Dr. Oetker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dr. Oetker
Dr. Oetker-Logo.svg
Bielefeld Dr. Oetker.jpg
Hivatalos név Dr. Oetker, spol. s r.o.)
Jelmondat A minőség a legjobb recept
Típus
Alapítva 1891
Székhely Bielefeld
Alapító August Oetker
Iparág Élelmiszeripar
Tulajdonos Rudolf August Oetker[1]
Forma
 • Gesellschaft mit beschränkter Haftung
 • společnost s ručením omezeným
Termékek
Árbevétel 2 430 000 000 euró (2017)
Alkalmazottak száma 24 700 fő (2008)
Anyavállalata Dr. August Oetker KG
Leányvállalatai
 • Bohemia Sekt
 • Henkell International

A Dr. Oetker weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dr. Oetker témájú médiaállományokat.

A Dr. Oetker KG németországi alapítású cégcsoport számos leányvállalattal, többek között Európában és Magyarországon is. Az egyik legrégebbi német vállalat, éves forgalma meghaladja a nyolcmilliárd eurót.[forrás?]

Története[szerkesztés]

1891-ben egy bielefeldi gyógyszertár szertárában a fiatal gyógyszerész, Dr. August Oetker különböző porokkal kísérletezett, és megalkotta a Backin nevű sütőport, amely pontosan 1 font liszthez volt elegendő. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrogén-karbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező szén-dioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak megközelítőleg egyharmada nátrium-hidrokarbonát, s ezen összetétel a mai napig lényegében változatlan maradt. Bár a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg a Dr. Oetker a háztartásoknak kínálta termékét. A sütőpor rövid idő alatt sikeres lett, 1906-ban már 50 millió tasaknál több volt az éves eladás. A sütőport később más termékek is követték, megjelent a pudingpor, aromák és az étkezési keményítő.

A Dr. Oetker bielefeldi gyára és a Dr. Oetker Welt Múzeum

A vállalat vezetését 1918-tól, az alapító halálát követően Richard Kaselowsky vette át, aki 1916-ban a verduni csatában elhunyt örökös, Rudolf Oetker özvegyének új élettársa volt. Kaselowsky a vállalat tevékenységét mind belföldön mind a szomszédos országokban erősítette, 1944-ben egy bombatámadás következtében életét vesztette.

Ezután a cégalapító unokája, Rudolf-August Oetker vette át a vállalat vezetését. Az ő irányítása alatt bővült a Dr. Oetker cégcsoport nem élelmiszeripari cégekkel is, erősítve a vállalatcsoport több lábon állását. Ő 1981-ben átadta a vezetést idősebb fiának, az ifjabb August Oetkernek.

Az alapító dédunokájának vezetésével a vállalatcsoport diverzifikációja tovább folytatódott, 2005-ben az árbevétel legnagyobb részét, azaz 43,2%-át a cég Hamburg Süd nevű tengeri hajózással foglalkozó leányvállalata adta. 2010. január 1-jén ifjabb August Oetker testvérének, Richárd Oetkernek adta át a csoport irányítását. Richárd Oetker hivatali ideje 2016. december 31.-én járt le, utódja az Oetker cégcsoport korábbi pénzügyi vezetője, Albert Christmann lett.[2]

A vállalatcsoport struktúrája[szerkesztés]

Az évek során differenciált vállalati portfólió egyes elemeit hat főbb csoportba sorolja a cég, melyek a következők:

 • élelmiszeripar (például a Dr. Oetker, Martin Braun márkák),
 • sör és alkoholmentes italok (például a Radeberger, Schöfferhofer, Clausthaler márkák),
 • bor, pezsgő, égetett szeszek (például a Henkell, Törley, Gorbatschow Wodka márkák),
 • hajózás (Hamburg Süd, Aliança márkák),
 • bank (Bankhaus Lampe márka),
 • egyéb érdekeltségek (Budenheimben egy vegyi üzem, hotelek).

A vállalat ábrás védjegyének története[szerkesztés]

Sütőpor 1902-ből
A Dr. Oetker régi logója
Johanna Kind

Dr. August Oetker szinte a kezdetektől fogva több védjegy jogosultja volt. 1893-ban egy habzó kupa szerepelt a termékeken, amely nem volt más, mint a család neve mellett megjelenő, a patikus múltra utaló vegyészpohár. Később az ábrás logót már jelmondat is kísérte.

1899-ben a cég tulajdonosa grafikusok számára kiírt egy tervező pályázatot. Számos munka érkezett, közülük Theodor Kind litográfus pályaműve volt a legmeggyőzőbb, amely Johanna lánya fejének sziluettjét ábrázolta. 1900-ban védjegyként bejegyezték a berlini Birodalmi Szabadalmi Hivatalban márkajelként a „Világos fej” emblémát. Az új védjegy 1901 után váltotta fel a vegyészpoharat.

Az ábra 1933-ban újult meg, a fej piros hátteret kapott. 1956-ban ismét apróbb változásokon esett át, de jelentősebben csak 2001-ben reformálták meg. Ekkor a régi védjegy kicsinyített mása köré került egy nagyobb ábra, amelynek közepébe beleírták a tulajdonos család vezetéknevét. Így Johanna Kind fejének sziluettje már több mint száz éve kíséri a márkát a cég termékein, és hivatalos kommunikációs anyagain.

A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft.[szerkesztés]

A Dr. Oetker magyarországi leányvállalata a Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft., amelynek székhelye 1016 Budapest, Mészáros u. 58. alatt található.

A magyarországi leányvállalat története[szerkesztés]

Dr. Oetker célja az volt, hogy sütőporával gazdaságosan és garantált eredménnyel lehessen ínycsiklandó süteményt készíteni. Erre utal a cég régi szlogenje is: „Világos fej, biztos siker”. A cég régi logója ugyanis egy fehér, női fej volt, amelyet 1901-től a cég összes terméken feltüntették. A cég mai jelmondata, „A minőség a legjobb recept” is a sikert állítja a középpontba.

Az 1910-es években egy Bécs melletti székhelyű vállalat által törtek be Magyarországra is az Oetker-termékek, a céget 1924-ben jegyezzék be Magyarországon. A gyár és az iroda Budapesten, akkori nevén a Conti, mai nevén a Tolnai Lajos utca 25. szám alatt működött a a VIII. kerületben. 1926-tól a magyarországi céget Weisz Frigyes vezette, egészen 1944-ig.

A második világháború éveiben a magyarországi Oetker-vállalat újra német kézbe került. 1945 után a céget jóvátétel fejében a Szovjetunió kapta meg, a német és osztrák ügyvezetőket oroszok és magyarok váltották fel. Ezt követően a márka évtizedekre eltűnt a magyar piacról. Az 1970-es években újra megjelentek Magyarországon a Dr. Oetker-termékek: a Győri Keksz- és Ostyagyár licenc alapján kezdi gyártani a cég néhány termékét.

A rendszerváltást követően az 1992-ben alakult Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. visszavásárolta a licencet a győri vállalattól.[forrás?] A cég jelenleg a bielefeldi Dr. Oetker Nahrungsmittel KG 100%-os leányvállalata.

1995-ben zöldmezős beruházásként felépült a jánossomorjai gyáregység, ahonnan nem csupán a magyar, de több külföldi piacot is ellát a cég termékeivel.

A magyarországi leányvállalat termékei[szerkesztés]

A magyar leányvállalat termékeit nyolc nagyobb csoportra oszthatjuk, amelyek a következők:

 • sütési hozzávalók,
 • süteményporok,
 • dekortermékek,
 • desszertek és édes ételek,
 • hűtött desszertek,
 • müzlik,
 • befőzőszerek
 • mélyhűtött pizzák és snack-ek,
 • hűtött tészták.[forrás?]

A sütési hozzávalókhoz sorolhatóak azok a termékek, amelyek sütemények készítésére használatosak. Ilyen például a vanillin cukor, a sütőpor, az instant élesztő, az étkezési keményítő, a kakaópor vagy a különböző aromák, zselatinok.

A süteményporok (pl.: brownies, muffin alapporok) legfőbb előnye, hogy még a konyhában kevésbé járatos sütni vágyók is kevés hozzávalóval, gyorsan és biztos eredménnyel készíthetnek süteményt belőlük.

A vállalat dekortermékeivel (pl.: marcipán, fondant, dekorcukrok és ostyák) nem csak szép és kreatív édességek készíthetők, de segítségükkel a család minden tagja számára élménnye varázsolható a sütés.

A desszert kategóriát a főzőpudingok (talán legtöbben ezzel a termékkel azonosítják a céget), a nemzetközi desszertkülönlegességek (pl.: tiramisu, mousse), a fagyiporok, a desszertöntetek, a forró csokoládék, az édes ételek , valamint a főzés nélküli desszertkrémek alkotják. Utóbbi termékcsoportban a klasszikus Gála és Aranka krémpuding mellett a pohárkrémek is megtalálhatók. Az édes ételek olyan gyorsan elkészíthető kész ételeket jelentenek, mint például a tejberizs, valamint a császármorzsa alap.

A hűtött desszert kategóriát a Felhőcske krémpudingok, illetve a Paula és Paula mini termékek alkotják. A habosan lágy krémpudingok 3, míg a mókás foltos finomságok 7 ínycsiklandó ízben kaphatók.

A vállalat müzli családja a Vitalis jelenleg 7 különböző ízben kínál kiváló minőségű alapanyagokból készített reggelit a család minden tagja számára. Bár a müzli és különböző gabonapelyhek reggelire való fogyasztása Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb, mint Magyarországon, ugyanakkor az elmúlt években a hazai piac esetében is folyamatos fejlődésnek lehettünk szemtanúi.

A befőzőszerek - mint például a befőzőcukrok, dzsemfixek - a lekvárok, dzsemek, befőttek készítéséhez kínálnak gyors, kényelmes és egyszerű megoldást.

A cégnek több pizza és snack termékcsaládja is van. A Ristorante a vékonytésztás, olasz stílusú mélyfagyasztott pizzák, a Giuseppe a vastagtésztás, amerikai stílusú mélyhűtött pizzák, míg a Bistro baguette-ek a hamisítatlan francia ízek kedvelőit hivatottak rabul ejteni.

A Dr. Oetker hűtött tésztáival gyorsan és egyszerűen készíthetők el a család kedvenc finomságai. A friss, sütésre kész Leveles tésztát házi krémeshez, rétesekhez, illetve sós vagy édes aprósüteményekhez használhatjuk.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]