August Oetker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
August Oetker
Született1862. január 6.
Obernkirchen, Alsó-Szászország
Elhunyt1918. január 10. (56 évesen)
Bielefeld
Állampolgárságanémet
Nemzetiségenémet
GyermekeiRudolf Oetker
Foglalkozásanémet feltaláló, gyógyszerész, vállalkozó
SírhelyeJohannisfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz August Oetker témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Reklám 1903-ból

August Oetker (Obernkirchen, Alsó-Szászország, 1862. január 6.Bielefeld, 1918. január 10.) német gyógyszerész, feltaláló, vállalkozó.

Élete[szerkesztés]

1878-ban érettségizett, gyógyszerész tanuló lett, majd vizsgája után Wilhelm Carl Heraeus laboratóriumában dolgozott. 1888-ban doktorált Berlinben botanikából. Tanulóévei alatt ismerkedett meg a laboratóriumban Caroline Jacobival, 1889-ben esküdtek meg.

1891-ben Bielefeldben vásárolt egy gyógyszertárat. A parányi hátsó szobában kísérletezett, különböző készítményeket állított össze, (gyógybor, szemölcsirtó tinktúra, stb.) de a várt sikert egyik sem hozta meg. Ekkor kelesztő anyagon kezdett dolgozni, éjszakába nyúlóan kísérletezett. Bár a sütőport már feltalálta Justus von Liebig kémikus, de furcsa íze volt és nem lehetett tárolni. A háziasszonyok sorban álltak az élelmiszerüzletekben, ahol kimérték nekik.

1893-ban siker koronázta munkáját, 10 pfennigért kezdte forgalomba hozni a zacskós sütőport, ami egy font lisztből készített süteményhez volt elegendő. A minőséget a Dr. Oetker név biztosította, a háziasszonyok elragadtatással fogadták.

A Dr. Oetker családi vállalat felvirágzott. 1900-ban 20 millió, 1914-ben már 110 millió tasak sütőport adtak el. Később vaniliás cukrot, étkezési keményítőt, puddingport is forgalomba hoztak. Az 1950-es eladási rekordot (400 millió zacskó sütőpor, 350 millió pudingpor) soha nem sikerült újra megismételni.

A 20. század elején sütemény recepteket nyomtattak a sütőporos zacskókra, később nagy sikerű receptgyűjteményeket és szakácskönyveket is forgalomba hoztak. 1914-ben eladta a gyógyszertárat és új üzemet épített fel Bielefeldben, ahol 350 embert foglalkoztatott. Dolgozóit megbecsülte, karácsonyra aranyérméket vagy fejenként két vödör lekvárt ajándékozott nekik.

Jelentős anyagi támogatást nyújtott a Kaiser Wilhelm Institut für Chemie-nek (utódja a Max-Planck-Institut für Chemie) és egy biokémiai intézetnek.

A családi céget Rudolf fia vitte volna tovább, de 1916-ban elesett az első világháborúban. A mélyen lesújtott Oetker 1918-ban hunyt el.

Források[szerkesztés]