Dr. Oetker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dr. Oetker
Oetker logo.jpg
Jelmondat A minőség a legjobb recept
Típus vállalat
Alapítva 1891
Székhely Bielefeld
Iparág Élelmiszeripar
Alkalmazottak száma 24 700 fő (2008)

A Dr. Oetker weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Oetker témájú médiaállományokat.

A Dr. Oetker (kiejtve: doktor ötker) németországi alapítású cégcsoport számos leányvállalattal, többek között Európában és Magyarországon is. Az egyik legrégebbi német vállalat, éves forgalma meghaladja a nyolcmilliárd eurót.

A vállalatról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1891-ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában a fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker különböző porokkal kísérletezett, és megalkotta a Backin nevű sütőport, amely pontosan 1 font liszthez volt elegendő. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrogénkarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező szén-dioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak megközelítőleg egyharmada nátrium-hidrokarbonát, s ezen összetétel a mai napig lényegében változatlan maradt. Bár a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg a Dr. Oetker a háztartásoknak kínálta termékét. A sütőpor rövid idő alatt sikeres lett, 1906-ban már 50 millió tasaknál több volt az éves eladás. A sütőport később más termékek is követték, megjelent a pudingpor, aromák és az étkezési keményítő.

A Dr. Oetker bielefeldi gyára és a Dr. Oetker Welt Múzeum

A vállalat vezetését 1918-tól, az alapító halálát követően Richard Kaselowsky vette át, aki 1916-ban a verduni csatában elhunyt örökös, Rudolf Oetker özvegyének új élettársa volt. Kaselowsky a vállalat tevékenységét mind belföldön mind a szomszédos országokban erősítette, 1944-ben egy bombatámadás következtében életét vesztette.

Ezután a cégalapító unokája, Rudolf-August Oetker vette át a vállalat vezetését. Az ő irányítása alatt bővült a Dr. Oetker cégcsoport nem élelmiszeripari cégekkel is, erősítve a vállalatcsoport több lábon állását. Ő 1981-ben átadta a vezetést idősebb fiának, az ifjabb August Oetkernek.

Az alapító dédunokájának vezetésével a vállalatcsoport diverzifikációja tovább folytatódott, 2005-ben az árbevétel legnagyobb részét, azaz 43,2%-át a cég Hamburg Süd nevű tengeri hajózással foglalkozó leányvállalata adta. 2010. január 1-jén ifjabb August Oetker testvérének, Richárd Oetkernek adta át a csoport irányítását.

A vállalatcsoport struktúrája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az évek során differenciált vállalati portfólió egyes elemeit hat főbb csoportba sorolja a cég, melyek a következők:

 • élelmiszeripar (például a Dr. Oetker, Martin Braun márkák),
 • sör és alkoholmentes italok (például a Radeberger, Schöfferhofer, Clausthaler márkák),
 • bor, pezsgő, égetett szeszek (például a Henkell, Törley, Gorbatschow Wodka márkák),
 • hajózás (Hamburg Süd, Aliança márkák),
 • bank (Bankhaus Lampe márka),
 • egyéb érdekeltségek (Budenheimben egy vegyi üzem, hotelek).

A vállalat ábrás védjegyének története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sütőpor 1902-ből
A Dr. Oetker régi logója
Johanna Kind

Dr. August Oetker szinte a kezdetektől fogva több védjegy jogosultja volt. 1893-ban egy habzó kupa szerepelt a termékeken, amely nem volt más, mint a patikus múltra utaló vegyészpohár, és a család neve. Később az ábrás logót már jelmondat is kísérte.

1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiírt egy tervező pályázatot. Számos munka érkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolta. 1900-ban védjegyként bejegyezték a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát. Az új védjegy 1901 után váltotta fel a vegyészpoharat.

Az ábra 1933-ban újult meg, a fej piros hátteret kapott. 1956-ban ismét apróbb változásokon esett át, de jelentősebben csak 2001-ben reformálták meg. Ekkor a régi védjegy kicsinyített mása köré került egy nagyobb ábra, amelynek közepébe beleírták a tulajdonos család vezetéknevét. Így Johanna Kind fejének sziluettje már több mint száz éve kíséri a márkát a cég termékein, és hivatalos kommunikációs anyagain.

A Dr. Oetker Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyarországi leányvállalat története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dr. Oetker célja az volt, hogy sütőporával a leggazdaságosabban lehessen jó süteményt előállítani. Erre utal a cég régi szlogenje is: „Világos fej, biztos siker”. A cég régi logója ugyanis egy fehér, női fej volt, ezt 1901-től az összes terméken feltüntették, így Dr. August Oetker a márkagyártás egyik megalapozójának számít Németországban. A cég mai jelmondata, „A minőség a legjobb recept” is a sikert állítja a középpontba.

Az 1910-es években a Bécs melletti székhelyű vállalat által törtek be Magyarországra is az Oetker-termékek, a céget 1924-ben jegyezzék be Magyarországon. A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a a VIII. kerületben. 1926-tól a magyarországi céget Weisz Frigyes vezette, egészen 1944-ig.

A háborús években a magyarországi Oetker-vállalat újra német kézbe került. 1945 után a céget jóvátétel fejében a Szovjetunió kapta meg, a német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltották fel, majd ezután a márka ideiglenesen eltűnt a magyar piacról.

Az 1970-es években újra megjelentek Magyarországon az Oetker-termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.

1992-ben megalakult a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. és visszavásárolták a licencet a győri vállalattól. A cég jelenleg a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100%-os leányvállalata.

1995-ben zöldmezős beruházásként felépült a jánossomorjai gyáregység, ahonnan a mai napig nem csupán a magyar, de több külföldi piacot is ellát a cég portermékeivel.

A magyarországi leányvállalat termékei, termékcsoportjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar leányvállalat termékeit kilenc nagyobb csoportra oszthatjuk, amelyek a következők:

 • sütési hozzávalók,
 • süteményporok,
 • dekortermékek,
 • desszertek,
 • édes ételek,
 • müzlik,
 • befőzőszerek, illetve a
 • mélyhűtött pizzák és snack-ek.

A sütési hozzávalókhoz sorolhatóak azok a termékek, amelyek sütemények készítésére használatosak. Ilyen például a sütőpor, az instant élesztő, vagy az étkezési keményítő.

A süteményporok lényege, hogy nagyon kevés hozzávaló hozzáadásával kész süteményt lehet belőlük készíteni. Ezek közé tartoznak a brownies, illetve a muffin alapporok.

A befőzőszerek lekvárok, dzsemek, befőttek készítésekor használhatóak fel, ezek a befőzőcukrok, a dzsemfixek illetve a befőtt-tartósító.

A desszert kategóriába sorolhatóak a főzőpudingok (talán legtöbben ezzel a termékkel azonosítják a céget, illetve a sütőporral), a főzés nélküli pudingok, mint a Gála vagy az Aranka. Ide sorolható a cég Choco-Choco nevű forró csokoládéja is, amely inkább ital, mintsem étel.

Az édes ételek gyorsan elkészíthető kész ételeket jelentenek, ilyen például a tejberizs alap, illetve a császármorzsa alap.

A cégnek több pizza és snack termékcsaládja van, ezek közül a legismertebb a Ristorante család, ez egy vékonytésztás, olasz stílusú mélyfagyasztott pizza, illetve a Giuseppe család, amely egy vastagtésztás, amerikai stílusú mélyhűtött pizza.

A kényelmi termékek közé sorolható a müzli család, amely Vitalis névre hallgat. A müzli és különböző gabonapelyhek reggelire való fogyasztása Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb, mint Magyarországon.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]