Dark Sky Island

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enya
Dark Sky Island
nagylemez
Megjelent 2015. november 20.
Felvételek 2012–2015,[1][2]
Aigle Studios, Dublin
Stílus new age, kelta[3]
Nyelv angol
Hossz 43:47
54:36 (Deluxe Kiadás)[4]
Kiadó
Producer Nicky Ryan
Enya-kronológia
The Very Best of Enya
(2009)
Dark Sky Island
(2015)
SablonWikidataSegítség

A Dark Sky Island Enya ír zeneszerző és énekesnő nyolcadik stúdióalbuma. 2015. november 20-án jelent meg.

2008-ban megjelent hetedik stúdióalbuma, az And Winter Came… után Enya hosszabb szünetet tartott, majd 2012-ben kezdett új albumán dolgozni hosszú ideje vele alkotó társaival, Nicky Ryan producerrel és feleségével, Roma Ryan szövegíróval. Az albumot részben Sark szigete ihlette, amelyet nem sokkal korábban jelöltek ki csillagoségbolt -rezervátumnak, részben pedig Roma szigetekről írt versei.

A Dark Sky Island nagyrészt pozitív kritikai fogadtatásban részesült, és kereskedelmi szempontból is sikeres lett. Az Egyesült Királyságban a negyedik helyet érte el a slágerlistán, ezzel Enya legmagasabb helyezést kapott albuma lett az 1991-ben megjelent Shepherd Moons óta, az Egyesült Államokban pedig a nyolcadik helyre került a Billboard 200 slágerlistán. A magyar albumslágerlistán a tizenötödik helyet érte el, sok más országban az első öt közé került.

Az album 2015. december 18-án vinyl hanglemezen is megjelent, Enya első albuma ebben a formátumban az Enya / The Celts album 1992-es újrakiadása óta. Az album deluxe kiadásán három bónuszdal szerepel. Enya világ körüli turnéval népszerűsítette az albumot, és egyes dalokat a televízióban is előadott. A Dark Sky Island 2016 októberére világszerte körülbelül egymillió példányban kelt el.

Felvételek[szerkesztés]

Sark szigete, amelyről az album a nevét kapta

Az And Winter Came… 2008-as megjelenését követően Enya hosszabb szünetet tartott.[5] és sok időt töltött távol Írországtól. Ezalatt utazgatott és házat vásárolt Dél-Franciaországban.[6] 2011-ben a stúdió, ahol rendszerint dolgozik, a Dublin megyei Dún Laoghaire-ben található Aigle Studios felújítás alatt állt, ami szintén késleltette abban, hogy új albumon kezdjen dolgozni.

2012-ben Enya visszatért a stúdióba dalszövegírójával, Roma Ryannel és producerével, Nicky Ryannel, hogy felvegyék nyolcadik stúdióalbumát, a Dark Sky Islandet. Az album címötletét az adta, hogy Sark szigete a világ első olyan szigete lett, melyen sötét égbolt rezervátum található, valamint az, hogy Roma Ryannek számos verseskötete van szigetekről.[7] Az album címadó dala volt az első dal, amelyik elkészült.[1] Enya úgy jellemezte az albumot, hogy végigvonul rajta az utazás témája, de nem koncepcióalbum, mint a téli témájú And Winter Came… volt. Így jellemezte az albumot: „utazások a szigetekre; egy életen át; a történelmen át; érzelmeken át; hatalmas óceánokon át.”

Dalok[szerkesztés]

A The Humming… című dal „az univerzum körforgásán tűnődik és azon, hogyan hat mindenre a változás”[8] Nicky Ryan visszaemlékezése szerint a dal egy rövid dallamból alakult ki, amelyet Enya dúdolgatott. „A cím az univerzum hangjára utal fennállása első időszakában. Ez a hang körülbelül negyvenhét oktávval volt mélyebben a legmélyebb hangú zongorabillentyűnél.” Nicky elmondta, hogy a Planck űrteleszkóp által rögzített rezgés dinamikus tömörítés után, ember által hallható tartományba emelve egyfajta zümmögéssé válik, innen a dal címe (a humming jelenthet dúdolást és zümmögést is).

