások alapján úgy sejtik, hogy talán a Tigris és a Dijala folyók összefolyása közelében lehetett. A hellenisztikus korig, az i. e. 3. századig lakott volt.

Vallási élete[szerkesztés]

A szövegekből tudjuk, hogy Istár kultusza volt itt a legjelentősebb.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Materials for a Sumerian Lexicon, 55-57. old. Note on Akkad, Journal of Biblical Literature, 1906.

További információk[szerkesztés]

Agade (British Museum)

Források[szerkesztés]

Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 

A. Leo Oppenheim: Az ókori Mezopotámia. 2. kiad. Budapest: Gondolat. 1982. ISBN 963 281 151 8  

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap