Dante pokla (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dante pokla
(Dante's Peak)
1997-es amerikai film
RendezőRoger Donaldson
ProducerGale Anne Hurd
Műfaj
ForgatókönyvíróLeslie Bohem
Főszerepben
Zene
OperatőrAndrzej Bartkowiak
VágóConrad Buff IV
JelmeztervezőIsis Mussenden
DíszlettervezőMarvin March
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő105 perc
Költségvetés116 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1997
  • 1997. február 7.
  • 1997. április 10. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/0292/J)
Bevétel178 127 760 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dante pokla (eredeti címén Dante’s Peak) 1997-ben bemutatott amerikai katasztrófafilm Roger Donaldson rendezésében, Pierce Brosnan és Linda Hamilton főszereplésével. A filmzenét James Newton Howard és John Frizzell szerezte. A film a fiktív Dante's Peak városkáról szól, amelyet egy közelgő vulkánkitörés fenyeget. A legtöbb jelenetet Washington államban vették föl, valamint az Idaho-i Wallace városában.

Az Egyesült Államokban 1997. február 7-én mutatták be, magyarországi bemutatója 1997. április 3-án volt.

Cselekmény[szerkesztés]

Harry Dalton (Pierce Brosnan) vulkanológus, aki az amerikai Geológiai Intézetnél dolgozik. Épp egy kolumbiai vulkánkitörés helyszínén vannak szerelmével Marianne-nel, amikor menekülés közben egy hulló, izzó lávakő eltalálja az autójukat és a nő azonnal meghal. 4 évvel később Harry épp szabadságát kezdi meg, amikor hívást kap főnökétől Paul Dreyfustól (Charles Hallahan), hogy aktivitást észlelnek a Washington állambeli Dante's Peak hegyi kisvárosban, amely egy szunnyadó vulkán tövében terül el, így Dalton a helyszínre utazik, hogy találkozzon a városka polgármesterével, Rachel Wando-val (Linda Hamilton), aki éppen egy ünnepség keretén belül egy díjat vesz át, majd a elkíséri Harry-t a hegyre, hogy felmérje a terepet.

Útjuk során egyre több az aggasztó jel: a vulkán oldalában egyes fák minden ok nélkül kihaltak, állatok hullottak el, de a legijesztőbb az, hogy egy termálvizes forrásnál két holttestre is bukkannak, akik a savvá változott, tűzforró vízben fürdőztek. Visszatérve Dante's Peak-be az összehívott városi tanácsban Dalton azt javasolja, rendeljenek el szükségállapotot, ám ennek a hírnek a hallatára a helyszínre utazik Dalton főnöke és munkatársai, akik ellenzik a javaslatot, így végül mégsem rendelik el a riadót, helyette további méréseket végeznek. Bár Dreyfus elküldi Harry-t, de ő mégis marad, mivel a megérzései szerint a vulkán bármikor kitörhet. Bizonyítékot igyekszik rá találni.

A hegyoldalban és a kráterben több mérőműszert is elhelyeznek. Itt sérül meg munkatársa Terry (Kirk Trutner) miközben egy nyolclábú roboteszközt próbált megjavítani. Egy hét eseménytelen időszak után a geológusok távozni készülnek. Az utolsó estén Harry elmegy Rachel lakására, hogy elbúcsúzzon tőle, ám azonban váratlan és riasztó dolog történik: a csapvíz kénsavassá, zavarossá változott a vezetékhálózatban és a városi víztárolóban egyaránt. Ezt látva Harry felzavarja álmából Dreyfust, aki most már a többi vulkanológussal együtt az azonnali riadókészültséget és a lakosság kitelepítésének előkészítését szorgalmazza, illetve hívja a Nemzeti Gárdát, hogy segédkezzenek az evakuálásban.

A város gimnáziumában összehívott rendkívüli ülésen azonban beüt a katasztrófa: hatalmas földrengéssel a vulkánkitörés megkezdődik. A pánik és a káosz eluralkodik mindenen és mindenkin: az épületek, utak kártyavárként dőlnek össze, a lakosság menekül amerre csak tud. Harry és Rachel elmegy Laurenért és Grahamért, akik azonban a hegyekben lakó nagymamájukat, Ruthot (Elizabeth Hoffman) és kutyáját, Borzast indultak el megmenteni édesanyjuk autójával. Végül Ruth hegyoldalbeli házánál találkoznak, ahol azonban utoléri őket a sebesen folyó láva, felégetve a házat és elpusztítva mindkét autót és ezáltal elvágva a menekülési útvonalat.

