I. Ismé-Dagan asszír király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Ismé-Dagan
Assur (település) királya
Uralkodási ideje
i. e. 18. század
Uralkodási évei 39
Elődje I. Samsi-Adad
Utódja Aszínum
Ékallatum királya
Uralkodási ideje
i. e. 18. század
Uralkodási évei 39
Elődje I. Samsi-Adad
Utódja Aszínum
Életrajzi adatok
Uralkodóház amorita dinasztia
Született i. e. 18. század
Elhunyt i. e. 18. század
Gyermekei Aszínum, Mut-Askur
Édesapja I. Samsi-Adad

I. Ismé-Dagan Asszíria királya volt (középső kronológia: i. e. 1780 – i. e. 1741), I. Samsi-Adad tehetséges fia.

Samsi-Adad két fiát a birodalom két fontos városába helyezte kormányzónak. Az idősebb, rátermettebb Ismé-Dagan a keleti Ékallatum, a fiatalabb és az élet örömeinek élő Jaszmah-Adad pedig az uralkodása alatt meghódított délnyugati Mári palotájában rendezkedett be. Máriban számos ékírásos agyagdokumentum maradt ránk, amelyekben Samsi-Adad és Ismé-Dagan korholja Jaszmah-Adadot életvitele és politikai baklövései miatt (pl. nem volt hajlandó fogadni a neki küldött feleséget).

I. Samsi-Adad halála után Ismé-Dagan örökölte meg a trónt, aki még negyven évig uralkodott az asszír királylista szerint. Ez azonban valószínűlegy egy „kerek” negyven év. Apja halála után Esnunna és Elám ellen kellett harcolnia, amelyik igyekezett visszaszerezni régi befolyását. Elvesztette Ékallatumot és Subat-Enlilt, saját és apja korábbi székhelyét, csak Assurt sikerült megtartania, ahol még utódai is uralkodtak egy ideig. Fia, Mut-Askur viselte az Assur és Ékallatum királya címet.

Assurban találtak a magát enszinek – régi sumer kifejezés a városi helytartóra – Puzur-Színtől ékírásos szöveget, aki elmondja, hogy megdöntötte Aszínumot, akinek apjának apja – azaz Ismé-Dagan apja, I. Samsi-Adad – nem méltóként, idegenként („nem Assur húsából való”) került uralomra. Az asszír utókor viszont nem szerepelteti Puzur-Színt a királylistán, hanem azt a megjegyzést teszi, hogy akkor a „senki fia” uralkodott.

Források[szerkesztés]

  • Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 


Előző uralkodó:
I. Samsi-Adad
Asszíria királya
1813 – 1781
Következő uralkodó:
Aszínum
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap