Az Atlanti-óceánon túl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Atlanti-óceánon túl
(Transatlantic)
Műfaj

AlkotóAnna Winger
ÍróAnna Winger
Rendező
  • Stéphanie Chuat
  • Véronique Reymond
  • Mia Meyer
Főszereplő

Ország
Nyelv
Évadok1
Epizódok5
Gyártás
Vezető producer
  • Anna Winger
  • ,Camille McCurry
ProducerAnna Winger
Vágó
  • Barbara Gies
  • Gesa Jäger
Operatőr
  • Wolfgang Thaler
  • Sebastian Thaler
Részenkénti játékidő47–54 perc
GyártóStudio Airlift
ForgalmazóNetflix
Sugárzás
Eredeti adóFRA Netflix
Eredeti sugárzás2023. április 7.2023. április 7.
Első magyar adóNetflix
Magyar sugárzás2023. április 7.2023. április 7.
Státuszbefejezett
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Atlanti-óceánon túl (eredeti cím: Transatlantic) 2023-as francia–német történelmi sorozat, amelyet Anna Winger alkotott, Julie Orringer Üldözöttek gyűjteménye című regénye alapján.[1] A főbb szerepekben Gillian Jacobs, Lucas Englander, Cory Michael Smith, Ralph Amoussou és Deleila Piasko látható.

Franciaországban és Magyarországon 2023. április 7-én mutatta be a Netflix.[2][3]

Ismertető[szerkesztés]

A sorozat Menekültügyi Válságbizottság mutatja be, amely 1940-ben, Franciaország eleste után Marseille-ben, Spanyolországban és Portugáliában működött.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[4] Magyar hang
Mary Jayne Gold Gillian Jacobs Pikali Gerda
Albert Hirschman Lucas Englander Szatory Dávid
Varian Fry Cory Michael Smith Rohonyi Barnabás
Paul Kandjo Ralph Amoussou Csiby Gergely
Lisa Fittko Deleila Piasko Gubik Petra
Thomas Lovegrove Amit Rahav Hajdu Tibor
Philippe Frot Grégory Montel Fillár István
Graham Patterson Corey Stoll Pataki Ferenc

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplők Színész Magyar hang
Walter Benjamin Moritz Bleibtreu Fesztbaum Béla
Max Ernst Alexander Fehling Mészáros Béla
André Breton Louis-Do de Lencquesaing Máté Gábor
Jacqueline Lamba Hande Kodja Hámori Eszter
Walter Mehring Jonas Nay Szántó Balázs
Hiram "Harry" Bingham Luke Thompson Dér Zsolt
Peggy Guggenheim Jodhi May Pálfi Kata
Margaux Rafaela Nicolay Majsai-Nyilas Tünde
Jacques "Petit" Kandjo Birane Ba Kenéz Ágoston
Lena Fischmann Henriette Confurius Dobó Enikő
Lorène Letoret Lolita Chammah Bozó Andrea
Souleymane Toure Yoli Fuller Vizi Dávid
Bill Freier Nadiv Molcho Kurely László
Ursula Hirschmann Morgane Ferru Ligeti Kovács Judit
Hannah Arendt Alexa Karolinski Sodró Eliza
Hans Fittko Hanno Koffler Lengyel Benjámin

