Az átok háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az átok háza
(The Grudge)
2020-as amerikai film
RendezőNicolas Pesce
ProducerSam Raimi
Rob Tapert
Taka Ichise
AlapműTakashi Shimizu: Ju-On: Az átok
Műfaj
  • Természetfeletti horror
  • kísértetfilm
ForgatókönyvíróNicolas Pesce
FőszerepbenAndrea Riseborough
Demián Bichir
John Cho
Betty Gilpin
Lin Shaye
Jacki Weaver
ZeneThe Newton Brothers[1]
OperatőrZachary Galler
VágóGardner Gould
Ken Blackwell
Gyártás
GyártóScreen Gems[2]
Stage 6 Films[2]
Ghost House Pictures[3]
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő94 perc[4]
Költségvetés10 millió dollár(becsült)[5]
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing (Egyesült Államok)
InterCom Zrt. (Magyarország)
BemutatóUSA 2020. január 3.
Magyarország 2020. január 2.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel1,8 millió $[6]
Kronológia
ElőzőÁtok 3.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az átok háza (eredeti cím: The Grudge) egy 2020-as amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Nicolas Pesce írt és rendezett. A producerek: Sam Raimi, Rob Tapert és Taka Ichise. A főszereplők Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye és Jacki Weaver.

A folytatást 2011-ben jelentették be, és a kiadást 2013-ban vagy 2014-ben tervezték. 2014 márciusában hivatalosan bejelentették, hogy remake film készítés van folyamatban, aminek forgatókönyvét Jeff Buhler készteti. 2017 júliusában Nicolas Pesce kapta a rendezői széket, a forgatókönyvet pedig közösen írta meg Buhlerrel. A film fő forgatása 2018. május 7-én kezdődött Winnipegben (Manitoba) és 2018. június 23-án fejezték be.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2020. január 3-án jelent meg a Sony Pictures Releases által, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, január 2-án az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, főképp a forgatókönyv miatt, mert a karakterek mellett a cselekedett túlságosan kiszámítható volt, viszont dicsérték a premisszát és a vizuális hatásokat. A Metacritic oldalán a film értékelése 37% a 100-ból, ami 20 véleményen alapul.[7] A Rotten Tomatoeson az Átok háza 19%-os minősítést kapott, 52 értékelés alapján.[8]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hasonlóan az eredeti filmekhez, a filmet nem időrendi sorrendben, hanem több különböző történet útján mutatják be. A következő eseményeket a tényleges sorrendben ismertetjük, de nem a filmben bemutatott sorrendben.

A Landers család[szerkesztés]

2004-ben Fiona Landers ápoló, éppen távozik egy Tokiói házból, mert különös eseményeket tapasztalt. Tájékoztatja munkatársát, Yoko-t, hogy visszatér Amerikába, és közben megrémiszti Kayako Saeki szelleme. Fiona hazautazik a Pennsylvania-i kisvárosba, ahol családjával él, a Reyburn Drive 44-es szám alatt. Azonban Kayako átka vele érkezett: A megszállott Fiona megöli a férjét Sam-et, és vízbe fojtja a kislányukat Melindát.

Goodman és Wilson nyomozó kapja az ügyet. A házba nyugtalanul, Goodman nem megy be, de társa megteszi. Azután Wilson egészségi és mentális állapota romlik, főleg amikor látja Fiona szellemét. Öngyilkosságot kísérel meg, de Goodman közbenjárásával életben marad. Wilson elmegyógyintézetbe kényszerül, társa pedig lezárja a Landers ügyet.

A Spencer család[szerkesztés]

Röviddel a gyilkosságok után, mielőtt még felfedezték volna a testeket, Peter és Nina Spencer megtudják, hogy születendő gyermekük, egy ritka genetikai rendellenességgel fog születni, amely lesújtja a párt.

Peter ellátogat a Reyburn Drive-ra, melyet nemrég adtak el a Landers családnak. Találkozik Melinda szellemével, akinek elered az orra vére, és a férfi nem sejt semmit. Hazatelefonál Ninának, aki egyetért azzal, hogy Peter vigyázzon a kislányra míg a szülők hazaérnek. Fiona és Melinda szelleme megtámadja a férfit, akin gyorsan eluralkodik az átok. A megszállott Peter hazatérve, brutálisan meggyilkolja Ninát, vele együtt a gyermeküket, majd vízbe fojtja magát.

A Matheson család[szerkesztés]

2005-ben egy idősebb pár, Faith és William Matheson költözik a házba. Az asszony demenciában szenved, amelyet súlyosbít a házban jelenlévő átok. Arra kényszeríti férjét, hogy felhívja Lorna Moody-t, egy fájdalommentes eltávozást biztosító cégcsoporttól.

