Az Angyal (film, 1997)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Angyal
(The Saint)
1997-es amerikai film
RendezőPhillip Noyce
Producer
  • David Brown
  • Robert Evans
  • William J. MacDonald
  • Mace Neufeld
AlapműSimon Templar
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Jonathan Hensleigh
  • Wesley Strick
Főszerepben
ZeneGraeme Revell
OperatőrPhil Meheux
VágóTerry Rawlings
DíszlettervezőVladimir Murzin
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő111 perc
Költségvetés70 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
magyar UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 1997. április 4.
magyar 1997. június 26.
Korhatár12 II. kategória (F/1892/E)
Bevétel118 063 304 $
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Angyal (eredeti cím: The Saint) egy 1997-es amerikai akció-thriller film, amelyet Phillip Noyce rendezett, Jonathan Hensleigh és Wesley Strick írt, a főszerepben Val Kilmer, Elisabeth Shue és Rade Šerbedžija látható. A film Simon Templar karakterén alapul, amelyet Leslie Charteris 1928-ban alkotott meg a "Az Aangyal" címen megjelent könyvsorozathoz, amely 1983-ig futott. A Simon Templar karaktere számos, Charteris könyveit feldolgozó, rádiós és televíziós sorozatban megjelent, amelyek közül a legismertebb, az 1960-as években futó Az angyal című televíziós sorozat, amiben Roger Moore alakította a címszereplőt.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Szent Ignác árvaházban egy lázadó fiú, John Rossi "Simon Templar"-ként emlegeti magát, és néhány társával szökni próbál. Mikor búcsút vesz egy Agnes nevű lánytól, utána szökési terve meghiúsul, és a lány véletlenül lezuhan egy erkélyről és maghal.

Felnőttként Simon, profi tolvaj, (akit "Az Angyal"-nak neveznek, mert katolikus szentek neveit használja álnévnek) mikrochipet lop egy orosz olajcégtől. Simon a betörést a vállalat tulajdonosának, Ivan Tretiaknak, egy milliárdos oligarchának és egykori kommunista pártfőnöknek a politikai gyűlése alatt hajtja végre, aki az orosz elnök, Karpov ellen gyűjt támogatást. Simont Tretiak fia, Ilja elkapja, és Tretiak felbérli a tolvajt, hogy lopja el az Oxfordban dolgozó amerikai elektrokémikus, Emma Russell által felfedezett hidegfúziós formulát. Tretiak azt tervezi, hogy Emma tiszta, olcsó energiára vonatkozó formuláját felhasználva monopolizálja az energiapiacot a súlyos oroszországi olajhiány idején.

"Thomas More" (Morus Tamás angol neve) álnevet használva Simon turistának adja ki magát. Elcsábítsa Emmát, és egy egyéjszakás kaland után ellopja a képletet. Tretiak rájön, hogy a képlet hiányos, és Ilját és csatlósait elküldi, hogy öljék meg Simont, aki épphogy csak elmenekül. Simon visszatér Oroszországba, hogy Tretiaknak álcázva magát, hogy ellopja az oligarcha pénzét. Emma jelenti a képlet ellopását a Scotland Yard Teal és Rabineau nyomozóinak, akik tájékoztatják a nőt, hogy Simon egy nemzetközi körözés alatt álló tolvaj.

Emma egy moszkvai szállodába követi Simont, ahol Tretiak elfogja őket, de ők megszöknek. Egy prostituált és a családja nyújt nekik menedéket, és találkoznak Frankie-vel, egy spiclivel, aki útbaigazítást ad nekik a csatornán keresztül az amerikai nagykövetségre. Megtalálják a rájuk váró Ilyát és az embereit, Simon hagyja magát elfogni, hogy Emma biztonságban elérhesse a követséget, majd megszökik, miután meggyújtotta egy autó benzintartályát, és Ilya súlyosan megégett.

Simon lehallgató készüléket helyez el Tretiak irodájában, és megtudja, hogy a férfi azt tervezi, hogy eladja a hiányos képletet Karpovnak, és ráfogja, hogy milliárdokat pazarol el haszontalan technológiára, majd a politikai következményeket felhasználva megszerzi a hatalmat. Emma befejezi a képletet, amelyet Simon átad Tretiak jószándékú fizikusának, Dr. Lev Botvin doktornak, aki megépíti a tervek alapján készüléket. Simon bejut a Kremlbe, és tájékoztatja Karpovot Tretiak puccskísérletéről. A Vörös téren tartott nagyszabású gyűlésen Tretiak vádaskodik Karpov ellen, de Botvin hidegfúziós reaktorát sikeresen beindítják, és Tretiakot csalónak állítják be. Őt és Ilját letartóztatják, és kiderül, hogy ők okozták a fűtőolajhiányt azzal, hogy hatalmas mennyiségű olajat halmoztak fel a kastélyuk alatt.

Simon visszaadja Emmának a képletét, és titkos viszonyba kezdenek. A lány egy sajtótájékoztatón mutatja be a világnak a formulát, amelyen Simon álruhában vesz részt, és elmenekül Teal és Rabineau elől. Az autórádióban hallható híradóban bemondjak, hogy 3 milliárd dollárt adományoztak a Vöröskeresztnek, az Üdvhadseregnek és az ENSZ Gyermekalapjának, ami arra utal, hogy Simon, akinek hozzáférése volt Tretiak számláihoz, eladományozta az orosz oligarcha pénzét. Dr. Botvin egy által vezetett nonprofit alapítványt hozott létre a hidegfúziós technológia kifejlesztésére.

