Ugrás a tartalomhoz

Cukormáz nélkül

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cukormáz nélkül
(Unfrosted)
2024-es amerikai film
RendezőJerry Seinfeld
Producer
  • Jerry Seinfeld
  • Spike Feresten
  • Beau Bauman
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneChristophe Beck
OperatőrBill Pope
VágóEvan Henke
Gyártás
Gyártó
  • Columbus 81 Productions
  • Skyview Entertainment
  • Good One Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő93 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Bevétel70 millió dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Cukormáz nélkül (eredeti cím: Unfrosted) 2024-es amerikai filmvígjáték, amelyet Jerry Seinfeld, Spike Feresten, Andy Robin és Barry Marder forgatókönyvéből Jerry Seinfeld rendezett. A főbb szerepekben Seinfeld, Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Max Greenfield, Hugh Grant és Amy Schumer látható.

A film Seinfeld nagyjátékfilmes rendezői debütálása, ő és Feresten a Columbus 81 Productions nevű produkciós cégükön keresztül Beau Bauman mellett a film producerei is. A Cukormáz nélkül 2024. május 3-án jelent meg Amerikában és Magyarországon a Netflixen, és általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól.[3]

Cselekmény

[szerkesztés]

Egy fiatal szökevény Pop-Tartsot rendel egy vendéglőben, és egy Bob Cabana nevű férfi felajánlja neki, hogy elmeséli neki az amerikai reggeli étel valódi eredettörténetét.

1963-ban Bob a Battle Creekben székelő Kellogg's vállalat fejlesztési vezetője. Miután a Kellogg's ismét legyőzi riválisát, a Postot az évente megrendezett Bowl and Spoon Awards versenyen, Bob megérzi, hogy a Post valami olyat készül bemutatni, ami uralhatja a piacot. Nem sokkal később Bob megfigyel két gyereket, akik a Postnál kukáznak, és rájön, hogy egy polcon tartható, gyümölcsalapú péksüteményes reggeliételt készítenek, amely a jelek szerint függőséget okozó hatással van a gyerekekre.

A Post kémje szerint továbbfejlesztettek egy terméket, amelyet Bob egykori munkatársa, Donna "Stan" Stankowski készített a Kellogg's számára. Bob meggyőzi a Kelloggot, hogy vegye vissza Stant a NASA-tól, és a csapat nekilát a sütemény saját változatának megalkotásához, és "ízlelőpilótaként" több prominens iparági szereplővel fog össze.

Marjorie Post, a Post cég vezetője és Edsel Kellogg egykori szeretője összehívja az "öt gabonapehelycsalád" találkozóját: Kellogg's, Post, Quaker, Ralston Purina és General Mills. Bob csapatának meglepetésére Marjorie bejelenti, hogy termékük egy héten belül a polcokra kerül. Bob alulmúlja őket azzal, hogy a Puerto Rico-i bűnözővel, El Sucre-val kötött egyezség révén kizárólagos jogot szerez a világ cukortermelésének 99%-ára.

Bob aggódni kezd az ízlelőpilóták haladásának hiánya miatt, de ő és Stan több ötletüket kombinálva kitalálnak egy téglalap alakú, fóliába csomagolt, pirítható, gyümölccsel töltött ételt. Kellogg figyelmezteti Bobot, hogy a tej nélkül tálalható termék megalkotásával a tejipar lábujjára léphetnek, amely valójában egy hihetetlenül erős és kegyetlen összeesküvés, amelynek vezetője elrabolja és megfenyegeti Bobot.

Eközben Marjorie a Szovjetunióba látogat, hogy megpróbálja megszerezni a kubai cukor jogait Nyikita Hruscsovtól. A kommunista reggeli ötlete aggasztja John F. Kennedy elnököt, aki behívja a Kellogg's csapatát a Fehér Házba, hogy megvitassák az ügyet, és végül beleegyezik, hogy utasítsa testvérét, hogy nyomást gyakoroljon a szervezett tejre.

Az új sütemény tesztelése közben Steve Schwinn, a kóstolópilóta egy balesetben felrobban. Eközben Thurl Ravenscroftot, a Kellogg's számára Tony, a tigris kabalaszerepét alakító, sokat szenvedett Shakespeare-színészt a tejszindikátus meggyőzi arról, hogy az új reggeli tészta elavulttá teszi a gabonapelyhek kabaláját. Schwinn temetésén Thurl meggyőzi a többi kabalafigurát, hogy csatlakozzanak hozzá a sztrájkban.

A csapat küzd az új sütemény marketingjével, végül a kukásbúvárok javaslatára a "Trat-Pop" névben állapodnak meg. A kabalafigurák tömege Thurl vezetésével – aki most már QAnon sámánnak öltözik – erőszakosan betör a Kellogg's központjába, remélve, hogy megakadályozzák a termék FDA általi hitelesítését. Elkésnek, és a terméket tanúsítják. Walter Cronkite, aki egy híradót olvassa fel egy darab gyurmalinról, a "Trat-Pop"-ot fordítva "Pop-Tart"-nak olvassa, így a Kellogg's kénytelen megváltoztatni a nevet, pillanatokkal a kiszállítás előtt.

Másnap reggel a Pop-Tarts 60 másodpercen belül elfogy az ország összes boltjából, legyőzve a Post rosszul elnevezett "Country Squares" nevű termékét. Thurl végül kongresszusi bizottság elé kerül a támadásban játszott szerepe miatt, a tejesembereket belekeverik Kennedy meggyilkolásába, Marjorie Post pedig a feminizmus ikonjává válik, aki Mar-a-Lagoba vonul vissza. Stan ismét elhagyja a Kellogg's-t, hippivé válik, és feltalálja a müzlit. Bob országos hírnévre tesz szert, és a The Tonight Show Starring Johnny Carson című műsorában adott interjúja során Andy Warhol lelőtte, aki dühös, hogy a "Pop-Tart" név "pop-art"-nak hangzik. Bob túléli a zsebében lévő fóliás csomagnak köszönhetően.

A jelenben a fiú kétségeit fejezi ki, hogy egy Pop-Tart csomag meg tudna állítani egy golyót, és elkezdi megkérdőjelezni a történet más elemeit is, például azt, hogy a két ízlelőpilóta egy érző ravioli-lényt hozott létre. Bob elismeri, hogy a történet kitalált, amikor a fiú szülei megérkeznek, hogy hazavigyék. Amikor elindulnak, a ravioli-lény előbújik Bob zsebéből, és azt mondja: "Szia".

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang
Bob Cabana Jerry Seinfeld Jakab Csaba
Donna Stankowski Melissa McCarthy Braun Rita
Edsel Kellogg Jim Gaffigan Kerekes József
Rick Ludwin Max Greenfield Kovács Lehel
Thurl Ravenscroft Hugh Grant Stohl András
Marjorie Post Amy Schumer Peller Anna
Harry Friendly Peter Dinklage Láng Balázs
Mike Diamond Christian Slater Forgács Péter
John F. Kennedy Bill Burr Mihályi Győző
Andy Warhol Dan Levy
Jack LaLanne James Marsden Miller Zoltán
Steve Schwinn Jack McBrayer Seder Gábor
Harold von Braunhut Thomas Lennon Fekete Zoltán
Ettore Boiardi Bobby Moynihan
Tom Carvel Adrian Martinez Görög László
Poppy Northcutt Sarah Cooper Majsai-Nyilas Tünde
Crackle Mikey Day Markovics Tamás
Snap Kyle Mooney Karácsonyi Zoltán
Pop Drew Tarver Rada Bálint
Eddie Mink Tony Hale
El Sucre Felix Solis Mihálffy Balázs
Rada Adzhubey Marija Bakalova
Nyikita Hruscsov Dean Norris
Walter Cronkite és Johnny Carson Kyle Dunnigan
Chester Slink Sebastian Maniscalco
Barney Stein Beck Bennett
Stu Smiley Cedric the Entertainer Faragó András
Mike Puntz Fred Armisen Háda János
reklámember #1[4] John Slattery Végh Péter
reklámember #2 Jon Hamm Kautzky Armand
Purvis Pendleton Aparna Nancherla
Isaiah Lamb Andy Daly Tarján Péter
Mrs. Schwinn Sarah Burns Mezei Kitty
Cathy Eleanor Sweeney Hegedűs Johanna
Butchie Bailey Sheetz Holló-Zsadányi Norman

Magyar változat

[szerkesztés]

A szinkront a Iyuno Hungary készítette el.