A So I Could Find My Way hármas ütemben, D-dúrban íródott. Enya úgy jellemezte a dallamot, hogy „nagyon érzelmes”. A dalt Nicky Ryan elhunyt édesanyjának, Monának dedikálták, és témája „egy anya távozása”, ami „mindenki által érthető (…) Arra gondolsz, mit hagyott maga után az életedben. Ez az, amire mindig emlékezni fogsz. Milyen történeteket mesélt, milyen reményeket fűzött hozzád, hogyan remélte, hogy megtalálod az utad.”[8][9] Az Even in the Shadows című dalban nagybőgő is hallható, Eddie Lee ír rock- és jazz-zenész előadásában.[10] Lee a Those Nervous Animals együttes tagja az írországi Sligóból, akik az 1980-as években a Tara Music lemezkiadóval álltak szerződésben; ezzel a kiadóval szerződött le Enya családja, a Brennan család együttese, a Clannad is, melynek Enya 1980 és 1982 között a tagja volt.[11]

Az album két dalában hallható loxi nyelvű szöveg; ezt a mesterséges nyelvet Roma Ryan alkotta, és Enya utoljára 2005-ben megjelent, Amarantine című albumán használta. Ezeknek a daloknak – illetve a nem loxi nyelvű Astra et Luna címűnek – a témája az intergalaktikus utazás és más, idegen világokról szóló és futurisztikus történetek; Roma Ryan általában ezekhez a témákhoz használja ezt a mesterséges nyelvet. Az Echoes in Rain fisz mollban íródott dal, melynek „menetelést idéző ritmusa egy utazás végét ünnepli”. A dalban egy zongora alapú átkötés hallható, amely hasonlít Enya más albumain a zongoraszólókhoz. Enya hangja két oktávot ölel át, B2-től E5-ig. A szöveg egy hazafelé tartó, hosszú útról szól, éjjeleken és nappalokon át tartó utazásról, az egyes versszakok azt írják le, hogyan változik a környezet és az érzelmek az utazás során.[12] Az I Could Never Say Goodbye vallási ének jellegű ír siratódal, a Sancta Mariában pedig szintetizátorokkal keveredik a klasszikus hangszerek zenéje.

Megjelenése[szerkesztés]

Promóció[szerkesztés]

Az album megjelenését Enya 2015 szeptemberében jelentette be weboldalán.[13] A címet, az első kislemezt és a dallistát október 7-én tették közzé.[14][15] Az album a standard és deluxe CD mellett[16][17] vinyl hanglemezen is megjelent;[18] ezzel a Dark Sky Island lett 1992 óta Enya első albuma, ami megjelent ebben a formátumban.

Az album megjelenését megelőző hetekben Enya hivatalos közösségimédia-felületein interjúk jelentek meg az énekesnővel és a dalszövegíró Roma Ryannel, emellett megosztottak a rajongókkal előzeteseket az albumból, exkluzív fotókat, „a színfalak mögött” pillanatokat, dalszöveges és hagyományos videóklipeket, valamint információkat az album dalainak exkluzív előzetes megjelenéséről az iTunes-on.[19] Enya most használta először a közösségi médiát arra, hogy zenéjét reklámozza, valamint hogy információt és exkluzív anyagokat juttasson el rajongóihoz.[20][21][22] Enya promóciós körútra indult az album népszerűsítése érdekében, eleinte a Brit-szigeteken, ahol interjút adott a The Irish Times-nak,[23] majd november 19-én szerepelt a Lorraine című délelőtti műsorban és a BBC Radio 4 Front Row című műsorában, az album megjelenésének napján pedig a BBC Radio 2 The Chris Evans Breakfast Showjában, valamint a BBC Radio Ulsteren Gerry Kelly műsorában.[24][25][26][27] Ezután külföldön népszerűsítette az albumot, interjúkat adott Japánban és az Egyesült Államokban is hírcsatornákon és reggeli műsorokban.[28][29][30] December 13-án meglepetéskoncertet adott Ószakában, a Universal Studios Japan karácsonyi műsorában. Két dalát adta elő: az Orinoco Flow-t és az Echoes in Raint, meglepetésajándékként japán rajongóinak, és megdicsérte a látványos ünnepséget.[31] 2016. január 18-án interjút adott Russell Daviesnek a BBC Radio 2 The Art of Artists című műsorában.[32] 2016. március 2-án Simon Mayónak adott interjút a BBC Radio 2 Simon Mayo Drivetime műsorában, miután előtte vendégszerepelt a This Morning tévéműsorban.[33] Az Egyesült Államokban az Live! with Kelly and Michael című műsorban adta elő az Echoes in Raint, valamint a Good Day New Yorkban az Even in the Shadowst, emellett interjút adott a HuffPost Live-nak.[34] 2016. április 7-én előadta az Echoes in Raint a 2016-os ECHO-díjkiosztón.