Alább a cselekmény részletei következnek!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Simon Templar (Az Angyal) Val Kilmer Gergely Róbert
Dr. Emma Russell Elisabeth Shue Zakariás Éva
Ivan Tretyak Rade Šerbedžija Végvári Tamás
Ilja Tretyak Valeri Nikolayev
Dr. Lev Botvin Henry Goodman
Teal felügyelő Alun Armstrong Izsóf Vilmos
Hang az autórádióban Roger Moore Láng József

Forgatás[szerkesztés]

Az 1980-as évek közepén olyan bulvárlapok, mint a National Enquirer, arról számoltak be, hogy Moore egy új Simon Templar-filmet tervez, amelynek a szerepére Pierce Brosnant (aki akkoriban a thasnoló stílusú Remington Steele-t játszotta a televízióban, később pedig James Bondként vált ismertté) szemelték ki, de ebből a projektből nem lett semmi. 1992-ben terveztek egy újabb televízióssorozat, amely hű lett volna Leslie Charteris eredeti írásaihoz, és amelyben az eredeti könyvek szereplői is szerepeltek volna. Ez a projekt szintén meghiúsult. Néhány évvel később a Paramount Pictures megpróbálta megfilmesíteni Az Angyalt, Robert Evans producer, Steven Zaillian forgatókönyvíró és Sydney Pollack rendező közremküködésével. Ralph Fiennesnak - aki akkoriban a Schindler listájából és a Kvíz-show-ból ismert - 1 millió dollárt ajánlottak a főszerepért, de végül visszautasította. Egy 1997-es interjúban, amelyet Des O'Connornak adott az ITV műsorában, Hugh Grant azt mondta, hogy a Noyce-szal való találkozás után visszautasította a szerepet, mert nem tetszett neki a rendező hozzáállása a karakterhez. Hugh Grant mellett Kenneth Branagh, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger, Christian Slater, George Clooney, Kevin Costner, Johnny Depp és Daniel Day-Lewis is visszautasította a szerepet. Val Kilmer azután kapta meg a szerepet, hogy nem vállalta Batman/Bruce Wayne szerepét Joel Schumacher Batman és Robin című filmjében.

A kor akciósztárjaitól szokatlan módon ez Az Angyal tartózkodott a gyilkolástól, és még a főgonoszok is életben maradtak, hogy bíróság elé álljanak. A filmben szerepelt a Volvo C70-es, ami az eredeti sorozat Volvo P1800-asára utal.

Fort Amherst 1997-ben a film forgatási helyszínéül szolgált. Az alagutakat használták ahhoz a jelenethez, amelyben Simon a moszkvai Kreml alagútjában van.[2] A forgatás többnyire Londonban és Moszkvában zajlott, 1996. március 26. és 1996. augusztus 9. között, de 1996. decemberében és 1997. január 6. és 1997. január 14. között szintén összegyűlt a stáb forgatni. [3]

Filmzene[szerkesztés]

A filmzene 1997. március 25-én jelent meg és különbőz együttesek számai tartalmazza. Az albumon az 1960-as évekbeli tévésorozat főcímzenéjének frissített változata is szerepel. a The Smashing Pumpkins által előadott "You're All I've Got Tonight" című szám hallható a filmben, de a filmzene albumon nem szerepel[4].

Számlista[szerkesztés]

Amerikai megjelenés
# CímElőadó Hossz
1. The Saint ThemeOrbital 4:32
2. 6 Underground (Nellee Hooper változat)Sneaker Pimps 3:53
3. Oil 1Moby 5:31
4. Atom BombFluke 3:54
5. Roses Fade (Mojo Mix)Luscious Jackson 2:31
6. Setting Sun (Instrumentális)The Chemical Brothers 7:00
7. Pearl's GirlUnderworld 9:32
8. Out of My MindDuran Duran 4:16
9. Da FunkDaft Punk 5:28
10. Dead Man WalkingDavid Bowie 6:50
11. Polaroid MilleniumSuperior 3:21
12. A Dream Within a DreamDreadzone 6:08
13. In the Absence of SunDuncan Sheik 5:04
14. Before TodayEverything but the Girl 4:17
Európai megjelenés
# CímElőadó Hossz
10. Little Wonder (Danny Saber Dance Mix)David Bowie 5:30

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on 26 kritikus értékelése alapján a film 30%-os tetszést aratott. 47 kritikusból 33 negatívan értékelte a filmet és 14 kritikus volt jó véleménnyel Az Angyalról.

Bevétel[szerkesztés]

Az Angyal nyitóhétvégén 16 278 873 dollárt keresett 2 307 moziban az Egyesült Államokban, ez a kasszasikerlista második helyére volt elég. A film a harmadik hete műsoron lévő Hanta boy mögött végzett, de megelőzte a második hete műsoron lévő Az ördög maga és a szintén debütáló Öri-hari és Nyerő páros című filmeket. [5]. 61 363 304 dolláros hazai összbevételével az 1997-es év 303 filmje közül a 28. helyen végzett. [6]Nemzetközi szinten a film 108 millió dollárt keresett, világszerte pedig 169,4 millió dollárt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Saint (1997 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]