Egyetemváros (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyetemváros
Az egyetem főépületének főbejárata
Az egyetem főépületének főbejárata
Közigazgatás
Település Miskolc
Alapítás éve1950
Irányítószám 3515
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület0,85 km²
Elhelyezkedése
Egyetemváros (Miskolc)
Egyetemváros
Egyetemváros
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 04′ 45″, k. h. 20° 45′ 58″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 45″, k. h. 20° 45′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Egyetemváros témájú médiaállományokat.

Egyetemváros a neve Miskolc azon városrészének, ahol a Miskolci Egyetem fő épületei helyezkednek el. A kb. 85 hektár területet (korábbi neve Dudujka[1] volt), amely az Avas és Miskolctapolca között található, 1950 februárjában jelölték ki a Sopronból Miskolcra költöztetett Nehézipari Műszaki Egyetem leendő helyének.

A városrészt övező park közepén vannak az egyetem igazgatási és fontosabb oktatási épületei, az egyetemi kollégiumok, a Központi Könyvtár, a Továbbképzési Központ, az Egyetemi Sportcsarnok, a Kemény Dénes Városi Sportuszoda, az Alkalmazott Kémiai Kutatóintézet, valamint a menza épülete. A területen találhatók sportpályák és teniszpályák. 2015-ben adták át a felújított, rekortán pályával és futófolyosóval rendelkező Miskolci Atlétikai Centrumot.[2] Van itt továbbá élelmiszerüzlet, és néhány vállalkozásnak (pl. TÜKI, SZÜV) itt van a központja. Az Egyetemváros épületein, parkjaiban és belső tereiben számtalan nívós képzőművészeti alkotás található.

A Miskolci Egyetemnek nem minden egysége helyezkedik el az Egyetemvárosban. 1969-ben a Dunaújvárosi Főiskolai Kar egy másik városban alakult meg, a dunaújvárosi Felsőfokú Kohóipari Technikum beolvasztásával, de a főiskola 2000 óta ismét önálló felsőoktatási intézményként működik. Ugyanebben az évben a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskola az integrációt választotta, de 2013-ban kivált innen.

A miskolci belvárosi Bartók téren található Zenepalota épületében működő Bartók Béla Zeneművészeti Intézet 1997 óta tartozik az egyetem szervezetéhez, míg az egyetemen 2001-ben létrejött egészségügyi képzés – 2009-től Egészségügyi Kar – központja Hejőcsabán, a Mész utcában található.

Megközelíthetőség[szerkesztés]

Az Egyetemváros területét 7 autóbuszvonal érinti, ezek a 12-es, 20-as, 22-es, 29-es, 53-as, 290-es és ME jelzésű buszok.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Forradalmárok a Dudujka-völgyben - Kulcs Magazin
  2. [Felavatták az új atlétikai centrumot – Miskolci kalendárium 2016, 188. o.]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]