Megjelenése[szerkesztés]

A Dark Sky Island 2015. november 20-án jelent meg CD-n és digitális letöltésként, majd december 18-án hanglemezen.

Az albumról két promóciós kislemez jelent meg. A So I Could Find My Wayt digitális formátumban jelentették meg 2015. október 30-án. A dal videóklipjében, amely november 6-án jelent meg, Enya a dublini Királyi kápolnában lép fel with a female string ensemble and choir.[35] A The Humming... november 13-án jelent meg digitális formában, a hozzá készült dalszöveges videóklippel egy napon.[36]

A Dark Sky Island a 4. helyen nyitott a brit albumslágerlistán, ami Enya legmagasabb helyezése az 1991-ben megjelent Shepherd Moons óta.[37] Az Egyesült Államokban a 8. helyen nyitott a Billboard 200-on, 48 000 albummal egyenértékű egységgel. Megjelenése első hetében 46 000 példányban kelt el.[38] 2016 januárjára az album 136 000 példányban kelt el az Egyesült Államokban.[39]

Közreműködők[szerkesztés]

 • Enya – vokálok, hangszerek, keverés
 • Eddie Lee – nagybőgő az Even in the Shadows című dalban
 • Roma Ryan – szöveg, loxi nyelv, betűtípus
 • Nicky Ryan – elrendezés, hangmérnök, keverés, borítóterv-koncepció
 • Dick Beetham – maszterelés a 360 Masteringnél Hastingsban
 • Daniel Polley – digitális tanácsadó, technikus
 • Simon Fowler – albumborítóterv, fényképezés
 • Richard Welland – borítófüzet kialakítása
 • Michael Whitham – művészeti megbízott

Kritikák[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
AllMusic4/5[40]
Evening Standard4/5[41]
Fort Worth Star-Telegram3/4[42]
The Guardian3/5[43]
The Irish Times4/5[44]
Música Nueva4.5/5[45]
NewsdayB+[46]
Pitchfork7.1/10[47]

A Dark Sky Island nagyrészt pozitív kritikákat kapott a zenekritikusokról. A Metacritic, amely a mainstream kritikusok értékeléseiből számít átlagot, nyolc kritika alapján 100 pontból 78-at adott rá. Az AllMusic munkatársa, Timothy Monger öt csillagból négyet adott az albumra, és azt írta: az album „témaválasztását és hangzását tekintve mindenben tipikus Enya-album, de jóval több kiemelkedő dallal, mint két előző albuma”, és kiemeli a The Hummingot, amely szerinte „az egyik legjobb, amit Enya az elmúlt évtizedekben alkotott, és mintha 1991-es Caribbean Blue sötét unokatestvére lenne”. Összefoglalóként azt írta, „az album képes feleleveníteni Enya korai időszakának erejét és kreativitását, melyhez a korral járó magabiztosság és árnyalatgazdagság járul.”[40] Az Evening Standard kritikusa, John Aizlewood szintén ötből négyes osztályzatot ad az albumra, és „minden értelemben lenyűgözőnek” nevezi. „A dalok vokálok rétegeiből, egymásra rétegződő hangszeres szólamok rétegeiből és telt, felemelő, tagadhatatlan melegség rétegeiből állnak.”[41]