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Iyuno Hungary készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. A rejtőzködő kéz elve
(Hiding Hand Principle)
Stéphanie Chuat és Véronique Reymond Anna Winger és Daniel Hendler FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
1940-ben Marseille-ben Mary Jayne Gold és Varian Fry, az Amerikai Menekültügyi Válságbizottság ügynökei megpróbálnak segíteni a náci Németországból az Egyesült Államokba menekülő menekülteknek, de erőfeszítéseiket a Vichy-kormány akadályozza. Eközben túlnyomórészt zsidó menekültek, köztük a testvérek, Albert és Ursula Hirschman, vízum híján Amerikába igyekeznek átjutni. Miután az első szökési kísérlet egy hajón kudarcba fullad, a menekülteket Lisa Fittko vezeti a Pireneusokon keresztül Spanyolországba. Ursula biztonságban folytatja útját, Albert és Lisa azonban visszatér Marseille-be, hogy tájékoztassa Mary Jayne-t és Variant az útvonalról. Mary Jayne apja elzárja őt a családi vagyontól, ami veszélyezteti a bizottság finanszírozását.
2. 2. A történelem angyala
(The Angel of History)
Stéphanie Chuat és Véronique Reymond Anna Winger és Daniel Hendler FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
A bizottság fő szálláshelyén, a Hotel Splendide-ban razziát tart a rendőrség. Varian régi szerelme, Thomas Lovegrove felajánlja vidéki kúriáját, a Villa Air-Bel-t, mint biztonságos menedéket. Lisa a hegyeken keresztül vezeti a menekültek egy csoportját, köztük Walter Benjamint. Mary Jayne elcsábítja Graham Patterson amerikai konzult, abban a reményben, hogy a férfi meggyőzi apját, hogy adja vissza a járandóságát. Spanyolországban Benjamin öngyilkos lesz. Hiram Bingham alkonzul tájékoztatja Variant, hogy az Egyesült Államokban erősödik a bevándorlóellenes hangulat, ami megnehezíti az bizottság munkáját. Thomas bemutatja Mary Jayne-t a titokzatos Margaux-nak, aki finanszírozza a bizottságot, ha Mary Jayne együttműködik a brit hírszerzéssel.
3. 3. A vadon
(The Wilderness)
Stéphanie Chuat és Véronique Reymond Anna Winger FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
Mary Jayne és Thomas segít Margaux küldetésében, hogy brit hadifoglyokat szabadítson ki a francia börtönből. Frot a marseille-i rendőrségtől nyomást gyakorol Pattersonra, hogy megtudja, hol vannak a bizottság menekültjei. A Hotel Splendide portásai és az ouidah-i testvérek, Paul és Petit, ellenállási sejtet alapítanak. Albert féltékeny arra, hogy Mary Jayne lefeküdt Pattersonnal. Varian egy Max Ernst vízumával kapcsolatos kavarodással foglalkozik. Peggy Guggenheim ellátogat a villába, Max pedig szürrealista születésnapi partit rendez magának. Patterson szemtanúja lesz Varian és Thomas csókolózásának, ami miatt üzenetet küld az amerikai kormánynak, amelyben megkérdőjelezi, hogy a bizottság Amerika érdekeit szem előtt tartva jár-e el.
4. 4. Nincs visszaút
(No Road Back)
Stéphanie Chuat és Véronique Reymond Steve Bailie FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
A náci tisztek marseille-i látogatása miatt a helyi rendőrség őrizetbe veszi a bizottságot és a menekülteket az SS Sinaia hajón. Mary Jayne elmondja Variannak, hogy ő és Thomas a brit hírszerzésnek dolgoznak, ami hazaárulás a semleges Egyesült Államokkal szemben. DuBois kapitány a Sinaia fedélzetén felajánlja, hogy kicsempészi a menekülteket, de Varian habozik elfogadni. Eközben Albert megpróbálja kijuttatni Walter Mehringet Marseille-ből, de Mehringnek végül vissza kell térnie a Villa Air-Belbe. Miután kiszabadulnak, Varian és Mary Jayne megtudják, hogy a Pireneusok útvonala veszélybe került, mert brit hadifoglyokat fogtak el egy Mary Jayne által biztosított térkép segítségével. Varian megtudja, hogy Franklin D. Roosevelt elnök megnyerte harmadik hivatali ciklusát.
5. 5. Az emberi természet
(The Human Condition)
Mia Maariel Meyer Isabel Teitler FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
Mary Jayne, Albert és Paul börtönszökést hajt végre, kiszabadítva a brit hadifoglyokat és Lisa férjét, Hans Fittkót a Camp des Milles táborból. A káoszban Mary Jayne-nek hátra kell hagynia kutyáját, Dagobert-et. Hannah Arendt nyomást gyakorol Varianra, hogy szerezzen neki vízumot az Egyesült Államokba. Sajnos, Varian-t elbocsátották a bizottságnál betöltött állásából. Thomasnak ad tanácsot arról, hogyan találja meg az ember az "iránytűt" a bizonytalanság idején. Varian meggyőzi Bingham alkonzult, hogy ne engedelmeskedjen a parancsnak, és szerezzen úti okmányokat a menekültek számára. Frot megtalálja Dagobertet, és rájön, hogy Mary Jayne állt a börtönszöktetés mögött.
6. 6. Tiszta pszichikai automatizmus
(Pure Psychic Automatism)
Mia Maariel Meyer Carey McKenzie és Anna Winger FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
Miután felfedezi, hogy a villát bepoloskázták, Varian-nak 24 órája van arra, hogy DuBois hajóját megtöltse menekültekkel. Varian meggyőzi Binghamet, hogy gyorsan hamisítsa meg a szükséges vízumokat. Albert és Paul szemtanúi lesznek, amint a nácik deportálják a foglyokat Marseille-ből. Patterson felfedezi Paul ellenállási celláját. Értesíti a rendőrséget, és Pault gyorsan letartóztatják. Patterson titkárnője, Lorene Letoret a Gestapo kémje, aki lehallgatta a villát. 257 menekült megy Martinique-ra a bizottság kemény munkájának köszönhetően. Mary Jayne és Albert házasságot terveznek, és az Egyesült Államokba utaznak.
7. 7. Tűz a hóban
(Fire in the Snow)
Mia Maariel Meyer Tunde Aladese FRA 2023. április 7.
magyar 2023. április 7.
A feszültségek fokozódnak, ahogy Németország egyre nagyobb befolyást gyakorol Franciaországra, és a menekülés útjai eltűnnek. Marc és Bella Chagall, akik korábban nem voltak hajlandóak elhagyni Marseille-t, végül beleegyeznek, hogy elmenekülnek Marseille-ből. Mary Jayne fegyverekkel látja el Albertet, Petit, Lisát és Hansot, hogy megmenthessék Pault. A csoport elfog egy börtönkonvojt, kiszabadítva Pault és a többieket. Petit és egy rabbi azonban a mentőakció során meghal. Varian úgy dönt, hogy elkíséri Chagallékat az Egyesült Államokba, Thomas pedig szomorúan veszi tudomásul, hogy végleg elmegy. Albert elbúcsúzik Mary Jayne-től, amikor az elhagyja Franciaországot, ő pedig marad, hogy az ellenállásban harcoljon.