Lorna azt javasolja Williamnek, hogy hagyják el a házat, de a férfi kijelenti hogy tisztában van a szellemek jelenlétével, azt sugallva hogy ez egy új jövőt jelent, melyben az emberek a haláluk után is a szeretteikkel lehetnek. Lorna másnap megtalálja William holttestét, akit Faith öt meg, és levágta a saját ujjait is. A rettegve menekülő Lornát autójában, Sam Landers szelleme megtámadja, majd karambolózik és a helyszínen meghal.

A Muldoon család[szerkesztés]

2006-ban Muldoon újonc nyomozó a városba költözik, fiával Burke-el, miután rákos férje meghalt. Őt és Goodman nyomozót egy erdőbe hívják, ahol felfedezték Lorna holttestét. Goodman kényelmetlenül kezdi érzi magát, miután megtudja hogy az áldozat járt a hírhedt Reyburn Drive-i házban. Muldoon ezt észreveszi, és hamarosan megtudja a ház sötét múltját.

Muldoon ezután a házhoz megy, ahol felfedezi a zavarodott Faith-et, és William bomlásnak indult testét. Az asszonyt kórházba szállítják, ahol meglátja Melinda szellemét, aki arra kényszeríti hogy vesse le magát az erkélyről. Ahogy Muldoon folytatja az ügy nyomozását, megkezdődik az ő, szellemek általi terrorizálása. Meglátogatja Wilsont, aki közli vele, hogyha valaki belép a házba, az áldozattá válik. A távozása közben, Wilson kivájja a szemét, így már nem látja folyton a Landers család szellemét.

Féltve fiát, belemerül az ügybe, és rájön hogy az átok, Japánban kezdődött, és Fiona hozta magával. Miután ismét megtámadják a szellemek, a házhoz megy a fiával és belépve körbelocsolja a házat benzinnel. Közben látomásokat lat, melyben Fiona meggyilkolja a családját. Hirtelen megjelenik Burke, de a nő rájön hogy Melinda szelleme űzz vele tréfát, ezért felgyújtja a házat, és annak leégése közben, Muldoon átöleli az igazi Burke-öt.

Egy idő múlva, egy átlagos reggelen, Muldoon épp búcsúzkodik a "fiától", aki iskolába igyekszik. Közben az igazi Burke elhagyja a házat, ezzel felfedve hogy Melinda szelleme vette fel a kisfiú alakját, és miután Muldoon felfedezte ezt, a szellemek végeznek vele, mivel a Spencer család elátkozott házába költöztek be tudtuk nélkül, és ezzel egy új átok születik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Muldoon nyomozó Andrea Riseborough Majsai-Nyilas Tünde
Goodman nyomozó Demián Bichir Gáspár Sándor
Peter Spencer John Cho Szatory Dávid
Nina Spencer Betty Gilpin Solecki Janka
Faith Matheson Lin Shaye Tímár Éva
Lorna Moody Jacki Weaver Rátonyi Hajni
William Matheson Frankie Faison
Kayako Saeki Junko Bailey nem szólal meg
Wilson nyomozó William Sadler
Fiona Landers Tara Westwood

Háttér és forgatás[szerkesztés]

Az átok film sorozat negyedik részét először 2011 augusztusában jelentették be, amelyet a Ghost House Pictures és a Mandate Pictures fejlesztett ki.[9] Azt is bejelentették, hogy a film újraindításként fog szolgálni, bár nem erősítették meg, hogy a film színházi megjelenést kap-e, vagy közvetlenül DVD-n jelenik meg, mint például az Átok 3..[10] November végén, Roy Lee, aki az előző három film exkluzív producere is volt, kiderítette, hogy a gyártók még mindig nem tudtak dönteni arról, hogy mivel jár egy negyedik amerikai rész. Lee szerint még mindig "arról tárgyalnak az írók, hogy mit hozhat az asztalra egy új verzió".[11]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Newton Brothers Scoring Nicolas Pesce’s ‘The Grudge’ Reboot, 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
  2. a b Long Black Hair Motif Returns on ‘The Grudge’ Poster Art – Bloody Disgusting. bloody-disgusting.com . (Hozzáférés: 2019. október 21.)
  3. Film releases. Variety Insight. [2018. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. The Grudge - Pathé Theatres. pathe.nl . (Hozzáférés: 2019. december 30.)
  5. The Grudge (2019). Box Office Mojo . IMDb. (Hozzáférés: 2020. január 3.)
  6. Az átok háza. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  7. AZ ÁTOK HÁZA. Metacritic. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  8. The Grudge (2020). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. január 4.)
  9. The Grudge Producers Plan Yet Another Remake Of Japanese Horror Story. CinemaBlend , 2011. augusztus 27. [2018. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 27.)
  10. The Curse of 'The Grudge': The Franchise Will Never Die. Bloody Disgusting . The Collective, 2011. augusztus 26. [2018. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 27.)
  11. Producer Roy Lee Talks The Ring, Poltergeist, and The Grudge Reboots, Spike Lee's Oldboy Remake, and More. Collider , 2011. november 28. [2018. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 28.)

További információk[szerkesztés]