Siobhan Kane, a The Irish Times munkatársa öt csillagból négyet adott az albumra, és dicsérte Enya hangjának teljesítményét, azt, hogy képes „egyszerre törékeny és erőteljes” lenni a So I Could Find My Way című dalban, emellett úgy jellemezte az albumot, hogy „táplálja a lelket és el lehet merülni benne”.[44] Brad Nelson a Pitchfork számára írt kritikájában azt írta az albumról, hogy olyan érzés hallgatni, mintha „átölelne a levegő”, és kijelentette, hogy a Dark Sky Island Enya legjobb albuma az 1995-ben megjelent The Memory of Trees óta. Tíz pontból 7,1-et adott az albumra, dicsérte Enyát, amiért „kissé távolabb sodródik megszokott ízlésétől”, és erre legjobb példaként az Even in the Shadowst hozta fel, amely szerinte az album egyik legjobb dala.[47]

Számlista[szerkesztés]

Minden dal zeneszerzője Enya, szövegírója Roma Ryan, producere Nicky Ryan. Minden hangszer és vokál előadója Enya, kivéve a nagybőgőt az Even in the Shadows című dalban.

# Cím Hossz
1. The Humming... 3:42
2. So I Could Find My Way 4:25
3. Even in the Shadows 4:13
4. The Forge of the Angels 5:12
5. Echoes in Rain 3:33
6. I Could Never Say Goodbye 3:28
7. Dark Sky Island 4:56
8. Sancta Maria 3:50
9. Astra et Luna 3:20
10. The Loxian Gates 3:33
11. Diamonds on the Water 3:33
Deluxe edition bónuszdalok
# Cím Hossz
12. Solace 3:56
13. Pale Grass Blue 3:33
14. Remember Your Smile 2:57

Kislemezek[szerkesztés]

Megjelenési dátumok[szerkesztés]

Régió Dátum Formátum Kiadó Ref.
Világszerte 2015. november 20.
 • CD
 • letöltés
[49]
2015. december 18.
 • Hanglemez
[50]

Helyezések[szerkesztés]

Slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (2015–16) Helyezés
 Ausztrália (ARIA Top 50 Albums)[51] 8
 Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[52] 6
 Belgium (Ultratop Flandria)[53] 3
 Belgium (Ultratop Vallónia)[54] 3
 Csehország (ČNS IFPI Albums Top 100)[55] 6
 Dánia (Hitlisten Album Top 40)[56] 21
Dél-Afrika (RISA)[57] 20
Dél-Korea (Gaon)[58] 23
Dél Korea – nemzetközi (Gaon)[59] 3
4
 Finnország (Musiikkituottajat Albumit Top 50)[60] 23
 Franciaország (SNEP Album Top 100)[61] 31
Görögország (IFPI Greece)[62] 66
 Hollandia (Dutch Charts Album Top 100)[63] 5
Horvátország[64] 16
 Írország (IRMA)[65] 7
 Japán (Oricon)[66] 17
 Kanada (Billboard Canadian Albums Chart)[67] 6
 Lengyelország (ZPAV Album Top 50)[68] 14
Magyarország (Mahasz)[69] 4
Mexikó (AMPROFON)[70] 55
Németország (Offizielle Top 100)[71] 3
 Norvégia (VG-lista Album Top 40)[72] 13
 Olaszország (FIMI Album Top 20)[73] 8
Oroszország 5[74]
 Portugália (AFP Top 30 Albums)[75] 13
7
 Spanyolország (PROMUSICAE Top 100 Álbumes)[76] 12
 Svájc (Schweizer Hitparade Top 100 Albums)[77] 2
 Svédország (Sverigetopplistan Top 60 Albums)[78] 22
Tajvan 3[79]
8
Új-Zéland (RMNZ)[80] 8
 • Az album emellett összesen negyven, nem összefüggő héten át vezette a Billboard Top New Age Albums slágerlistáját,[81] ebből a megjelenés napját követően tíz hétig folyamatosan.