A sorozat készítése[szerkesztés]

A sorozat volt az első projekt, amelyet 2021 szeptemberében jelentettek be a Netflix és Anna Winger berlini székhelyű produkciós cége, a Studio Airlift kreatív partnerségének keretében. A hétrészes sorozatot Winger és Daniel Hendler készíti, producerei pedig Winger és Camille McCurry. A rendezői csapatot Stéphanie Chuat, Véronique Reymond és Mia Meyer alkották.[6] 2023 márciusában a Deadline Hollywoodnak adott interjújában a sorozat bemutatója előtt Winger elmondta, hogy a Casablanca című filmből merített ihletet.[7]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2022 februárjában kezdődött a Marseille-ben.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Netflix áprilisi újdonságai. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  2. Ramachandran, Naman (2023. február 8.). „'Greek Salad,' 'Transatlantic' to Bookend Series Mania, 'Succession' Star Brian Cox to Deliver Masterclass”. Variety. (Hozzáférés: 2023. december 6.)  
  3. A Netflix áprilisi újdonságai. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  4. The man behind a covert WW2 operation”, BBC Culture, 2023. április 3. (Hozzáférés: 2023. december 6.) 
  5. Shows A-Z – Transatlantic on Netflix. The Futon Critic . (Hozzáférés: 2023. december 6.)
  6. Tartaglione, Nancy (2021. szeptember 13.). „Netflix & 'Unorthodox' Creator Anna Winger Form Partnership; Set 'Transatlantic' As First Project”. Deadline. (Hozzáférés: 2023. december 6.)  
  7. Goldbart, Max (2023. március 22.). „'Unorthodox' & 'Deutschland 83' Creator Anna Winger Says Her Netflix War Drama 'Transatlantic' Was Inspired By Comedy In 'Casablanca'”. Deadline. (Hozzáférés: 2023. december 6.)  
  8. Vella, Alexandre (2022. január 24.). „Netflix : Ce que l'on sait de " Transatlantique ", la future série qui sera en partie tournée à Marseille” (francia nyelven). 20 Minutes. (Hozzáférés: 2023. december 6.)  

További információk[szerkesztés]