Borzas csajkavirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Borzas csajkavirág
Oxytropis pilosa sl16.jpg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők
Csoport: Valódi kétszikűek
Csoport: Rosidae
Rend: Hüvelyesek
Család: Pillangósvirágúak
Nemzetség: Oxytropis
Tudományos név
Oxytropis pilosa
(L.) DC.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Borzas csajkavirág témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Borzas csajkavirág témájú médiaállományokat és Borzas csajkavirág témájú kategóriát.

A borzas csajkavirág (Oxytropis pilosa) a pillangósvirágúak családjába tartozó, sztyeppeken, sziklagyepeken előforduló eurázsiai növény.

Megjelenése[szerkesztés]

A borzas csajkavirág 15–50 cm (ritkán 80 cm) magas, lágyszárú, évelő növény. Az egész növény: szára, levelei, virágai erősen szőrözött, bozontos. Felálló, erőteljes, sűrűn leveles szára többnyire tőből elágazó, sokszor pirosas színű. Összetett levelei páratlanul szárnyaltak, az egyes levélkék keskenyek, hosszúkásak, hegyes végűek. A levelek tövén két pálhalevél található.

Május közepétől júliusig virágzik. 1-1,5 cm-es halványsárga pillangós virágai tojásdad vagy megnyúlt, tömött füzérekbe csoportosulnak. A virág alsó csónakrésze szálkaszerű csúcsban végződik.

Termése 1,5 cm hosszú, bársonyosan szőrös hüvelytermés.

Kromoszómaszáma 2n=16.

Hasonlítanak hozzá egyes csüdfű-fajok, pl. a virágzó hólyagos csüdfű (Astragalus cicer); az ő virágcsónakjuk tompa végű.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Az eurázsiai sztyeppek növénye, innen terjedt Európába. Elterjedési területe nyugaton Franciaországtól Közép-Európán és Dél-Oroszországon keresztül egészen a Bajkálig, illetve Mongóliáig és Kína Hszincsiang tartományáig terjed. Magyarországon a Zemplénben, a Gödöllői-dombvidéken, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, a Budai-hegységben, a Gerecsében, a Bakonyban, a Villányi-hegységben, a Kisalföldön, Mezőföldön, a Pesti-síkon, a Turján-vidéken, a Duna–Tisza közén, a Hajdúságban, a Nyírségben és a Tiszántúlon találhatók állományai.

Sztyeppek, homokos sztyepprétek, sziklagyepek, pusztafüves lejtők, löszpuszták, irtásrétek növénye. Jól viseli a bolygatott gyepi környezetet. Sziklagyepekben akár 4300 m magasságig megtalálható.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]