Év végi slágerlisták[szerkesztés]

Slágerlista (2015) Helyezés
Ausztrália (ARIA)[82] 50
Belgium (Ultratop Flandria)[83] 48
Belgium (Ultratop Vallónia)[84] 59
Egyesült Királyság (OCC)[85] 29
Hollandia (MegaCharts)[86] 20
Magyarország (MAHASZ)[87] 15
Németország (Official Top 100)[88] 36
Olaszország (FIMI)[89] 99
Svájc (Schweizer Hitparade)[90] 63
 Új-Zéland (Recorded Music NZ Top 40 Albums)[91] 30

Források[szerkesztés]

 1. a b Enya returns with brand new album. Hot Press. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 2. Enya On Her First Album In Seven Years. enya.sk . Julia Brucculieri from The Huffington Post. (Hozzáférés: 2015. november 3.) „So, when I went back to the studio, about Spring 2012, this was the first inspiration for me. And the first song I wrote was "Dark Sky Island."”
 3. Enya Sails Away to 'Dark Sky Island' on New LP. Exclaim!
 4. Enya/ダーク・スカイ・アイランド - TOWER RECORDS ONLINE. tower.jp . Tower Records Japan. (Hozzáférés: 2015. október 26.)
 5. Enya - Introduction to 'Dark Sky Island'. youtube.com . enyatv. (Hozzáférés: 2015. október 13.)
 6. Enya on ‘Breaking Bad,’ Dustin Hoffman, and Her First Album in 7 Years. yahoo.com , 2015. október 23. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
 7. Enya talks about Dark Sky Island - Enya.sk. enya.sk . enya.sk. (Hozzáférés: 2015. október 14.)
 8. a b Dark Sky Island Press Release - Articles. enya.sk . enya.sk. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
 9. Enya So I Could Find My Way (Interview). youtube.com . (Hozzáférés: 2015. november 2.)
 10. Eddie Lee - Sligo Arts Service. sligoarts.ie . sligoarts.ie. (Hozzáférés: 2015. október 12.)
 11. Tara - CDs and Vinyl at Discogs. discogs.com . (Hozzáférés: 2016. július 21.)
 12. Enya - Roma Ryan about 'Echoes In Rain'. youtube.com . enyatv. (Hozzáférés: 2015. október 21.)
 13. Enya website 0- New Enya album coming out in autumn 2015. Enya.sk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 14. Enya website - Premiere of Enya's new single Echoes in Rain. Enya.sk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 15. Enya website - Dark Sky Island track listing. Enya.sk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 16. Dark Sky Island by Enya: Amazon.co.uk:music. amazon . amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 17. Dark Sky Island (Deluxe) by Enya: Amazon.co.uk: Music. amazon . amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 18. Dark Sky Island (vinyl) by Enya: Amazon.co.uk: Music. amazon . amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 19. Enya on Instagram: 'Behind the scenes #enyamoment'. instagram.com . @official_enya, 2015. november 11. (Hozzáférés: 2015. november 12.) „Behind the scenes #enyamoment”
 20. Enya. Facebook.com . officialenya. (Hozzáférés: 2015. november 12.)
 21. Enya (@official_enya) | twitter. twitter.com . @official_enya. (Hozzáférés: 2015. november 12.)
 22. Enya (@official_enya) Instagram photos and videos. instagram.com . @official_enya. (Hozzáférés: 2015. november 12.)
 23. Enya breaks her silence on fame, privacy and music. irishtimes.com , 2015. november 13. (Hozzáférés: 2015. november 19.)
 24. Singer Enya returns with new album. itv.com . ITV. (Hozzáférés: 2015. november 19.)
 25. Enya on Twitter:Enya will be on @BBCFrontRow from 19:15 GMT tonight on @BBCRadio4.. twitter.com . @official_enya. (Hozzáférés: 2015. november 19.)
 26. BBC Radio 2 - The Chris Evans Breakfast Show, Enya, Darcy Bussel, Evgeny Lebedev and the Corrs.. bbc.co.uk . BBC. (Hozzáférés: 2015. november 19.)
 27. BBC Radio Ulster - Gerry Kelly, Enya is Gerry's special guest today. bbc.co.uk . BBC. (Hozzáférés: 2015. november 19.)
 28. Dark Sky Island - Sukkiri Interview, 24 November 2015. youtube.com . (Hozzáférés: 2015. december 1.)
 29. Enya talks hiatus, new music and crossing generations. foxnews.com . foxnews. (Hozzáférés: 2015. december 1.)
