Császármorzsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Császármorzsa
Cicvara
Császármorzsa lekvárral
Kaiserschmarrn az Oktoberfesten
Kaiserschmarrn szilvával és fagylalttal

A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.

Eredete[szerkesztés]

A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent.

Szegeden és környékén cicvara vagy csicsvara néven is emlegetik, mely a térségben közismert, hasonló módon készülő étel.

Elkészítése[szerkesztés]

Ha liszttel készül, akkor alapvetően egy palacsinta-szerű tészta az alapja, vannak azonban, akik csak darával, mások csak liszttel készítik, a leggyakrabban azonban a kettő keverékével, amit daramorzsának hívnak. Zsíron történő pirítással készítik, de Magyarországon leggyakrabban liszt helyett búzadarát használnak.[1][2] Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.

Lásd még[szerkesztés]

Császármorzsa a Wikikönyvekben

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]