Alsóhámor (Miskolc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alsóhámor
Alsóhámor címere
Alsóhámor címere
Közigazgatás
Település Miskolc
Alapítás ideje18. század
Városhoz csatolás 1950
Korábbi rangja Hámor része
Irányítószám 3517
Népesség
Teljes népesség848 fő (1869. dec. 31.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság270 m
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsóhámor témájú médiaállományokat.

Alsóhámor Miskolc nyugati végén, a város határa és Lillafüred között fekszik a Szinva völgyében a 2505-ös közút déli oldalán. A kis települést mint Hámor település egyik részét 1950-ben csatolták a városhoz. Diósgyőr felől az 5-ös és 15-ös busszal közelíthető meg, valamint a LÁEV Puskaporos nevű állomása is a falucska mellett található.

Története[szerkesztés]

Miskolc közelében Fazola Henrik a 18. század során vasolvasztókat telepített a Bükk-vidék területén. Ezek mellé hámorokat is építtetett, melyek nevét őrzi ma a két településrész, Alsóhámor és Felsőhámor. Létrehozásuk során duzzasztották fel a Garadna-patakot, s így keletkezett a Hámori-tó.

Alsóhámort a fémmegmunkáló tevékenység felhagyása után 1950-ben Miskolchoz csatolták. Jelenleg festői környezete és tiszta levegője miatt kedvelt szálláshely.

Látnivalók[szerkesztés]

Felső-hámorban található az Országos Műszaki Múzeum Kohászati Múzeuma, amely a korabeli kohászati technikáknak állít emléket. A közelben áll a Herman Ottó Emlékpark. Számos szálláshely és fogadó is található itt, a leghíresebb a Molnár csárda, amellyel szemközt található a híres Molnár-szikla, melyhez számtalan legenda kapcsolódik.

Források[szerkesztés]