 30. ワーナーミュージック・ジャパン洋楽 on Twitter (japanese nyelven). instagram.com . Warner Music Japan, 2015. december 8. (Hozzáférés: 2015. december 8.)
 31. エンヤが7年ぶりの来日、USJで生ライブ. youtube.com . JIJI Press, 2015. november 13.
 32. Enya: The Art of Artists, Series 5 Episode 6 of 12. bbc.co.uk . BBC. (Hozzáférés: 2016. január 18.)
 33. Enya on Simon Mayo Drivetime. bbc.co.uk . BBC. (Hozzáférés: 2016. március 1.)
 34. Singer-Songwriter Enya. Huffington Post . TheHuffingtonPost.com, Inc. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
 35. Enya - So I Could Find My Way (Official Video). youtube.com . enyatv. (Hozzáférés: 2015. november 6.)
 36. Enya - The Humming (Lyric Video) - YouTube. YouTube . enyatv, 2015. november 13. (Hozzáférés: 2015. november 13.)
 37. Copsey, Rob: Adele’s 25 is officially the UK’s biggest selling Number 1 album ever. Official Charts, 2015. november 27. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
 38. Adele Dominates The Album Chart While Jadakiss & Enya Debut In Top 10. idolator
 39. US Top Album Sales: #62 @official_enya, Dark Sky Island 3,842 (136,000 total).. (Hozzáférés: 2016. január 18.)
 40. a b Dark Sky Island - Enya | Songs, Reviews, Credits | AllMusic. allmusic.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 41. a b Enya - Dark Sky Island, album review: 'magnificent in every sense' | Music | Staying In | London Evening Standard. standard.co.uk. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 42. CD review: Enya, ‘Dark Sky Island’ | The Star-Telegram. star-telegram.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 43. Enya: Dark Sky Island review – an inconsistent but enjoyable trip to another world | Music | The Guardian. theguardian.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 44. a b The Irish Times-Enya: Dark Sky Island - Album Review. irishtimes.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 45. Elia, Alessandro (2015) "Dark Sky Island by Enya album review Archiválva 2015. november 22-i dátummal a Wayback Machine-ben", Música Nueva, 20 November 2015.
 46. ‘Dark Sky Island’ review: Enya soothes again | Newsday. newsday.com. [2015. november 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 47. a b Enya: Dark Sky Island | Album Reviews | Pitchfork. pitchfork.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 48. Dark Sky Island - Enya. iTunes. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 49. All citations concerning the worldwide release of Dark Sky Island
 50. "Enya – Dark Sky Island". Australiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 51. "Enya - Dark Sky Island" (német nyelven). Austriancharts.at. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 2.)
 52. "Enya – Dark Sky Island" (holland nyelven). Ultratop.be. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 53. "Enya – Dark Sky Island" (francia nyelven). Ultratop.be. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 26.)
 54. "Top 50 Prodejní". Czech Albums. ČNS IFPI. Megjegyzés: keresésnél válaszd ki a 201548 hetet a "Zobrazit" felirat melletti mezőben, majd kattints a feliratra! (Hozzáférés ideje: 2015. november 30.)
 55. "Enya – Dark Sky Island". Danishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 2.)
 56. Radio Sonder Grense (afrikaans nyelven). South African Broadcasting Corporation. [2016. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 15.)
 57. 2015년 48주차 Album Chart (korean nyelven). Gaon Music Chart. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
 58. 2015년 48주차 Album Chart (korean nyelven). Gaon Music Chart. (Hozzáférés: 2016. február 7.)
 59. "Enya: Dark Sky Island" (finn nyelven). Musiikkituottajat – IFPI Finland. (Hozzáférés ideje: 2015. november 29.)
 60. "Enya – Dark Sky Island". Lescharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 29.)