A sorozat készítése

[szerkesztés]

2021 júniusában jelentették be, hogy a Netflix nyerte el a projekt jogait. Jerry Seinfeld a rendezője, producere, társszerzője és főszereplője a filmnek, amely a Pop-Tart megalkotásáról szóló viccén alapul.[5] 2022 júniusában Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Amy Schumer, Hugh Grant és James Marsden is bekerült a szereplőgárda tagjai közé.[6] Augusztusban Marija Bakalova cameo szereplését jelentették be.[7] 2024 februárjában kiderült, hogy Bill Burr és Dan Levy csatlakozott a stábhoz.[8]

Seinfeld a film forgatókönyvét Spike Feresten, Andy Robin és Barry Marder írókkal közösen írta. A produkció 2022 februárjában adókedvezményt kapott a kaliforniai forgatásra.[9] A forgatás 2022 közepén indult.[10]

Filmzene

[szerkesztés]

A film zenéjét Christophe Beck szerezte.[11] Meghan Trainor és Jimmy Fallon a Sweet Morning Heat című dalt adják elő a filmben.[12]

Bemutató

[szerkesztés]

A filmet 2024. április 30-án mutatták be a hollywoodi Grauman's Egyptian Theaterben.[13] 2024. május 3-án jelent meg a Netflixen.[14]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Unfrosted (12). British Board of Film Classification , 2024. május 2. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  2. What's the deal with Jerry Seinfeld's $70 million Pop-Tarts movie?, 2022. március 7.
  3. Hazai Streaming Premierek – 2024. április 29. – május 05.. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  4. Warner, Sam: Mad Men stars reprise classic roles in Netflix's new movie Unfrosted. Yahoo! News , 2024. május 3. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  5. Jerry Seinfeld To Star In & Direct 'Unfrosted'; Netflix Wins Movie About Creation Of The Pop-Tart. Deadline Hollywood , 2021. június 23. [2021. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  6. Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Amy Schumer, Hugh Grant, James Marsden & More Join Jerry Seinfeld's Comedy Unfrosted: The Pop-Tart Story For Netflix. Deadline Hollywood , 2022. június 15. [2022. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  7. 'Borat' Breakout Maria Bakalova Joins Sofia Coppola-Produced Fairyland And Jerry Seinfeld's Pop-Tart Pic Unfrosted For Netflix. Deadline Hollywood , 2022. augusztus 11. [2022. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  8. D'Alessandro, Anthony: Netflix 2024 Movie Slate Counts Titles From Jamie Foxx, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Jerry Seinfeld & Woody Woodpecker; 'Beverly Hills Cop 4' Sets Date. Deadline Hollywood , 2024. február 1. [2024. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  9. California Film Commission Picks 30 Films For Next Round Of Tax Credits Expected To Generate $1.17 Billion Statewide. Deadline Hollywood , 2022. február 28. [2022. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  10. Ehrlich, David: Unfrosted Review: Jerry Seinfeld's Painfully Stale Pop-Tarts Comedy Never Heats Up. IndieWire , 2024. május 3. [2024. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. augusztus 9.)
  11. Christophe Beck Scoring Jerry Seinfeld's Unfrosted: The Pop-Tart Story. Film Music Reporter , 2023. május 23. [2023. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 24.)
  12. Jerry Seinfeld Rants About Hating Everything, Talks Hugh Grant Playing Tony the Tiger and Unfrosted. YouTube , 2024. március 27. [2024. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 27.)
  13. Hogan, Kate: See Melissa McCarthy, Jerry Seinfeld and More Stars Arriving to the 'Unfrosted' Premiere in L.A. (angol nyelven). Peoplemag , 2024. április 30. [2024. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. május 3.)
  14. Netflix 2024 Movie Slate Counts Titles From Jamie Foxx, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Jerry Seinfeld & Woody Woodpecker, 'Beverly Hills Cop 4' Sets Date. Deadline Hollywood , 2024. február 1. [2024. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 1.)

További információk

[szerkesztés]