Déli csukabálna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Déli csukabálna
Evolúciós időszak: Kora pliocén - jelen, 4,7–0 Ma
[1]
Rajz a fajról
Rajz a fajról
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Sziláscetek (Mysticeti)
Csoport: Chaeomysticeti
Csoport: Thalassotherii
Öregcsalád: Balaenopteroidea
Család: Barázdásbálna-félék (Balaenopteridae)
Nem: Balaenoptera
Lacépède, 1804
Faj: B. bonaerensis
Tudományos név
Balaenoptera bonaerensis
Burmeister, 1867
Szinonimák
  • Balaenoptera huttoni Gray, 1874
  • Pterobalaena bonaerensis Hassanin et al., 2012
Elterjedés
A déli csukabálna elterjedési területe
A déli csukabálna elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Déli csukabálna témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Déli csukabálna témájú kategóriát.

A déli csukabálna (Balaenoptera bonaerensis) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) családjába tartozó faj.

Az 1990-es évekig a tudomány úgy tudta, hogy csak egy csukabálnafaj létezik. A világ összes csukabálnáját a Balaenoptera acutorostrata tudományos néven ismerték. Aztán az 1990-es években elvégzett filogenetikus vizsgálat alapján kiderült, hogy valóban két csukabálnafaj létezik: az eddig is ismert csukabálna (Balaenoptera acutorostrata) és az újonnan elkülönített déli csukabálna (Balaenoptera bonaerensis). A két faj elterjedési területe csak néhol, a déli félteken fedi egymást. 2000-től a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commission, IWC) is külön fajként kezeli a déli csukabálnát.

Előfordulása[szerkesztés]

A déli csukabálna az Atlanti-, az Indiai- és a Csendes-óceánok déli részén élő barázdásbálnafaj.

E faj egyedszámát még senki sem mérte fel, de a feltételezések szerint több százezer állat is lehet. Habár keveset tanulmányozták e déli fajt, a tudósok észrevették, hogy még ismeretlen okokból a déli csukabálna állomány az 1978-1991 és 1991-2004 időszakokban 60 százalékkal csökkent. Emiatt egyes állományokat az IUCN Sebezhető fajnak, míg más állományokat Veszélyeztetett fajnak tart.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez az állat valamivel nagyobb, mint a csukabálna. Testhossza 7,2-10,7 méter, testtömege 5,8-10 tonna.[2][3] A nőstények általában egy méterrel hosszabbak, mint a hímek.[2] Az újszülött borjak 2,4-2,8 méter hosszúak.[2] A déli csukabálna háta sötét szürke, hasa fehér. Úszói sötétek, de szélük fehér.[2] A csukabálna és a déli csukabálna alakban és színezetben is különbözik egymástól.[2]

Életmódja[szerkesztés]

A déli csukabálna nyáron az Antarktisz környékén tartózkodik, ahol bőséges táplálékban részesül. A téli tartózkodási helyéről még nem tudunk sokat. Már megfigyeltek ilyen állatokat Peru vizeiben is. A bálna főleg krillel táplálkozik; az általa kedvelt fajok a következők: Euphausia superba, Euphausia crystallorophias, Euphausia frigida és Thysanoessa macrura. A déli csukabálna a vadonban, valószínűleg a kardszárnyú delfin (Orcinus orca) táplálékául szolgál. Habár az ember a nagyobb testű bálnafajokra vadászott, illetve időnként még vadászik, szigonya e kisebb fajt sem kerülte el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2007) „Radiation and speciation of pelagic organisms during periods of global warming: the case of the common minke whale, Balaenoptera acutorostrata”. Molecular Ecology 16 (7), 1481–1495. o. DOI:10.1111/j.1365-294x.2007.03244.x. PMID 17391271.  
  2. a b c d e Jarrett, Brett and Shirihai, Hadoram. Whales Dolphins and other Marine Mammals of the World, 62–68. o. (2006). ISBN 0-691-12757-3 
  3. Arkive.org - Antarctic minke whale Archiválva 2015. május 27-i dátummal a Wayback Machine-ben

Források[szerkesztés]