 61. Top-75 Albums Sales Chart Week: 52/2015. IFPI Greece. [2009. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 4.)
 62. "Enya – Dark Sky Island" (holland nyelven). Dutchcharts.nl. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 63. Top of the Shops – službena tjedna lista prodanih albuma u Hrvatskoj. Hdu-toplista.com. (Hozzáférés: 2015. november 27.)
 64. "GFK Chart-Track". Chart-Track.co.uk. GFK Chart-Track. IRMA. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 65. "Oricon Top 50 Albums" (japán nyelven). Oricon. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 66. "Enya Chart History (Canadian Albums)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. december 1.)
 67. "Oficjalna lista sprzedaży :: OLIS - Official Retail Sales Chart". OLiS. Polish Society of the Phonographic Industry. (Hozzáférés ideje: 2015. december 4.)
 68. MAHASZ — Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége — Slágerlisták. Mahasz.hu. [2015. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. november 29.)
 69. Dark Sky Island de @official_enya puesto #55 del #Top100MX del 4 al 10 de diciembre (spanish nyelven). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. Twitter, 2016. január 19. (Hozzáférés: 2016. január 19.)
 70. Offizielle Deutsche Charts - Offizielle Deutsche Charts. offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 71. "Enya – Dark Sky Island". Norwegiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 72. "Enya – Dark Sky Island". Italiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 28.)
 73. Новый альбом Адель в пятый раз возглавил чарты российского iTunes”, Lenta.ru, 2015. december 2. (Hozzáférés ideje: 2016. február 7.) (russian nyelvű) 
 74. "Enya – Dark Sky Island". Portuguesecharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 3.)
 75. "Enya – Dark Sky Island". Spanishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 5.)
 76. "Enya – Dark Sky Island". Swisscharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. december 2.)
 77. "Enya – Dark Sky Island". Swedishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. november 29.)
 78. Weekly Top 20 – Five Music Chart 2015/11/20 - 2015/11/26 (chinese nyelven). Five Music. [2018. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 3.)
 79. NZ Top 40 Albums Chart. Recorded Music NZ, 2015. december 21. (Hozzáférés: 2015. december 21.)
 80. New Age Music: Top New Age Albums Chart. billboard.com . Billboard. (Hozzáférés: 2016. október 18.)
 81. ARIA Charts - End of Year Charts - Top 100 Albums 2015. Australian Recording Industry Association. (Hozzáférés: 2016. január 6.)
 82. Jaaroverzichten 2015 (dutch nyelven). Ultratop. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 22.)
 83. Rapports Annuels 2015 (french nyelven). Ultatop. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 22.)
 84. The Official Top 40 Biggest Albums of 2015 revealed. officialcharts.com. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 85. Steffen Hung: Dutch Charts - dutchcharts.nl. dutchcharts.nl. (Hozzáférés: 2016. február 5.)
 86. Összesített album- és válogatáslemez-lista - eladási darabszám alapján - 2015. Mahasz. (Hozzáférés: 2016. március 6.)
 87. Top 100 Album-Jahrescharts (german nyelven). GfK Entertainment. offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2016. január 6.)
 88. Classifiche 'Top of the Music' 2015 FIMI-GfK (italian nyelven) (Click on "Scarica allegato" to download the zipped file containing the year end chart PDF documents). Federazione Industria Musicale Italiana. [2016. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 8.)
 89. Jahreshitparade 2015 Alben. Schweizer Hitparade. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. december 25.)
 90. The Official NZ Music Charts - End of Year Charts 2015 
 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap