Delamere bozóti antilop

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bozóti antilop szócikkből átirányítva)
Infobox info icon.svg
Delamere bozóti antilop
Delamere bozóti antilop bika
Delamere bozóti antilop bika
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Tulokformák (Bovinae)
Nemzetség: Csavartszarvú antilopok (Tragelaphini)
Nem: Tragelaphus
(de Blainville, 1816)
Faj: T. sylvaticus
Tudományos név
Tragelaphus sylvaticus
(Sparrman, 1780)
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Delamere bozóti antilop témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Delamere bozóti antilop témájú médiaállományokat és Delamere bozóti antilop témájú kategóriát.

A Delamere bozóti antilop (Tragelaphus sylvaticus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába tartozó faj.[1]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt az antilopot, korábban azonosnak tartották a közönséges bozóti antiloppal (Tragelaphus scriptus); mindkettőt az egykori bozóti antilop alfajainak vélték. Azonban a kutatások és a DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy két önálló fajról van szó, továbbá nem is közeli rokonai egymásnak, mivel a szóban forgó antilop inkább a bongóval (Tragelaphus eurycerus) és a szitutungával (Tragelaphus spekii) áll közelebbi rokonságban, míg a közönséges bozóti antilop a nyalával (Tragelaphus angasii).[2]

Előfordulása[szerkesztés]

A Delamere bozóti antilop előfordulási területe Afrika déli és keleti részei. A Dél-afrikai Köztársaságtól kezdve északra Angoláig és Zambiáig, míg északkeletre Etiópiáig és Szomáliáig található meg. Ez az állat és az egykoron fajtársának vélt közönséges bozóti antilop, együtt megtalálhatók Angola északi részén, a Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén - az Albert-tó környékén -, valamint Szudán déli részén és Etiópiában. A dél-afrikai farmerek, kik ezt az állatot beszerették volna telepíteni a földjeikre észrevették, hogy a nyalától nem lehet; a kettő ugyanazért a táplálékforrásért verseng és a nyala nagyobb; bár a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban mindkét állat előfordul.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez az antilop nagyobb, mint a közönséges bozóti antilop. szőrzetének színe és mintázata nagyban változhat az elterjedési területtől függően. a rokonságától eltérően, nem annyira csíkozott, a csíkjai inkább foltokra darabolódnak fel. A marmagassága körülbelül 90 centiméter, a testtömege nemtől függően 45-80 kilogramm közötti. Csak a bikának van szarva, mely 10 hónapos korában kezd nőni. A szarv, mint a rokonságé, csavarodott.

Életmódja[szerkesztés]

Sokféle élőhelyen képes megélni, az esőerdőtől a száraz évszakos erdőig, és a szavannától a dombságokig és hegyi erdőkig. Főleg bokorevő. Egész nap tevékeny lehet, azonban az ember közelében inkább csak éjszaka mozog. Általában magányosan él.[3]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. {{{assessors}}} (2008). Tragelaphus scriptus. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 29 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. Moodley, Y. (2009. szeptember 1.). „Analysis of mitochondrial DNA data reveals non-monophyly in the bushbuck (Tragelaphus scriptus) complex”. Mammalian Biology 74 (5), 418–422. o. DOI:10.1016/j.mambio.2008.05.003.  
  3. Bushbuck. African Wildlife Foundation. (Hozzáférés: 2008. június 28.)

Források[szerkesztés]

  • Chris and Tilde Stuart: Southern, Central and East African Mammals. Struik Publishers, 2002, ISBN 1868726215
  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0801857899
  • Helmut Lingen Großes Lexikon der Tiere. Lingen Verlag, 1989, Köln.
  • David Macdonald: Die große Enzyklopädie der Säugetiere. Ullmann/Tandem ISBN 3833110066
  • Hans Petzsch: Urania Tierreich, 7 Bde., Säugetiere. Urania, Stuttgart (1992) ISBN 3332004999

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bushbuck című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]