Egyetlen kiút a savassá változott tavon keresztül vezet motorcsónakban, azonban a fémből készült csónakot kikezdi a maró víz és lekopik a motor propellerje is. Végül Ruth beugrik a vízbe és kitolja a csónakot, ám ő súlyos égési sérüléseket szenved, amibe másnapra belehal. Harry, Rachel és a két gyermeke egy vadőrháznál talált terepjáróval folytatják az utat lefelé, azonban itt is már keresztülfolyt egy helyen a láva és a félig szilárd, még izzó anyagban bajosan ugyan, de sikeresen átjutnak, sőt: az időközben megkerült Borzas kutyát is meg tudják menteni az utolsó pillanatban.

Mindeközben a vulkanológusok már elhagyták Dante's Peak-et, de menet közben tragédia történik: a hegyekben a hő és a savas kigőzölgések hatására megolvadt gleccserek iszonyatos mennyiségű vízzel és hordalékkal (átszakítva egy gátat is) érik el a városkának egyetlen megmarad kiútját, a hidat. Ez a híd éppen akkor vált a hullámok martalékává, amikor Dreyfus az intézet mikrobuszával kelt át a folyó felett, így ő odavész. Társai Greg, Terry, Nancy, és Stan túlélik, és biztonságos helyről kísérik figyelemmel a vulkán kitörésének utolsó fázisait.

Harryék eközben visszaérkeznek a városba, ahol hamu borít mindent és már senki sincs ott. A motelből felvesznek egy alacsony frekvenciás jeladó készüléket, amelyet korábban a kutatórobotról szereltek le. Nem sokkal ez után kitör a vulkán: izzófelhője villámgyorsan terjed, eltiporva mindent, ami az útjába kerül. Dalton az utolsó pillanatban egy elhagyott bányába rohan bele az autóval, ahol Graham korábban egy búvóhelyet alakított ki; itt húzzák meg magukat. Ám Harry visszamegy a kocsiba a jeladó-szerkezetért, hogy aktiválhassa, de visszatérve a járatba az beomlik. Harry nyílt csonttörést szenved, de nagy nehezen sikerül eljutni a kocsiig, amit végül a kőomlás maga alá temet, de sikerül bekapcsolnia a szerkezetet, ami megkezdi a jeladást, s így pár nappal később azt munkatársai az intézetben felfedezik, és így Harry, Rachel, Lauren és Graham is megmenekül a kutató-mentőakció során.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Harry Dalton Pierce Brosnan Kautzky Armand
Rachel Wando Linda Hamilton Básti Juli
Paul Dreyfus Charles Hallahan Szersén Gyula
Lauren Wando Jamie Renée Smith Mánya Zsófia
Graham Wando Jeremy Foley Molnár Levente
Ruth Elizabeth Hoffman Kassai Ilona
Greg, Földtani Intézet Grant Heslov Bozsó Péter
Terry, Földtani Intézet Kirk Trutner Háda János
Nancy, Földtani Intézet Arabella Field Fazekas Zsuzsa
Stan, Földtani Intézet Tzi Ma Pusztaszeri Kornél
Les Worrell Brian Reddy Cs. Németh Lajos
Dr. Jane Fox Lee Garlington Zsurzs Kati
Turner seriff Bill Bolender Lázár Sándor
Mary Kelly Carole Androsky ?
Norman Gates Peter Jason ?
Jack Collins Jeffrey L. Ward ?
Elliot Blair Tim Haldeman Harmath Imre
Marianne, Dalton barátnője Walker Brandt Zakariás Éva
Warren Cluster Hansford Rowe Makay Sándor

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet 2657 moziban vetítették bemutatásakor. Nyitóhétvégéjén 18 millió dollárt termelt.[2] A 116 millió dollárból készített film összességében 178,1 millió dolláros összbevételt ért el, ezzel pénzügyileg sikeres filmnek mondható,[3] kritikailag viszont megbukott, hiába volt tudományos szempontból helytállóbb, mint a rivális katasztrófafilm, a Tűzhányó.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  2. Weekend Box Office Results for February 7-9, 1997 - Box Office Mojo (angol nyelven). boxofficemojo.com. (Hozzáférés: 2015. május 27.)
  3. Dante's Peak (1997) - Box Office Mojo (angol nyelven). boxofficemojo.com. (Hozzáférés: 2015. május 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dante's Peak című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]