Felsőgyőr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Felsőgyőr
Közigazgatás
Település Miskolc
Alapítás éve14. század
Városhoz csatolás 1886 (Diósgyőr)
1945 (Miskolchoz, Diósgyőrrel)
Korábbi rangja Diósgyőr része volt
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság250 m
Elhelyezkedése
Felsőgyőr (Miskolc)
Felsőgyőr
Felsőgyőr
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 06′ 01″, k. h. 20° 40′ 30″Koordináták: é. sz. 48° 06′ 01″, k. h. 20° 40′ 30″

Felsőgyőr Miskolc egyik városrésze, pontosabban több terület összefoglaló neve, melyet 2010 óta hivatalosan is használnak Berekalja és Majláth elnevezésére. A város nyugati részén található.

Felsőgyőr 1886 előtt önálló község volt, akkor csatolták Diósgyőrhöz, majd ennek részeként 1945-ben Miskolchoz.

Története[szerkesztés]

Felsőgyőr története a középkorba nyúlik vissza, amikor a helyi szerzetesrendek tevékenységi körzetén belül települések jöttek létre. Az egyik volt Csenik, amely a mai Csanyik-völgyben állt. A pálos szerzetesek vonzáskörzetében, Diósgyőr határában pedig egy másik jött létre, Felsőgyőr. Ez utóbbi település ragadványneve az uradalom birtokosa után Majláth lett, annak két fele után Alsó- és Felső-Majláth. Csenik ebbe már jóval korábban beolvadt.

A 19. század végén az önálló község neve már Felsőgyőr volt, ezen a néven csatolták 1886-ban Diósgyőrhöz, ami 1945-től Miskolchoz tartozik. 2010-től a miskolci közgyűlés döntése alapján a területet ismét Felsőgyőrnek nevezik.

Felépítése[szerkesztés]

Felsőgyőr három, jól elkülöníthető részből áll: Majláth, Berekalja, és a Majális-park felé eső részek, az egykori Csenik. Majláth is kétfelé bontható: a jellemzően lakótelepes Alsó-Majláthra, és a város legnyugatabbi lakótelepeként ismert, de családi házakban bővelkedő Felső-Majláthra. Berekalja egészen a Bükk hegység oldalában fekszik, kertvárosias övezet, akárcsak a nyugat felé kinyúló városrész. Fő útvonala a Hegyalja út.

Nevezetességek[szerkesztés]

Felsőgyőr területén található a Diósgyőri Papírgyár, valamint a papírgyári múzeum. Ugyancsak itt található meg az egykori pálos kolostornak emléket állító emlékmű. Alsó-Majláthon tevékenykedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Megközelíthetőség[szerkesztés]

A belváros felől 2012-től kezdve Felső-Majláth a végállomása az 1-es villamosnak. Ugyancsak innen indul az 5-ös és 15-ös busz. Itt található az 54-es busz végállomása, az 1-es busz pedig áthalad a területen, és a Majális-parkban van a végállomása. Berekalja jelenleg szintúgy az 1-es busz segítségével közelíthető meg.