Balkárok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balkárok
Teljes lélekszám
85 000[1]
Régiók
Oroszország (Déli Szövetségi Terület)
Nyelvek
a karacsaj-balkári balkári nyelvjárása, orosz
Vallások
Túlnyomórészt szunnita muzulmánok, kisebb részük orosz ortodox
Rokon népcsoportok
más türkök
A Wikimédia Commons tartalmaz Balkárok témájú médiaállományokat.

A balkárok (karacsaj-balkárul: egyes szám. алан [alan], többes szám аланла [alanla]) a kaukázusi régióban élő türk nép, a Kabardin-Balkár Köztársaság róluk kapta a nevét.

Kabardino-Balkária orosz köztársaságaiban nagyjából 105 000 balkár élt 2002-ben.

Nyelvük[szerkesztés]

Nyelvük a türk nyelvcsalád északnyugati ágának ponto-kaszpi alágához tartozik. Közel áll a kaukázusi tatárhoz és a kumikhoz. Létezik egy olyan felfogás is, mely szerint a balkárok a bolgár-törökök itt maradt ága. A többiek a hunok nyugatra történő vándorlásával a 4. század elején a Kaukázushoz költöztek.

Történetük[szerkesztés]

A 19–20. század fordulóján a balkárok egy kis csoportja Törökországba és Szíriába emigrált.[2]

Állítólag a balkár kifejezés a bolgár vagy bulgár elnevezéséből származik, s eszerint a balkárok bolgár-türk származásúak, akik az onogurok területén és Nagy-Bulgáriában éltek. A balkárok a Kaukázusnál maradtak vagy a Volga középső részéhez vándoroltak.

1944-ben Sztálin azzal vádolta meg a Kabardino-Balkáriában élő balkárokat, hogy szövetséget kötöttek a náci Németországgal, és a terület teljes lakosságát deportálta. A területet átnevezték Kabardin Autonóm SzSzK-ra. Ezt a nevet 1957-ig viselte, mikor a balkár népességnek engedélyezték, hogy visszatérjenek erre a területre.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Robert Conquest, The Nation Killers: The Soviet Deportation of Nationalities (London: MacMillan, 1970) (ISBN 0-333-10575-3)
  • Alexander Nekrics, The Punished Peoples: The Deportation and Fate of Soviet Minorities at the End of the Second World War (New York: W. W. Norton, 1978) (ISBN 0-393-00068-0)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Balkars című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.